Lietuvoje

Pagrindinis Lietuvoje

Visi esame viena šeima: uždek Caritas žvakelę

Visi esame viena šeima: uždek Caritas žvakelęEsant sudėtingai situacijai šalyje bei stebint išaugusius pagalbos reikalingų žmonių skaičius, Caritas organizacija ryžosi šiemet įgyvendinti savo kasmetinę adventinę žvakelių akciją (iniciatyvą) „Gerumas mus vienija“. Tikimasi, kad prie šios iniciatyvos jungsis ne tik Lietuvos gyventojai, bet ir po visą pasaulį pasklidę tautiečiai. Šiais metais Caritas kviečia katalikiškos bendruomenės narius bei visus geros valios žmones paaukoti ir uždegti žvakelę ne tik savo namuose, bet ir virtualiame žvakelių žemėlapyje, kuris neturi sienų, apribojimų ir griežtų reikalavimų dėl atstumų išlaikymo. Šiųmetinę iniciatyvą paryškina ne tik atsinaujinusi žvakelė, virtualus jų žemėlapis, bet ir pagrindinė žinia – Visi esame viena šeima.

Pokyčiai vaikų dienos centruose: kokybiškesnės paslaugos ir tvaresnis finansavimasNuo 2021 metų vienodai kokybiškos paslaugos vaikų dienos centruose – nesvarbu, ar vaikas gyvena mažame kaimelyje, ar didmiestyje. Ateinančiais metais iš valstybės ir savivaldybių biudžetų finansuojami dienos centrai turės būti akredituoti. Ši nauja tvarka ne tik užtikrins kokybiškesnes paslaugas vaikams – patys dienos centrai gaus tvaresnį ir stabilesnį finansavimą.

Lietuvos advokatų ir Caritas dovana – nemokamos teisinės konsultacijos sunkumus patiriantiemsŠiemet Lietuvos advokatūros ir Lietuvos Caritas socialinė iniciatyva padėti sunkumus patiriantiems žmonėms bei artėjančių švenčių proga padovanoti jiems nemokamą teisinę pagalbą (pro bono) mini gražią sukaktį. Jau penktus metus advokatai ir advokatų padėjėjai jungiasi prie šios iniciatyvos ir teiks nemokamas teisines konsultacijas visą pirmąją gruodžio mėnesio savaitę.

Benamystės atspindžiai: kodėl žmogus palūžta ir kur naktį sugrįžta miegoti 4 000 žmoniųŠalia autobusų soties, Šv.Stepono gatvėje įsikūrę Vilniaus arkivyskupijos (VA) „Carito“ Laikinieji namai neprimena vaizduotėje piešiamo vaizdo, kai išgirstame frazę „nakvynės namai“. Vietos, kur žmogus retkarčiais užeina sudėti bluosto, bet kitą rytą pasuka savais keliais ir nebūtinai sugrįžta. Šie namai labiau primena sanatoriją, kur vyksta gijimo procesas, tik kiek kitaip – gyvenimas čia reabilituojamas tuo momentu, kai žmogus netenka namų.

Susitikimas su Donatu daugeliui jaunuolių tampa lemtingas: išmoko to, ko nemokė tėvaiPas socialinį darbuotoją Donatą Nagumanovą klientai ateina su puokštėmis. Tik ne gėlių, o bėdų. Ties pilnametystės slenksčiu atsidūrę jaunuoliai atsineša toli gražu ne spalvotos vaikystės atsiminimus: dažnai jų gyvenimai paženklinti išdavystėmis, smurtu, nepriežiūra, vienišumu, o galvoje ir širdyje siaučia sunkiai išnarpliojamas emocijų kamuolys.

Kada internetas tampa pavojingu?

Kada internetas tampa pavojingu?  Rugsėjo 16 dieną dalyvavome Kauno miesto savivaldybės rengiamuose  mokymuose „Kada internetas tampa pavojingu? Atpažinkime nepilnamečių verbavimą ir išnaudojimą". ​

Minime Tarptautinę labdaros dieną

Minime Tarptautinę labdaros dieną Rugsėjo 5-ąją minima Tarptautinė labdaros diena. Jungtinių Tautų Organizacijos kalendoriuje minima diena svarbi suvokiant ją ne tik kaip materialinių gėrybių paskirstymą, bet ir kaip gerus darbus padarytus vardan kitų. Data Labdaros dienai pasirinkta neatsitiktinai, tai yra palaimintosios Motinos Teresės mirties diena. Šią dieną valstybės, tarptautinės ir regioninės organizacijos, pilietinė visuomenė, nevyriausybinės organizacijos ir pavieniai žmonės kviečiami drąsinti labdarą, per visuomenės ugdymo ir sąmoningumo iniciatyvas.

Iš ministro rankų - padėka Caritas organizacijai

Iš ministro rankų - padėka Caritas organizacijaiŠiandien džiaugiamės padėka iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos! Mūsų žmonių, darbuotojų ir savanorių, indėlis kovoje su covid-19 virusu buvo įvertintas – antradienį šią padėką iš Socialinės apsaugos ir darbo ministro atsiėmė Caritas Tarybos pirmininkas Arūnas Kučikas.

„Žmogus man buvo priešas, iš kurio norėjau pasipelnyti. Dabar, kiek galiu, padedu.“Visuomenėje iškyla jautrių, skausmą keliančių ir nepatogių klausimų bei problemų. Viena jų – iš kalėjimo grįžusių žmonių adaptacija ir mėginimas integruotis į įprastą visuomenės gyvenimą. Tai nėra lengva, mat kalėjęs, o vėliau į laisvę išėjęs žmogus neretai susiduria su nepalankiai jo atžvilgiu nusiteikusia aplinka. Asmuo į laisvę išeina tarsi su „antspaudu“, todėl, dar būdamas įkalinimo įstaigoje bei išėjęs iš jos, jaučiasi atstumtas, svetimas ir nesuprastas.

Gerai apmokamą darbą biure Donatas iškeitė į socialinį: „Noriu matyti, kaip keičiasi gyvenimai“„Kai galvojau apie socialinį darbą, ėjau gelbėti pasaulio. Dabar jaučiu, kad noriu išgelbėti bent vieną jaunuolį“, – taip po 13-os metų darbo patirties su pažeidžiamiausiomis socialinėmis grupėmis sako Donatas Nagumanovas. Save ir kolegas jis vadina trūkstama grandimi tarp visuomenės ir iš jos išstumtų žmonių. Jis pabrėžia, kad dirbant tokį darbą reikia ieškoti vidinių paskatų ir nuolat pasitikrinti, ar darbe nepraranda savęs.

„Caritas“: tai sunkiausia, bet nebijokite pripažinti, kad jums reikia pagalbos

„Caritas“: tai sunkiausia, bet nebijokite pripažinti, kad jums reikia pagalbos„Jeigu jums reikia pagalbos ir nežinote, kur jos ieškoti, kreipkitės į „Caritą“. Net jeigu niekada nesikreipėte, bet jus ištiko nelaimė ar bėda šeimoje, – skambinkite mums! „Caritas“ kaip teikė pagalbą, taip ir teikia. Net COVID-19 yra bejėgis prieš mūsų darbuotojų ir savanorių pastangas padėti kiekvienam besikreipiančiajam,“ – pradėdamas pokalbį sakė Lietuvos„ Carito“ tarybos pirmininkas, Kauno arkivyskupijos „Carito“ direktorius Arūnas Kučikas.

„Šviesos žemėlapis“: akcijos parama jau pasiekia vargstančiuosius

„Šviesos žemėlapis“: akcijos parama jau pasiekia vargstančiuosiusBalandžio 2-ąją dieną prasidėjo išskirtinė maldos ir paramos akcija - „Šviesos žemėlapis“. Akcijos metu žmonės yra kviečiami įsijungti į užtarimo maldą už koronaviruso pandemijos paliestuosius ir paremti nuo jos labiausiai nukentėjusius - vaikus ir jų šeimas, vienišus, vyresnio amžiaus, savimi negalinčius pasirūpinti žmones. Šiandien dalis aukų juos jau pasiekė.

Maldos ir paramos akcija - Šviesos žemėlapis

Maldos ir paramos akcija - Šviesos žemėlapisSujunkime širdis maldos ir paramos akcijoje „Šviesos žemėlapis“! Pasitikėdami Dievu, šiandien regimą užsikrėtimų ir mirčių statistiką kviečiame atsverti malda, palaikymu, viltimi ir vienybe.

Caritas vilties ir rūpesčio kitu simbolis apkeliavo Lietuvą

Caritas vilties ir rūpesčio kitu simbolis apkeliavo Lietuvą Praėjusių metų gruodžio 1-24 dienomis jau 22 kartą vyko Caritas akcija „Gerumas mus vienija“. Tradicinės akcijos metu kvietėme žmones įsigyti žvakelę – vilties ir rūpesčio kitu simbolį ir tokiu būdu aukoti labiausiai vargstantiesiems, prisidėti prie jų sunkumų mažinimo. Tai daugiavaikės šeimos, vieniši vyresnio amžiaus žmonės, šeimos rūpesčio ir globos stokojantys vaikai, benamystę išgyvenantieji ir visi kiti, kuriems reikalinga artimo pagalba.

Tavo 1,2 % GPM Lietuvos Caritas darbams

Tavo 1,2 % GPM Lietuvos Caritas darbamsKviečiame SKIRTI savo 1,2 % GPM Caritas veikloms Lietuvoje ir PRISIDĖTI prie pagalbos vaikams, šeimoms, vienišiems, sergantiems, vyresnio amžiaus žmonėms, benamystę išgyvenantiems, priklausomybėmis sergantiems ir kitokius sunkumus patiriantiems.

Ar ekonomikos augimo pakanka, siekiant visų šalies gyventojų gerovės?

Ar ekonomikos augimo pakanka, siekiant visų šalies gyventojų gerovės? Prieš savaitę didelio žiniasklaidos ir visos visuomenės dėmesio sulaukė Lietuvos banko prognozė, kuri numatė, kad, jeigu Lietuvos ir ES ūkis augs panašiai kaip pastarąjį dešimtmetį, Lietuvos ekonomika Europos Sąjungos (ES) vidutinį lygį pasieks 2042 metais. Lietuvos banko ekspertai prognozuoja, kad, praėjus beveik ketvirčiui amžiaus, Lietuvos gyventojų pajamos ir gyvenimo lygis galėtų pasiekti ES vidurkį. Ar tikrai Lietuva gali pasiekti ES gyvenimo lygį, ir ar ekonomikos augimas gali užtikrinti visų šalies gyventojų gerovę? Kalba Lietuvos socialinių tyrimų centro vyresnioji mokslo darbuotoja dr. RASA MIEŽIENĖ.

Lietuvos advokatai dovanos gyventojams nemokamas teisines konsultacijas

Lietuvos advokatai dovanos gyventojams nemokamas teisines konsultacijasGruodžio 2 d. startuoja jau ketvirtus metus rengiama bendra Lietuvos advokatūros ir Lietuvos Caritas iniciatyva padėti nepasiturintiems žmonėms bei artėjančių švenčių proga padovanoti jiems nemokamą teisinę pagalbą (pro bono). Šiemet prie iniciatyvos prisijungė ir Maltos Ordino Pagalbos Tarnyba (MOPT) bei Nacionalinis skurdo mažinimo organizacijų tinklas, kad kuo daugiau žmonių galėtų gauti nemokamas teisines konsultacijas.

Lietuvos advokatūros ir Lietuvos Caritas kvietimas

Lietuvos advokatūros ir Lietuvos Caritas kvietimasGruodžio 2 d. startuoja jau ketvirtus metus rengiama bendra Lietuvos advokatūros ir Lietuvos Caritas iniciatyva padėti nepasiturintiems žmonėms bei artėjančių švenčių proga padovanoti jiems nemokamą teisinę pagalbą (Pro bono). Šiemet prie iniciatyvos prisijungė ir Maltos Ordino Pagalbos Tarnyba (MOPT) bei Nacionalinis skurdo mažinimo organizacijų tinklas, kad kuo daugiau žmonių galėtų gauti nemokamas teisines konsultacijas.

Maltos ordino pagalbos tarnyba ir Caritas kviečia susitikimui su vargstančiaisiais Sekmadienį, lapkričio 17 d., minima Pasaulinė vargstančiųjų diena. Maltos ordino pagalbos tarnyba ir Caritas susivienijo bendram tikslui – atkreipti visuomenės dėmesį į skurdžiausiai gyvenančius ir įvairią atskirtį patiriančius mūsų šalies gyventojus. Organizacijos remiasi popiežiaus Pranciškaus žinia, skirta šiai dienai paminėti, ir kviečia atsiverti susitikimui su vargstančiaisiais.

Caritas šventė savo 30-metį

Caritas šventė savo 30-metįRugsėjo 28 dieną šventėme Caritas 30-metį. Šventę pradėjome mišiomis Kauno arkikatedroje bazilikoje, vėliau šventė persikėlė į Vytauto Didžiojo universiteto didžiąją salę.

Per antrąjį metų ketvirtį vaikų dienos centrams paaukota rekordinė sumą

Per antrąjį metų ketvirtį vaikų dienos centrams paaukota rekordinė sumą2017 m. gruodį startavusio „Lidl“ inicijuoto socialinio projekto „Už saugią aplinką mūsų vaikams“ dėka gyventojai vieno mygtuko paspaudimu gali vaikų dienos centrams paaukoti už užstato tarą gautą sumą, prie kurios prekybos centras prideda dar tiek pat. Šių metų antrojo ketvirčio metu paaukota rekordinė suma – beveik 15 tūkst. eurų. Pusę tiek paaukojo „Lidl“ pirkėjai, o antrą tiek – pati organizacija. Šią paramą gaunantys vaikų dienos centrai ir juos kuruojančios organizacijos pasakoja, jog šie pinigai yra itin vertingi, nes juos gali laisvai panaudoti būtiniausioms reikmėms.

Skolos spąstai

Skolos spąstai„Skola yra spąstai į kuriuos pakliuvus, jie gali tik susiveržti“. Šiuos žodžius tarė mažo Lietuvos miestelio Caritas darbuotoja. Ji dirba su žmonėmis, kurie patiria skurdą – padeda jiems integruotis į darbo rinką ir įprastą socialinį gyvenimą.

,,Gerumas mus vienija” akcijos žvakelės virto darbais artimui

,,Gerumas mus vienija” akcijos žvakelės virto darbais artimui Džiaugiamės akcijos ,,Gerumas mus vienija” 2018 m. rezultatais. Gruodžio 2-24 dienomis jau 21 kartą  vykusi akcija kvietė žmones įsigyti Caritas žvakelę ir tokiu būdu paaukoti vargstantiems žmonėms, kuriais rūpinasi Caritas. Tai daugiavaikės šeimos, vieniši vyresnio amžiaus žmonės, šeimos rūpesčio ir globos stokojantys vaikai, benamystę išgyvenantieji ir visi kiti, kuriems reikalinga artimo pagalba

Lietuvos vyskupų laiškas Prezidento ir Europos parlamento rinkimams artėjant

Lietuvos vyskupų laiškas Prezidento ir Europos parlamento rinkimams artėjantŠiomis dienomis esame kviečiami apsispręsti ir balsuoti rinkimuose. Kiekvieno Lietuvos piliečio teisė ir pareiga yra išreikšti savo valią bei taip prisidėti prie visuomenės gerovės ir laisvės vystymosi. Todėl raginame tikinčiuosius ir visus geros valios žmones atlikti savo pareigą ir balsuoti Lietuvos prezidento bei Lietuvos atstovų Europos parlamente rinkimuose.

Pokalbis su ses. Albina Pajarskaite apie Caritas atkūrimą

Pokalbis su ses. Albina Pajarskaite apie Caritas atkūrimąPrieš 30 metų, 1989 m. balandžio 15 d.,  buvo atkurta Caritas organizacijos veikla Lietuvoje. Tuo metu Kauno sporto halėje dvi dienas vykęs steigiamasis suvažiavimas buvo neeilinis įvykis Lietuvos Katalikų Bažnyčiai ir visai valstybei.    Apie šį įvykį - Caritas veiklos atkūrimą - kalbėjomės su ses. Albina Pajarskaite

Caritas mini veiklos sukaktį: 30 metų su vargstančiais ir viltimi

Caritas mini veiklos sukaktį: 30 metų su vargstančiais ir viltimiPrieš 30 metų, 1989 m. balandžio 14-15 d. Kaune, įvyko steigiamasis Caritas organizacijos suvažiavimas, kuriame dalyvavo 812 delegačių bei apie 3000 svečių. Tuo metu Kauno sporto halėje dvi dienas vykęs steigiamasis suvažiavimas buvo neeilinis įvykis Lietuvos Katalikų Bažnyčiai ir visai valstybei.  1989 m. buvo atkurta Caritas organizacijos veikla Lietuvoje.

Tarnauti džiugiai, kantriai ir viltingai

Tarnauti džiugiai, kantriai ir viltingai Šiemet Caritas mini savo gyvavimo Lietuvoje 30-metį. Nuo keleto drąsių moterų prasidėjusi katalikiška iniciatyva šiandien yra viena stipriausių, kantriai ir ištvermingai pagalbą teikiančių organizacijų Lietuvoje. Bendruomeninė, arčiausiai žmonių esanti tarnystė – esminė Carito veikimo dalis. Apie tai, kas yra parapijos Caritas, kokios jo  šiandieninės aktualijos ir iššūkiai pasikalbėjome su Lietuvos Carito Tarybos pirmininku bei Kauno arkivyskupijos Carito direktoriumi Arūnu Kučiku.

Gavėnios kalendorius ,,Kelionė į Naująją Jeruzalę"

Gavėnios kalendorius ,,Kelionė į Naująją Jeruzalę"Žmogaus ir pasaulio istorija – tai kelionė į Kristaus mums padovanoto išganymo pilnatvę. Išganymo slėpinys, veikiantis žmogaus gyvenime, yra dinamiškas procesas, apimantis ir istoriją bei visą kūriniją. Taip rašo popiežius Pranciškus savo žinioje šių metų gavėniai. Atsiliepdami į popiežiaus Pranciškaus žinią sukūrėme Gavėnios kalendorių ,,Gavėnios kelionė į Naująją Jeruzalę. Tavo širdies ir aplinkos ekologija".

Arkivyskupas G. Grušas: net ir vienas išnaudojimo atvejis yra per daug

Arkivyskupas G. Grušas: net ir vienas išnaudojimo atvejis yra per daugPirmiausiai reikia pasakyti tai, kas svarbiausia – vaikų ir jaunimo saugumas yra ypatingas Bažnyčios rūpestis. Taip spaudos konferencijoje teigė Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas arkivyskupas Gintaras Grušas, pirmadienį grįžęs iš Vatikane vykusio pasaulinio susitikimo dėl nepilnamečių apsaugos Bažnyčioje.

Advokatų teiktomis nemokamomis konsultacijomis pasinaudojo 200 žmonių

Advokatų teiktomis nemokamomis konsultacijomis pasinaudojo 200 žmonių Praėjusių metų pabaigoje vyko Lietuvos advokatūros savaitė, kurios metu advokatai bei jų padėjėjai buvo kviečiami skirti laiko nemokamų teisinių konsultacijų teikimui šalies gyventojams. Trečius metus organizuojant nemokamas teisines konsultacijas įvairiuose Lietuvos miestuose Advokatūros partneris buvo Caritas organizacija.

Už „Lidl“ taromatuose surinktą paramą – pagalba ne tik vaikams

Už „Lidl“ taromatuose surinktą paramą – pagalba ne tik vaikams 2017 metų pabaigoje prekybos tinklas "Lidl" pasiūlė gyventojams galimybę, grąžinant užstato sistemos ženklu pažymėtas pakuotes į "Lidl Lietuva" taromatus, skirti užstatą trims vaikų dienos centrus valdančioms organizacijoms. "Lidl Lietuva" įsipareigojo dvigubinti pirkėjų surinktų lėšų sumą ir remti vaikų dienos centrus prekėmis. Šiandien džiaugiamės šios akcijos rezultatais ir kviečiame susipažinti su Caritas vaikų dienos centre užaugusių vaikų istorijomis.