Naujienos

Pagrindinis Naujienos

Benamystės atspindžiai: kodėl žmogus palūžta ir kur naktį sugrįžta miegoti 4 000 žmoniųŠalia autobusų soties, Šv.Stepono gatvėje įsikūrę Vilniaus arkivyskupijos (VA) „Carito“ Laikinieji namai neprimena vaizduotėje piešiamo vaizdo, kai išgirstame frazę „nakvynės namai“. Vietos, kur žmogus retkarčiais užeina sudėti bluosto, bet kitą rytą pasuka savais keliais ir nebūtinai sugrįžta. Šie namai labiau primena sanatoriją, kur vyksta gijimo procesas, tik kiek kitaip – gyvenimas čia reabilituojamas tuo momentu, kai žmogus netenka namų.

Susitikimas su Donatu daugeliui jaunuolių tampa lemtingas: išmoko to, ko nemokė tėvaiPas socialinį darbuotoją Donatą Nagumanovą klientai ateina su puokštėmis. Tik ne gėlių, o bėdų. Ties pilnametystės slenksčiu atsidūrę jaunuoliai atsineša toli gražu ne spalvotos vaikystės atsiminimus: dažnai jų gyvenimai paženklinti išdavystėmis, smurtu, nepriežiūra, vienišumu, o galvoje ir širdyje siaučia sunkiai išnarpliojamas emocijų kamuolys.

Kada internetas tampa pavojingu?

Kada internetas tampa pavojingu?  Rugsėjo 16 dieną dalyvavome Kauno miesto savivaldybės rengiamuose  mokymuose „Kada internetas tampa pavojingu? Atpažinkime nepilnamečių verbavimą ir išnaudojimą". ​

Apie įvykius Baltarusijoje dalinasi Baltarusijos Caritas

Apie įvykius Baltarusijoje dalinasi Baltarusijos Caritas Po praėjusių prezidento rinkimų Baltarusijoje prasidėjo neramumai. Mus, Caritas organizaciją, tai privertė sunerimti ir dėl šioje šalyje veikiančių Caritas kolegų ir pagalbos reikalingų žmonių – bendraujame ir bendradarbiaujame jau ne vienerius metus. Baltarusijos Caritas artimas mums, kadangi savo veiklą atkūrė panašiu metu – žlungant Sovietų Sąjungai (1990 m.). Per šiuos metus išvystytos svarbiausios veiklos kryptys: tai pagalba finansinius sunkumus patiriančių šeimų vaikams, pagalba  žmonėms patiriantiems sveikatos problemas po Černobilio atominės elektrinės sprogimo. Taip pat šios šalies Caritas organizuoja labdaros valgyklų veiklą, pagalbą namuose vyresnio amžiaus žmonėms, vykdo nutiestųjų integracijos programas. Prasidėjus neramumams, bandėme su kolegomis susisiekti, tačiau to padaryti mums nepavyko – nežinojome ar organizacija vis dar tęsia savo veiklas. Praėjusią savaitę sulaukėme žinių iš kolegų, kviečiame su jomis susipažinti.

Minime Tarptautinę labdaros dieną

Minime Tarptautinę labdaros dieną Rugsėjo 5-ąją minima Tarptautinė labdaros diena. Jungtinių Tautų Organizacijos kalendoriuje minima diena svarbi suvokiant ją ne tik kaip materialinių gėrybių paskirstymą, bet ir kaip gerus darbus padarytus vardan kitų. Data Labdaros dienai pasirinkta neatsitiktinai, tai yra palaimintosios Motinos Teresės mirties diena. Šią dieną valstybės, tarptautinės ir regioninės organizacijos, pilietinė visuomenė, nevyriausybinės organizacijos ir pavieniai žmonės kviečiami drąsinti labdarą, per visuomenės ugdymo ir sąmoningumo iniciatyvas.

Iš ministro rankų - padėka Caritas organizacijai

Iš ministro rankų - padėka Caritas organizacijaiŠiandien džiaugiamės padėka iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos! Mūsų žmonių, darbuotojų ir savanorių, indėlis kovoje su covid-19 virusu buvo įvertintas – antradienį šią padėką iš Socialinės apsaugos ir darbo ministro atsiėmė Caritas Tarybos pirmininkas Arūnas Kučikas.

Sprogimas Beirute: Caritas atsakas

Sprogimas Beirute: Caritas atsakasTokio masto sprogimas yra didžiulė krizė, betkada ji įvyktų, tačiau ji įvyko koronaviruso pandemijos ir didėjančio maisto neužtikrintumo Libane įkarštyje.

„Žmogus man buvo priešas, iš kurio norėjau pasipelnyti. Dabar, kiek galiu, padedu.“Visuomenėje iškyla jautrių, skausmą keliančių ir nepatogių klausimų bei problemų. Viena jų – iš kalėjimo grįžusių žmonių adaptacija ir mėginimas integruotis į įprastą visuomenės gyvenimą. Tai nėra lengva, mat kalėjęs, o vėliau į laisvę išėjęs žmogus neretai susiduria su nepalankiai jo atžvilgiu nusiteikusia aplinka. Asmuo į laisvę išeina tarsi su „antspaudu“, todėl, dar būdamas įkalinimo įstaigoje bei išėjęs iš jos, jaučiasi atstumtas, svetimas ir nesuprastas.

Gerai apmokamą darbą biure Donatas iškeitė į socialinį: „Noriu matyti, kaip keičiasi gyvenimai“„Kai galvojau apie socialinį darbą, ėjau gelbėti pasaulio. Dabar jaučiu, kad noriu išgelbėti bent vieną jaunuolį“, – taip po 13-os metų darbo patirties su pažeidžiamiausiomis socialinėmis grupėmis sako Donatas Nagumanovas. Save ir kolegas jis vadina trūkstama grandimi tarp visuomenės ir iš jos išstumtų žmonių. Jis pabrėžia, kad dirbant tokį darbą reikia ieškoti vidinių paskatų ir nuolat pasitikrinti, ar darbe nepraranda savęs.

„Caritas Internationalis”: tegu humanitarinė pagalba nebūna mažinama

„Caritas Internationalis”: tegu humanitarinė pagalba nebūna mažinamaValstybių skola, tautas skurdinančios sankcijos, humanitarinė parama, pasaulis po pandemijos – tokios buvo „Caritas Internationalis” vadovų virtualios konferencijos temos. Konferencija buvo surengta liepos 16 dienos popietę, joje buvo pristatyta „Caritas Internationalis“ kasmetinė ataskaita. Galima priminti, jog „Caritas Internationalis“ yra skėtinė organizacija, sudaryta iš 162 nacionalinių „Caritas” organizacijų, veikiančių visame pasaulyje.

Pabėgeliams gyventi oriai COVID-19 pandemijos metu yra Iššūkis

Pabėgeliams gyventi oriai COVID-19 pandemijos metu yra Iššūkis2019 metais 33,4 mln. žmonių buvo priversti išgyventi žiaurią tremties kelionę į 145 šalis. Smurto, baimės aukos ir, svarbiausia, neteisėtos sistemos aukos, buvo priverstos palikti savo namus, kad leistųsi į nežinomybę, kur jiems teko patirti negandų, skausmo, kančių ir traumų. Labiausiai nukentėjo moterys, vaikai ir pagyvenę žmonės prisijungiantys prie šimtų milijonų pabėgėlių visame pasaulyje.

„Caritas“: tai sunkiausia, bet nebijokite pripažinti, kad jums reikia pagalbos

„Caritas“: tai sunkiausia, bet nebijokite pripažinti, kad jums reikia pagalbos„Jeigu jums reikia pagalbos ir nežinote, kur jos ieškoti, kreipkitės į „Caritą“. Net jeigu niekada nesikreipėte, bet jus ištiko nelaimė ar bėda šeimoje, – skambinkite mums! „Caritas“ kaip teikė pagalbą, taip ir teikia. Net COVID-19 yra bejėgis prieš mūsų darbuotojų ir savanorių pastangas padėti kiekvienam besikreipiančiajam,“ – pradėdamas pokalbį sakė Lietuvos„ Carito“ tarybos pirmininkas, Kauno arkivyskupijos „Carito“ direktorius Arūnas Kučikas.

„Šviesos žemėlapis“: akcijos parama jau pasiekia vargstančiuosius

„Šviesos žemėlapis“: akcijos parama jau pasiekia vargstančiuosiusBalandžio 2-ąją dieną prasidėjo išskirtinė maldos ir paramos akcija - „Šviesos žemėlapis“. Akcijos metu žmonės yra kviečiami įsijungti į užtarimo maldą už koronaviruso pandemijos paliestuosius ir paremti nuo jos labiausiai nukentėjusius - vaikus ir jų šeimas, vienišus, vyresnio amžiaus, savimi negalinčius pasirūpinti žmones. Šiandien dalis aukų juos jau pasiekė.

Maldos ir paramos akcija - Šviesos žemėlapis

Maldos ir paramos akcija - Šviesos žemėlapisSujunkime širdis maldos ir paramos akcijoje „Šviesos žemėlapis“! Pasitikėdami Dievu, šiandien regimą užsikrėtimų ir mirčių statistiką kviečiame atsverti malda, palaikymu, viltimi ir vienybe.

Caritas vilties ir rūpesčio kitu simbolis apkeliavo Lietuvą

Caritas vilties ir rūpesčio kitu simbolis apkeliavo Lietuvą Praėjusių metų gruodžio 1-24 dienomis jau 22 kartą vyko Caritas akcija „Gerumas mus vienija“. Tradicinės akcijos metu kvietėme žmones įsigyti žvakelę – vilties ir rūpesčio kitu simbolį ir tokiu būdu aukoti labiausiai vargstantiesiems, prisidėti prie jų sunkumų mažinimo. Tai daugiavaikės šeimos, vieniši vyresnio amžiaus žmonės, šeimos rūpesčio ir globos stokojantys vaikai, benamystę išgyvenantieji ir visi kiti, kuriems reikalinga artimo pagalba.

KARTU mes galime pasirūpinti Ukrainos vaikų geresniu rytojumi!

KARTU mes galime pasirūpinti Ukrainos vaikų geresniu rytojumi!Kviečiame prisidėti prie paramos Ukrainos vaikams iniciatyvos, kuri vyksta iki kovo 8 d.    Mes KARTU galime prisidėti prie saugesnės ir labiau aprūpintos vaikystės karo paliestose teritorijose augantiems Ukrainos vaikams! Padėkime jiems įsigyti reikalingų mokymosi priemonių, muzikos instrumentų, sauskelnių, maisto kūdikiams, higienos, buities priemonių bei kitų būtinų prekių.

Tavo 1,2 % GPM Lietuvos Caritas darbams

Tavo 1,2 % GPM Lietuvos Caritas darbamsKviečiame SKIRTI savo 1,2 % GPM Caritas veikloms Lietuvoje ir PRISIDĖTI prie pagalbos vaikams, šeimoms, vienišiems, sergantiems, vyresnio amžiaus žmonėms, benamystę išgyvenantiems, priklausomybėmis sergantiems ir kitokius sunkumus patiriantiems.

Ar ekonomikos augimo pakanka, siekiant visų šalies gyventojų gerovės?

Ar ekonomikos augimo pakanka, siekiant visų šalies gyventojų gerovės? Prieš savaitę didelio žiniasklaidos ir visos visuomenės dėmesio sulaukė Lietuvos banko prognozė, kuri numatė, kad, jeigu Lietuvos ir ES ūkis augs panašiai kaip pastarąjį dešimtmetį, Lietuvos ekonomika Europos Sąjungos (ES) vidutinį lygį pasieks 2042 metais. Lietuvos banko ekspertai prognozuoja, kad, praėjus beveik ketvirčiui amžiaus, Lietuvos gyventojų pajamos ir gyvenimo lygis galėtų pasiekti ES vidurkį. Ar tikrai Lietuva gali pasiekti ES gyvenimo lygį, ir ar ekonomikos augimas gali užtikrinti visų šalies gyventojų gerovę? Kalba Lietuvos socialinių tyrimų centro vyresnioji mokslo darbuotoja dr. RASA MIEŽIENĖ.

Lietuvos advokatai dovanos gyventojams nemokamas teisines konsultacijas

Lietuvos advokatai dovanos gyventojams nemokamas teisines konsultacijasGruodžio 2 d. startuoja jau ketvirtus metus rengiama bendra Lietuvos advokatūros ir Lietuvos Caritas iniciatyva padėti nepasiturintiems žmonėms bei artėjančių švenčių proga padovanoti jiems nemokamą teisinę pagalbą (pro bono). Šiemet prie iniciatyvos prisijungė ir Maltos Ordino Pagalbos Tarnyba (MOPT) bei Nacionalinis skurdo mažinimo organizacijų tinklas, kad kuo daugiau žmonių galėtų gauti nemokamas teisines konsultacijas.

Lietuvos advokatūros ir Lietuvos Caritas kvietimas

Lietuvos advokatūros ir Lietuvos Caritas kvietimasGruodžio 2 d. startuoja jau ketvirtus metus rengiama bendra Lietuvos advokatūros ir Lietuvos Caritas iniciatyva padėti nepasiturintiems žmonėms bei artėjančių švenčių proga padovanoti jiems nemokamą teisinę pagalbą (Pro bono). Šiemet prie iniciatyvos prisijungė ir Maltos Ordino Pagalbos Tarnyba (MOPT) bei Nacionalinis skurdo mažinimo organizacijų tinklas, kad kuo daugiau žmonių galėtų gauti nemokamas teisines konsultacijas.

Maltos ordino pagalbos tarnyba ir Caritas kviečia susitikimui su vargstančiaisiais Sekmadienį, lapkričio 17 d., minima Pasaulinė vargstančiųjų diena. Maltos ordino pagalbos tarnyba ir Caritas susivienijo bendram tikslui – atkreipti visuomenės dėmesį į skurdžiausiai gyvenančius ir įvairią atskirtį patiriančius mūsų šalies gyventojus. Organizacijos remiasi popiežiaus Pranciškaus žinia, skirta šiai dienai paminėti, ir kviečia atsiverti susitikimui su vargstančiaisiais.

Ekonomikos Nobelio premija - už tyrimus, kaip mažinti skurdą

Ekonomikos Nobelio premija - už tyrimus, kaip mažinti skurdąEkonomistai dažnai kaltinami, esą jiems rūpi tik abstraktūs modeliai, rodikliai, grafikai, formulės ir skaičiai. Tačiau tai ne visai tinka šių metų Nobelio premiją už pasiekimus ekonomikos mokslo srityje laimėjusiems JAV gyvenančiam indui Abhijitui Banerjee, prancūzei Esther Duflo ir amerikiečiui Michaeliui Kremeriui. M. Kremeris yra Harvardo universiteto, o A. Banerjee ir E. Duflo – Masačiusetso universiteto profesoriai. Prestižinio įvertinimo susilaukė jų eksperimentai besivystančiose šalyse, bandant suprasti, kokios ekonominės priemonės realiai padeda kovoti su skurdu.

Epilepsija sergantieji: norime būti kaip visi

Epilepsija sergantieji: norime būti kaip visiEpilepsija – tai lėtinė centrinės nervų sistemos liga, kuria serga 0,7 proc. planetos gyventojų. Manau, ne vienas, išgirdęs, kad žmogus serga šia liga, suklūsta, šiek tiek išsigąsta, nes pirmos mintys, šaunančios į galvą, būna: „O kas, jei dabar jam ar jai prasidės priepuolis ar neteks sąmonės? Ką tada man reikės daryti?“ Taip teigia patys sergantieji, kad su tokia aplinkinių reakcija jiems tenka susidurti.

Caritas Europa kviečia Europos Komisiją padėti žmonėms pakilti iš skurdo

Caritas Europa kviečia Europos Komisiją padėti žmonėms pakilti iš skurdo Spalio 17, Tarptautinę kovos su skurdu dieną, Caritas Europa reikalauja netrukus savo veiklą pradėsiančios Europos Komisijos imtis veiksmų prieš skurdą, nelygybę bei socialinę atskirtį. Faktas, kad kova su skurdu yra naujosios Komisijos Politinių Gairių prioritetas, yra vilties ženklas daugiau nei 112 milijonų žmonių, kurie šiuo metu išgyvena skurdą ir socialinę atskirtį visoje Europoje. Dabar yra geriausias laikas žodžius paversti veiksmu.

Caritas šventė savo 30-metį

Caritas šventė savo 30-metįRugsėjo 28 dieną šventėme Caritas 30-metį. Šventę pradėjome mišiomis Kauno arkikatedroje bazilikoje, vėliau šventė persikėlė į Vytauto Didžiojo universiteto didžiąją salę.