Pagalba patiriantiems benamystę

Pagrindinis Pagalba patiriantiems benamystę

Benamystę išgyvenančių asmenų dienos centrai ir laikinieji namai

„Jei brolis ar sesuo neturi drabužių ir stokoja kasdienio maisto, ir kas nors iš jūsų jiems tartų: „Eikite ramybėje, sušilkite ir pasisotinkite”, o neduotų, ko reikia jų kūnui, - kokia iš to nauda?” (Jok 2, 15-17)

Stotelė stiprybei įgauti

Benamystė dažnai yra įvardijama kaip kraštutinė skurdo ir socialinės atskirties forma ar reiškinys, kurį galima analizuoti žmogaus teisių, socialinės ir ekonominės nelygybės, būsto politikos, socialinės apsaugos sistemos trūkumų kontekste. Tačiau iš tikrųjų benamystės priežastys yra kur kas gilesnės, tai ir skaudžios vaikystės istorijos, priklausomybės, kartais – psichikos ligos, skyrybos. Taip pat kai kuriuos žmones kažkas tiesiog apgauna, kiti - neturi kur grįžti išėję iš įkalinimo įstaigos, vaikų globos namų. Stengdamasis padėti Caritas Lietuvoje įsteigė du benamystę išgyvenančiųjų dienos centrus - Kaune ir Vilniuje. Jauki atmosfera ir visada garuojanti arbata kviečia socialinę atskirtį patiriančius žmones kiekvieną dieną kelias valandas praleisti centre ir mėgautis šiluma. Dienos centro lankytojai turi galimybę bendrauti tarpusavyje, skaityti knygas, ar apžvelgti dienos spaudą, žaisti stalo žaidimus ar spręsti kryžiažodžius. Su vargą patiriančiais žmonėmis kasdien dirba socialinės darbuotojos, kurios stengiasi žmogui padėti įveikti gyvenimo negandas ir įgauti stiprybės toliau kurti savo gyvenimą savarankiškai.

• Kauno arkivyskupijos Caritas, benamystę išgyvenančiųjų dienos centras. Skaitykite daugiau

Kontaktai: Partizanų g. 5, Kaunas; tel. +370 676 57724; el.p. caritas.dienoscentras@gmail.com

• Vilniaus arkivyskupijos Caritas, socialinės pagalbos ir integracijos centras „Betanija”. Skaitykite daugiau

Kontaktai: M. K. Paco g. 4, Vilnius; tel. +370 602 74234; el.p. betanija@vilnius.caritas.lt