Svajonių atostogoms – dosni LIDL parama vaikų dienos centrams

Pagrindinis Svajonių atostogoms – dosni LIDL parama vaikų dienos centrams
Carito globojamame Daujėnų vaikų dienos centre - keturkojų draugų diena. Asmeninio albumo nuotr.
 
Daugiau nei 40-ties Carito globojamų vaikų dienos centrų Lietuvoje mažieji ir paaugliai nekantriai laukia ilgųjų vasaros atostogų! Kaip sako Lietuvos Carito vaikų dienos centrų koordinatorė Jūratė Blinstrubaitė, kelios dienos ir namų darbus keis taip lauktosios stovyklos – dieninės ir su nakvyne, išvykos, ekskursijos po Lietuvą, žygiai dviračiais ir pėstute.
 
„Už tai vaikų ir visų karitiečių vardu tariame širdingą AČIŪ kiekvienam ir visiems aukojantiems į LIDL taromatus bei nuolatiniam vaikų dienos centrų rėmėjui – „Lidl Lietuva“. Metai iš metų prekybos tinklo dvigubinama parama sunkiau gyvenančių šeimų vaikams leidžia ne tik visapusiškai ugdytis, bet ir patirti turiningų atostogų džiaugsmą. Daugybei ši galimybė pasitarnauja ne tik plečiant akiratį, per patyrimus išmokstant naujų dalykų, bet ir atitraukiant nuo rizikingų užsiėmimų, formuojant turiningo laisvalaikio leidimo įgūdžius, stiprinant ryšius tarp vaikų dienos centrus lankančių mažųjų ir paauglių šeimų. Kaip rodo Carito patirtis, užaugusieji vaikų dienos centruose jau grįžta į juos kaip savanoriai – gavę šilumos ir palaikymo, jaunuoliai patys dalijasi gerumu su mažesniais vaikais“, – bendrų pastangų vaisiais džiaugėsi Lietuvos Carito vaikų dienos centrų koordinatorė J. Blinstrubaitė.
 
Bendros veiklos padeda vaikams išvengti izoliacijos, skatina asmeninį augimą
 
Prie padėkos LIDL prisidedanti Pasvalio, šio rajono Daujėnų bei Krinčino miestelių vaikų dienos centrų vadovė Jurgita Venskienė atkreipė dėmesį į Carito bendradarbiavimą su kitomis nevyriausybinėmis organizacijomis ugdant vaikų dienos centrų mažuosius ir paauglius.
 
„Šią vasarą planuojame bendrą Pasvalio, Daujėnų ir Krinčino vaikų dienos centrų „Draugystės stovyklą“, – dalijosi karitietė, atkreipdama dėmesį, kad vaikams, ypač gyvenantiems kaimiškose vietovėse, be galo svarbi vasarą nenutrūkstanti socializacija. Bendravimas ir bendros veiklos padeda vaikams išvengti izoliacijos, skatina asmeninį augimą. Šiltuoju metų laiku daugiau laisvės bendrauti įvairiuose renginiuose, žaisti lauke. Tai padeda vaikams lavinti socialinius įgūdžius, mokytis bendradarbiauti, dalintis, spręsti konfliktus.
 
Svarbus vasaros užimtumo dėmuo, kuriam šiemet bus skiriama dar daugiau dėmesio Carito vaikų dienos centrų stovyklose – fizinio aktyvumo skatinimas. Pasak Jurgitos, kaimiškose vietovėse vaikai dažnai turi daugiau erdvės ir galimybių būti fiziškai aktyvūs, nei mieste. Tačiau tai svarbu kiekvieno fizinei sveikatai, užbėgant už akių nejudraus gyvenimo būdo pasekmėms.
 
Pasvalio vaikų dienos centro užsiėmimai lauke. Asmeninio albumo nuotr.
 
Be abejonės, prie turiningo vaikų laisvalaikio labai prisideda LIDL prisiimta socialinė atsakomybė. „Nuolatinių rėmėjų dėka Lietuvos Caritas tūkstančius vaikų vėl galės kviesti į svajonių atostogas“, – dėkinga Carito vaikų dienos centrų koordinatorė J. Blinstrubaitė, linkinti, kad ši vasara įsirašytų į atmintį kaip pati smagiausia: sveika, laiminga, auginusi pasitikėjimą savimi, mokiusi ieškoti kūrybiškų sprendimų, bendradarbiavimo, pagarbos, sutarimo.
 
Vasarą į taromatus grįžta dvigubai daugiau taros
 
Galimybę taromatuose atgautus pinigus skirti vaikų dienos centrams „Lidl“ suteikia jau septynerius metus, per kuriuos pirkėjų ir „Lidl“ paaukota suma gerokai viršijo pusę milijono eurų, - skelbiama „Lidl Lietuva“ pranešime. Visgi, vasara – metas, kuomet dienos centruose moksleiviai iš sunkiau besiverčiančių šeimų praleidžia daugiau laiko nei įprastai. Darbuotojams tenka nemenkai pasukti galvas, kaip mažiesiems sukurti įspūdžių kupinas atostogas, todėl parama šiuo metų laiku kaip niekad reikalinga.
 
„Pastebime, kad vasaros metu į taromatus grįžta dvigubai daugiau taros nei įprastai, tad tai puikus metas vienu spustelėjimu taromatuose atgautą užstatą paaukoti ir prisidėti prie tūkstančių vaikų, kurie gyvena sudėtingesnėmis sąlygomis, gerovės. Vaikų dienos centrai suteikia galimybę mažiesiems ne tik saugiai praleisti laiką, pavalgyti ar pabendrauti su bendraamžiais, bet ir iškeliauti į išvykas, aplankyti muziejus bei plėsti akiratį. Džiaugiamės, kad mūsų klientai vis dažniau pasirenka pinigus už atgautą tarą skirti vaikų dienos centrams, o mes savo ruožtu klientų paaukotą sumą padvigubiname“, – sako „Lidl Lietuva“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos vadovas Antanas Bubnelis.
 
Vasarą į taromatus grįžta dvigubai daugiau taros nei įprastai. Tai puikus metas vienu spustelėjimu prisidėti prie tūkstančių vaikų gerovės.
 
Vasarą dienos centre – nuo ryto iki vakaro
 
Pasak organizacijos „Gelbėkit vaikus“ generalinės direktorės Rasos Dičpetrienės, užimti vaikus vasaros metu – itin didelis iššūkis. „Lidl“ ir pirkėjų skiriama parama padeda tą iššūkį įveikti – suorganizuoti vaikams daugiau veiklų ir užsiėmimų. 
 
„Prasidėjus vasaros atostogoms, vaikai į dienos centrus suguža nuo pat ryto ir būna iki vakaro. Tai reiškia, kad veiklų vaikams užimti turime suorganizuoti dvigubai, o kartais net trigubai daugiau. Be to, užsiėmimų reikia ne tik daugiau, bet ir kuo įvairesnių – kad ir kaip smagu vaikams dalyvauti sporto varžybose, šokių konkurse ar piešimo dirbtuvėse, jiems tai greitai nusibosta“, – sako R. Dičpetrienė.
 
Jai pritaria ir Maltos ordino Vakarų regiono programų vaikams ir jaunimui koordinatorė Eugenija Damulytė. Ji priduria, kad šiltuoju sezonu nuolat ieškoma galimybių, kurios padėtų vaikams suorganizuoti išvykas.
 
„Tolimesnėms išvykoms reikia papildomų lėšų, todėl stengiamės rengti vietinius žygius į parkus, prie ežero ir pan. Pavyzdžiui, Telšių dienos centras turi savo daržą ir gėlyną, kur vaikai gali valgyti pačių užaugintus žirnius ir kitas daržoves. Raseinių vaikai laisvalaikį leidžia savo sodelyje, kuriame organizuoja sporto varžybas, ilsisi hamakuose. Veikšniuose vaikai išsikrauna dziudo treniruotėse, kadangi turi tam pritaikytą salę ir savanorį trenerį“, – pasakoja E. Damulytė.
 
Paaukoti pinigai skiriami išvykoms, stovykloms bei edukacijoms
 
LIDL taromatuose surinkta ir padvigubinta parama skiriama vaikų dienos centrų sąlygoms gerinti – patalpoms įrengti ir atnaujinti bei turiningesniam vaikų laisvalaikiui organizuoti. Pasak Pasvalio krašto vaikų dienos centrų vadovės Jurgitos Venskienės, parama leidžia ne tik visapusiškai ugdytis, bet ir suteikia vaikams turiningas atostogas.
 
„Akivaizdžiai matome, kaip dalyvavimas vasaros užsiėmimuose, stovyklose, sporto ir kūrybinėse veiklose padeda vaikams atpažinti savo talentus ir pomėgius, ugdo pasitikėjimą savimi, motyvaciją ir asmeninę atsakomybę, teigiamai veikia emocinę būklę, mažina streso lygį, kelia nuotaiką. Per žaidimus, ekskursijas ir kitus užsiėmimus įgyjamos naujos žinios ir įgūdžiai pasitarnaus ne tik mokykloje, bet ir gyvenime apskritai“, – tvirtina J. Venskienė.
 
Maltos ordino Pietų regiono programų vaikams ir jaunimui koordinatorė Guoda Pakarklytė pasakoja, kad vienas mėgstamiausių vaikų užsiėmimų vasaros metu – stovyklos.
 
„Šiemet Kauno dviejų maltiečių vaikų dienos centrų ir paauglių dienos namų auklėtiniai turės 3 nakvynių stovyklą Trakų rajone. Vyksime net 40 žmonių, vaikai jau svajoja ir ruošiasi. Miestuose yra nemažai pramogų vaikams, bet viskas atsiremia į pinigus, o juk atostogos ir yra tam, kad atrastume kažką naujo, nepatirto“, – tvirtina G. Pakarklytė.
 
Atidavus tarą tereikia paspausti mygtuką „Aukoti“
 
Prisidėti prie pagalbą vaikams teikiančių organizacijų veiklos gali visi, besinaudojantys prekybos tinklo „Lidl“ taromatais. Atidavus tarą tereikia paspausti mygtuką „Aukoti“. Skyrus paramą vaikų dienos centrams, sumą „Lidl Lietuva“ padvigubina ir perveda centrus koordinuojančioms organizacijoms – Maltos ordino pagalbos tarnybai, „Gelbėkit vaikus“ ir Lietuvos Caritui.
 
Paaukoti vaikų dienos centrams galima visose 72 „Lidl“ prekybos tinklo parduotuvėse Lietuvoje, kurios veikia 27 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse, Nemenčinėje ir Gargžduose.
Lietuvos Caritas