Spalio 17 d. minime Tarptautinę kovos su skurdu ir socialine atskirtimi dieną

Pagrindinis Spalio 17 d. minime Tarptautinę kovos su skurdu ir socialine atskirtimi dieną
       Spalio 17 d., visame pasaulyje minima Tarptautinė kovos su skurdu ir socialine atskirtimi diena. Ši diena skirta atkrepti dėmesį į skurdžiausius pasaulio žmones, įsigilinti į skurdo priežastis ir pasekmes, suvokti jo paplitimą mūsų visuomenėjeKviečiame susipažinti su nacionalinio skurdo mažinimo organizacijų tinklo parengta skurdo ir socialinės atskirties Lietuvoje ataskaita.
 
      Skurdas Lietuvoje nėra naujas reiškinys. Net ir ekonominio augimo metais prieš 2008 m. krizę Lietuvos skurdo rodikliai buvo vieni aukščiausių Europos Sąjungoje. Naujausi duomenys rodo, kad skurdo rizikos lygis 2017 m. buvo didžiausias nuo pat Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą ir siekė 22.9 proc., taip palikdamas Lietuvą viena iš lyderiaujančių Europos Sąjungoje pagal aukštus skurdo rizikos rodiklius.
 
   Nors skurdą Lietuvoje patiria net kas penktas, nepritekliuje gyvenantys žmonės dažnai yra stigmatizuojami, kaltinami ir išstumiami iš visuomenės gyvenimo.
Nacionalinio skurdo mažinimo organizacijų tinklo ataskaitoje aptariamos 2017 m. skurdo ir socialinės atskirties tendencijos, pateikiamos skurdą ir socialinę atskirtį patiriančių žmonių gyvenimo realijos.
 
 
 
          Lietuvoje yra imamasi priemonių skurdo lygiui mažinti. Nuo 2018 sausio 1 dienos įsigaliojo Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo pakeitimai, kuriais yra įtvirtinamos naujos paramos rūšys - tikslinė, periodinė bei sąlyginė pašalpa. Jos sudaro galimybes savivaldybėms tiksliau atliepti labiausiai skurstančių asmenų poreikius. Dar vienas svarbus žingsnis - siekiant skatinti piniginę socialinę paramą gaunančių žmonių motyvaciją dirbti, kad padidėjus atlyginimui, neįvyktų staigus gaunamos socialinės paramos sumažėjimas, skiriant minėtą paramą, į šeimos (asmens) pajamas nebus įskaitoma dalis darbo užmokesčio (atsižvelgiant į šeimos struktūrą, nuo 15 iki 35 proc.). Įstatymas taip pat įpareigoja savivaldybes sutaupytas nuo paramos lėšas skirti išimtinai socialinėms reikmėms.
 
Visą ataskaitą, kurioje galite susipažinti su skurdo ir socialinės rizikos lygiu, absoliučiojo skurdo matavimais, skurdą patiriančių asmenų iššūkiais galite skaityti čia: ,,Skurdas ir socialinė atskirtis Lietuvoje 2018"
 
Plačiau apie absoliutaus skurdo rodiklius, kintančią Lietuvos situaciją kviečiame skaityti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pranešime: 2017 m. žemiau absoliutaus skurdo ribos gyveno 2 proc. punktais mažiau Lietuvos gyventojų
 
2018 10 17