Sodindami neužmirštuoles, prisiminė dingusius vaikus

Pagrindinis Sodindami neužmirštuoles, prisiminė dingusius vaikus
Gegužės 25-ąją Lietuva kartu su visu pasauliu minėjo Tarptautinę dingusių vaikų dieną, kurios tikslas – ne tik užjausti tuos, kurių vaikai dingo be žinios, bet ir skatinti užkirsti kelią šiam reiškiniui. 
 
Dingę, neprižiūrimi ar iš namų nuolat bėgantys vaikai gali tapti lengvu grobiu nusikaltėliams. Šie vaikai rizikuoja tapti prekybos žmonėmis ir seksualinio išnaudojimo aukomis.
 
„Dalis Lietuvos Carito globojamų vaikų dienos centrų gegužės 25-ąją prisijungė prie akcijos „Mes Jūsų neužmiršome“. Jos metu vaikai rišo spalvotus kaspinėlius ant medžių kiemuose, parkuose kabino popierines gerves ar nupieštus simbolinius raktelius, pasodino medelį ar kitą augalą. Akcijos dalyviai sodino ir neužmirštuoles, kurios yra dingusių be žinios vaikų simbolis, primenantis, kad mes neužmiršome tų, kurie taip ir neatsirado“, – sakė Jūratė Blinstrubaitė, Lietuvos Caritas vaikų dienos centrų koordinatorė.  ­
 
Šią dieną vaikų dienos centrų darbuotojai su vaikais diskutavo apie dingusių vaikų problemą, kokie pavojai tyko dingus iš namų, kaip elgtis ir kur kreiptis, pasiklydus tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Taip pat buvo kalbama ir apie dingusius vaikus Ukrainoje karo metu. Po pokalbio ir diskusijų vaikai spalvino ir kirpo gerves bei neužmirštuoles, sodino augalus.
 
Pasak J. Blinstrubaitės, savo veikla vaikai davė žinią apie laukimą ir viltį bei priminimą, kad mes neužmiršome dingusių vaikų ir laukiame jų grįžtančių.
 
Gegužės 25-oji, minėti Tarptautinę dingusių vaikų dieną, pasirinkta dėl JAV sukrėtusios istorijos, kai 1979 m. gegužės 25 d. šešiametis Eten Patz dingo be pėdsakų eidamas į mokyklą autobusų stotelėje, vos už poros kvartalų nuo savo namų. Dingusių žmonių paramos centro iniciatyva Lietuvos Respublikos Seimas 2006-aisiai įtraukė šią dieną į atmintinų dienų sąrašą.
 
VšĮ „Šateikių vaikų dienos centras“ nuotraukos