Severodonecko miesto meras dėkoja už Lietuvos žmonių gerumą

Pagrindinis Severodonecko miesto meras dėkoja už Lietuvos žmonių gerumą
 
Lietuvos žmonių ir įmonių paaukoti daiktai, kuriuos rinko Lietuvos Caritas, po ilgos ir logistiškai itin sudėtingos kelionės pasiekė savo galutinį tikslą – Severodonecko miestą, Luhansko apskrities centrą, kuris šiuo metu yra nuolat apšaudomas.
 
Mūsų parama labai reikalinga
 
Stengiamasi iš miesto evakuoti kiek įmanoma daugiau civilių, nes baiminamasi, kad nuo Kijevo atsitraukusios Rusijos pajėgos, netrukus bandys apsupti Severodonecką ir atkirsti paskutinį įmanomą evakuacijos ir humanitarinės pagalbos kelią. Evakuacija sudėtinga ne tik dėl transporto trūkumo bei nenutrūkstančio apšaudymo, tačiau ir dėl to, kad dalis žmonių nenori palikti savo namų, kur augo, mokėsi, mylėjo ir kur pažįsta kiekvieną gatvę ir namą, nepaisant to, kad daugeliui tenka didžią laiko dalį praleisti slėptuvėse, kentėti šaltį ir alkį. Kiekvieną dieną, kartais kas antrą, pavyksta evakuoti po kelis šimtus gyventojų, tačiau didžioji dalis vis dar likusi mieste, todėl iš Lietuvos nukeliavusi parama jiems yra itin reikalinga.
 
„Lietuva nuo pat pradžių kartu“
 
Humanitarinei pagalbai pasiekus Severodonecką, karinės-civilinės administracijos vadovas (meras) Oleksandr Striuk, dėkodamas Lietuvos žmonėms rašė: „Sulaukėme labai tikslingos, labai reikalingos pagalbos. Sunku rasti žodžių apsakyti kokiomis sąlygomis šiuo metu gyvena didžioji dalis miesto gyventojų, stengiamės kiek įmanoma palaikyti būtiną elektros, vandens, dujų tiekimą, reguliariai taisome nutrauktus tinklus, susprogdintus vandentiekius, gesiname gaisrus, tačiau po daugiau nei mėnesio nuolatinio apšaudymo, susiduriame su daugybės elementarių gyvybiškai reikalingų daiktų trūkumu. Todėl iš Lietuvos atkeliavęs krovinys, su higienos priemonėmis, miegmaišiais, prožektoriais ir kt. labai prisidės prie  minimalių poreikių užtikrinimo. Taip pat, šalia materialinės pagalbos, nepaprastai svarbu jausti jūsų šalies palaikymą. Lietuva nuo pat pradžių buvo kartu ir tai yra ta šalis, tie žmonės, kuriais galime visada pasikliauti. Kartu mes nugalėsime!“
 
 
Nenustosime padėti Ukrainai
 
Lietuvos Caritas Severodonecko žmones remia ne tik daiktais ir priemonėmis. Artimiausiomis dienomis Severodonecką turi pasiekti ir kartu su „Maisto Banku“ išsiųstas pirmas vilkikas su maisto produktais. Jis jau yra Ukrainoje ir kartoja sudėtingą maršrutą iki galutinio tikslo.
 
„Labai gera žinoti, kad žmonių suaukoti daiktai jau pasiekė tikslą, nes iš tiesų, visos kelionės metu nerimavome ar pavyks. Nuoširdžiai dėkoju visiems, prisidėjusiems prie iniciatyvos organizavimo bei aukojusiems daiktus ir priemones, laiką, skyrusiems patalpas, padėjusiems logistikos procesuose, viešinime. Karo metu nebelieka standartinių maršrutų, įprastų metodų, pasikeičia visos logistinės grandinės, todėl reikia įdėti nemažai pastangų, kad krovinys saugiai pasiektų rytų Ukrainos žmones.  Dalinai ir dėl logistikos iššūkių, šis regionas gauna mažiausiai humanitarinės paramos iš visų Ukrainos regionų. Tačiau mūsų organizacija visuomet, visų pirma, stengiasi atliepti poreikius tų, kuriems reikia labiausiai. Nenustosime padėti Ukrainoje likusiems žmonėms kol reikės, nepaisant kylančių iššūkių. Šiuo metu jau turime ir kitų prašymų iš skirtinguose Ukrainos regionuose žmonėms padedančių Caritų, todėl vėl planuojame daiktų rinkimo iniciatyvą, apie kurią paskelbsime artimiausiomis dienomis“, – sakė Deimantė Bukeikaitė, Lietuvos Caritas generalinė sekretorė.
 
 
Surinkti tūkstančiai daiktų
 
Kovo 17–20 dienomis Lietuvos Caritas kartu su Lietuvos garbės konsulu Luhansko apskrityje Robertu Gabulu bei su septynių vyskupijų Caritas centrais organizavo humanitarinės pagalbos Ukrainos žmonėms rinkimo iniciatyvą. Daiktų rinkimas buvo inicijuotas atsiliepiant į iš Severodonecko gautą prašymą.
 
Prie paramos Severodoneckui prisijungė ir Vilkaviškio rajono savivaldybė.
 
Vos per kelias dienas surinkta virš 10 000 vienetų įvairių higienos priemonių, virš 2 000 pakuočių moteriškų higienos priemonių, apie 1 500 pakuočių sauskelnių vaikams ir suaugusiems. Buvo išsiųsta ir apie 2 000 porų naujų kojinių, 1 000  kilimėlių, pledų, miegmaišių. Gausiai žmonės nešė ir elektros prekes. Tikslią šios siuntos vertę įvardinti sudėtinga, nes buvo ir nauji, ir naudoti daiktai bei priemonės, tačiau vien naujų prekių vertė viršija 100 tūkst. Eur.
 
Galime padėti ir toliau
 
„Lietuva yra kiekvieną dieną šalia Ukrainos žmonių, ne tik mintimis, bet ir širdimis, konkrečiomis pastangomis ir iniciatyvomis. Neabejoju, kad kiekvienas iš mūsų dar ne vieną ir ne du kartus prisidėsime prie paramos Ukrainai. Jiems paramos reikės dar ilgą laiką, nes jau dabar visi matome karo padarytą žalą jų šaliai, žmonėms. Todėl palaikykime nuolatine malda, parama konkrečiais daiktais ar lėšomis Ukrainos žmones – ir esančius mūsų šalyje, ir likusius Ukrainoje“, – kviečia D. Bukeikaitė.
 
Parama ukrainiečiams Lietuvoje – 1485 – auka 5 Eur arba neribota suma aukok.lt portale kampanijai „Mūsų širdys ir rankos Ukrainai!”
 
Parama Ukrainoje likusiems žmonėms per Ukrainos Caritą – aukojimas į specialią Lietuvos Caritas sąskaitą – LT027300010137182270,
AB bankas Swedbank,
org. kodas 192066334
 
Lietuvos Caritas informacija