Prisijunkime prie paramos Ukrainos vaikams!

Pagrindinis Prisijunkime prie paramos Ukrainos vaikams!

Bendra nuotrauka po Ukrainos paramos koncerto / Mindaugo Mikulėno nuotrauka

Iš Lietuvos kultūros tarybos ir Lietuvos kultūros ministerijos gavęs paramą gastrolėms Rytų Ukrainoje Šv. Kristoforo kamerinis orkestras turi galimybę nuvykti į labiausiai stokojančias Ukrainos vaikų namų institucijas Severodonecke ir Novodružesko mokyklą. Suvienijus jėgas su Lietuvos Caritu siekiama tęsti 2017 m. kilusią iniciatyvą ir bent kiek palengvinti karo nualintų Ukrainos vaikų kasdienybę.

„Pats turiu dviejų metukų sūnų, puikiai suprantu, ką reiškia vaikas ir kiek jam visko reikia. Tai, ką Ukrainos vaikai šio karo metu patiria, yra siaubinga. To nelinkėčiau nė vienam žmogui, tuo labiau vaikui. Mes, orkestras, Lietuvos Caritas ir visi Lietuvos žmonės galime kažkuo prisidėti palengvindami karo sužalotų našlaičių, kenčiančių skurdą ir skausmą, kasdienybę.“ – kalbėjo orkestro meno vadovas ir vyr. dirigentas Modestas Barkauskas.

Dabartinis paramos rinkimas yra 2017 m. rugsėjo mėn. pradžioje įvykdyto paramos projekto tęsinys. Tuomet į Ukrainą buvo išvežta parama pafrontės vaikų namams. Jos rinkimą organizavo Lietuvos šaulių sąjunga kartu su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru ir portalu Versli Mama. Praėjusiais metais prieš kelionę Šv. Kristoforo kamerinis orkestras surengė paramos koncertą Kauno karininkų ramovėje ir surinko beveik 1000 EUR už kuriuos buvo nupirkta įvairių vaikams reikalingų daiktų pagal vaikų namų prašymą (knygos, žaislai, vitaminai, tyrelės, sultys, arbatos, sauskelnės ir kt.). Šiais metais surinkta parama bus skirta toms pačioms dviem vaikų namų institucijoms Severodonecke ir mokyklai Novodružeske.

Vaikų namams pristatyta parama Severodonecke

Ukrainoje vykstantis karas tiesiogiai veikia ne tik karius, bet ir civilius gyventojus. Dėl skurdo, iširusių šeimų, žuvusių arba sužeistų tėvų labai išaugo apleistų vaikų skaičius; juos priglaudžia vaikų namai. Luhansko apskritis ir prieš karą buvo viena skurdžiausių Ukrainos vietovių, o karo metu situacija tapo ypatingai sudėtinga. Vaikų namai gauna labai ribotas finansines dotacijas, jiems nuolat trūksta lėšų elementariems kasdieniams dalykams įsigyti, todėl jie vertina ir džiaugiasi kiekvienu atvežtu daiktu. Už surinktus pinigus bus perkamas kūdikių maistas, sauskelnės, lavinamieji žaislai, knygos, kanceliarinės prekės, muzikos instrumentai ir kiti baziniai daiktai.

Ne mažiau sudėtinga situacija pafrontės mokyklose – mokinių ugdymas tokiomis sąlygomis yra didžiulis iššūkis čia dirbantiems mokytojams. Kasdien karo siaubiamą aplinką matančių, namuose artimųjų gedinčių šeimų vaikų prioritetai yra kitokie – mokymasis dažnai lieka nereikšmingoje vietoje, kas kelia pavojų tolesniam visuomenės gijimui ir vystymuisi. Pasiaukojančio mokytojų darbo dėka mokyklose yra kuriamos nedidelės saugumo ir žinių salelės, tačiau šios vietinių pagalbos negana. Mokykloms trūksta ugdymo priemonių, visiškai nusidėvėjęs sportinis inventorius, klasės minimaliai aptvarkomos tik tėvų lėšomis, užklasiniam – kultūriniam ir muzikiniam – mokinių ugdymui lėšų praktiškai niekada nelieka. Siekdamas skatinti susidomėjimą muzika, orkestras Novodružesko mokykloje ves edukacinį renginį, tuo pačiu mokyklai dovanos bazinių muzikos instrumentų ir minimalų garso aparatūros rinkinį muzikinei veiklai vykdyti.

2018-02-26 d. LRT laidoje "Labas rytas" pristatėme paramos akciją. Reportažą žiūrėkite:

Prisidėti galite pervesdami aukas/paramą į specialiai projektui skirtą sąskaitą:
Gavėjas – Lietuvos Caritas
A.s. LT02 7300 0101 3718 2270

Bankas „Swedbank“

Taip pat kviečiame aukoti į Caritas aukų dėžutę Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje vykstančių koncertų metu.

Paramos akcija tęsis iki  kovo 7 d.

Suniokota mokykla Širokinės gyvenvietėje Rytų Ukrainoje