Pirmą gavėnios sekmadienį Lietuvos bažnyčiose bus renkamos aukos Ukrainai

Pagrindinis Pirmą gavėnios sekmadienį Lietuvos bažnyčiose bus renkamos aukos Ukrainai
Kauno arkivyskupijos nuotr.
 
Pirmąjį gavėnios sekmadienį – vasario 26 dieną Lietuvos vyskupai kviečia bažnyčiose aukoti Ukrainai.  Kaip primena Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas Gintaras Grušas, gavėnia – laikas grįžti prie tikėjimo šaknų.
 
„Sutampa, kad prasidėjus gavėniai minime plataus masto invazijos Ukrainoje pradžią, tad vyskupai kviečia prisiminti vargstančius, kenčiančius žmones šioje šalyje. Pernai per Caritą Lietuvoje surinkome 600 tūkst. eurų, kuriuos nuvykęs į Ukrainą perdaviau Ukrainos Caritui. Matėme mūsų žmonių dosnumą per visus praėjusius metus ir raginame toliau nenuleisti rankų, vis grįžti į pagrindinę krikščionio praktiką ir savybę – dalintis su vargstančiu, stokojančiu žmogumi, o tas artimas dabar visų pirma yra mūsų broliai ir seserys karo niokojamoje Ukrainoje“, – sako arkivyskupas.
 
Kaip pabrėžė LVK pirmininkas, pinigai, bažnyčiose surinkti šį sekmadienį ir perduoti Ukrainos Caritui, pasitarnaus žmonėms, kurie viską prarado dėl karo.
 
Arkivyskupas Gintaras Grušas lankosi Ukrainoje. Ukrainos Carito nuotr.
 
Tai, ką pats savo akimis matė Ukrainoje, arkivyskupui G. Grušui – priminimas kad gavėnios metu akcentuojama malda, pasninkas ir išmalda, meilės artimui darbai – neatsiejami.
 
Arkivyskupas Gintaras Grušas lankosi Ukrainoje. Ukrainos Carito nuotr.
 
„Tai matome ir Ukrainoje: žmones malda palaiko sunkumuose, netektyse, mirties akivaizdoje. Išmalda, dalijimasis su kitais padeda išgyventi, sudėtingiausiose situacijose išlaikant ryšius tarp žmonių. Susilaikymas, svarbus gavėnios kelyje, taip pat nėra savatikslis pasninkas dėl pasninko, bet kad sutaupę pasninko metu galėtume dovanoti kitam. Lietuvoje tai tradiciškai darome per Carito pasninko dėžutes, kur tikintieji aukoja stokojantiems parapijose, bet šiemet labai aiškus akcentas – dalintis su Ukrainos žmonėmis“, – sakė arkivyskupas G. Grušas.  
 
Kaip skelbė Lietuvos Caritas, kitą dieną po aukų rinkimo Ukrainai bažnyčiose, nuo pirmadienio iki trečiadienio – vasario 27, 28 ir kovo 1 dienomis visoje Lietuvoje bus renkama parama Ukrainai daiktais, maisto produktais ir lėšomis.
 
 
Žmonių prašoma paaukoti negendančių maisto produktų, šiltų užklotų, šiltų kojinių vaikams ir suaugusiems, šiltų vaikiškų batų, įvairių higienos prekių, sauskelnių vaikams ir suaugusiems, o taip pat elektronikos prekių – prožektorių, išorinių baterijų.
 
Surinkti daiktai ir maisto produktai bus gabenami į Ukrainą kovo pradžioje. Pirmą gavėnios sekmadienį surinkta ir Lietuvos Caritui žmonių ar įmonių pervesta parama bus perduota Ukrainos Caritui.
 
Paramą galima pervesti į specialią Lietuvos Caritas sąskaitą – LT257300010115125026, paskirtyje nurodant „Parama Ukrainos žmonėms“.  Įmonės, galinčios skirti paramą daiktais ar prekėmis, kviečiamos susisiekti el. paštu caritas@caritas.lt
 
Paramos rinkimo vietų ir vasario 27, 28 bei kovo 1 dienomis prašomų paaukoti daiktų bei maisto produktų sąrašus galima rasti svetainėje caritas.lt
 
Nuo karo pradžios Ukrainoje Lietuvos Caritas įgyvendino 4 paramos rinkimo akcijas Ukrainoje likusiems žmonėms ir vieną – bėgantiems nuo karo ir prieglobstį radusiems Moldovoje. Iš viso per Lietuvos Caritą surinkta 830 000 eurų paramos, taip pat išvežta 16 paramos krovinių (vilkikų) į Ukrainą, kurių vertė virš 400 000 eurų. Nuolatinė pagalba karo pabėgėliams Lietuvoje per Caritas organizacijos tinklą teikiama 33-ose mūsų šalies savivaldybėse.
 
 
Lietuvos Carito informacija