Paramos maistu prašytojų vis daugėja, jų skaičius dar augs, prognozuoja NVO

Pagrindinis Paramos maistu prašytojų vis daugėja, jų skaičius dar augs, prognozuoja NVO
Ievos Urbonaitės asociatyvi nuotrauka
 
Rizika kristi į energetinį skurdą reali ne tik mažas, bet ir vidutines pajamas turintiems žmonėms. Todėl Lietuvos Caritas vadovė Deimantė Bukeikaitė ragina naudotis valstybės siūloma parama šildymo išlaidoms kompensuoti. „Dalis nedrįsta imti tos paramos, nenori būti „pašalpiniais“, bet kompensacija – tai ne pašalpa“, – pabrėžia Lietuvos Caritas generalinė sekretorė.
 
Savivaldybių informacija apie išaugusį besikreipiančiųjų dėl kompensacijų skaičių rodo, kad žmonės ieško sprendimų. Regionuose Caritas sulaukia klausimų, ar bus galima tikėtis pagalbos iš organizacijos iškilus sunkumams, teiraujamasi, ar į paramą šeimai bus galima pretenduoti, jeigu ji jau buvo teikiama prieš kurį laiką.
 
Kaip naujienų agentūrai BNS sakė Caritas vadovė, organizacija žmonių bėdoje nepalieka, negalėdami patys padėti, karitiečiai ieško partnerių. „Tačiau pirmiausia mes visų klausiame, ar susitvarkė kompensacijas, nes galima gauti ir kietam kurui, tad atėjus prašyti pagalbos tai pirminis klausimas“, – pakartojo D. Bukeikaitė, ragindama pagelbėti kaimynystėje gyvenantiems žmonėms, kuriems kompensacijos priklauso, o taip pat, jei pajamos mažos ar vidutinės, susitvarkyti dokumentus patiems.
 
Pernai Caritas padėjo maždaug 40 tūkst. gyventojų, šiemet dar nesibaigus metams pagalba teikta apie 35 tūkst. Lietuvos žmonių ir apie 20 tūkst. ukrainiečių. Padedama maistu, drabužiais, kietu kuru, teikiama psichologinė-emocinė parama, teisinė pagalba, talkinama pildant dokumentus kompensacijoms gauti, palydima į įstaigas, kt.