Minint prekybos žmonėmis aukas – Carito kvietimas pažvelgtį į moderniąją vergiją

Pagrindinis Minint prekybos žmonėmis aukas – Carito kvietimas pažvelgtį į moderniąją vergiją
 
Vasario 8-ąją visame pasaulyje minint Maldos ir apmąstymo apie prekybą žmonėmis dieną, Caritas kviečia atidžiau pažvelgti į moderniąją vergiją: kas šiandien labiausiai rizikuoja pakliūti į išnaudojimo spąstus ir kaip užkardyti, kad piktavaliai nesipelnytų iš pažeidžiamų žmonių.
 
Nuotoliniame renginyje „(ne)Matau, (ne)Girdžiu, (ne)Rūpi“, kurį vasario 8 dieną nuo 14 iki 17 valandos bus galima tiesiogiai stebėti Lietuvos Carito feisbuke ir Kauno arkivyskupijos Youtube kanalu, mintimis dalinsis Lietuvos vyskupų konferencijos Socialinių reikalų tarybos bei Švietimo komisijos pirmininkas arkivyskupas Kęstutis KėvalasVidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, kitų valstybės institucijų bei nevyriausybinių organizacijų, bendruomenių atstovai, besidarbuojantys prekybos žmonėmis prevencijos srityje.
 
„Mažinti nukentėjusiųjų stigmatizavimą ir apsaugoti pažeidžiamus asmenis nuo galimo išnaudojimo – bendras Bažnyčios, valstybės ir nevyriausybinių organizacijų tikslas. Apžvelgę realią situaciją šalyje ir naujus iššūkius, aptarsime, ar pakanka veikimo išvien, kad prekiautojams žmonėmis būtų užkirsti keliai naudotis nežinojimu, patiklumu, sudėtinga materialine situacija ar kitokiu pažeidžiamumu“, – sako Šv. Mortos iniciatyvos koordinatorė prie Lietuvos Carito Vaida Matusevičiūtė.
 
Šv. Mortos iniciatyvos koordinatorė prie Lietuvos Carito Vaida Matusevičiūtė
 
Prekyba žmonėmis jau seniai tarptautinio masto, tad kova su ja – ne vien policijos, nevyriausybinių organizacijų (NVO) ar valstybės, o, kaip sako popiežius Pranciškus, – visos žmonijos rūpestis. Kaip primena V. Matusevičiūtė, būtent Šventasis Tėvas ėmėsi burti įvairių sričių profesionalus: teisininkus, policijos pareigūnus, socialinius ir humanitarinius darbuotojus, Bažnyčios atstovus į šv. Mortos grupę, kad galėtų tarpusavyje dalintis patirtimi ir ieškoti veiksmingų sprendimų žmogaus orumui apginti.
 
Stabdyti šiuolaikinę vergiją prieš vyrus, moteris, vaikus, išnaudojant juos nelegaliam darbui, organų donorystei, prostitucijai, surogatinei motinystei, vagystėms ir kitiems nusikaltimams Šv. Mortos grupė siekia plėtodama teisėsaugos, Bažnyčios ir bendruomenių ryšius, kad nusikaltimų aukoms būtų prieinama teisinė ir pastoracinė pagalba. Politikams primenama, kad kuriant įstatymus ar jų pataisas prieš prekybą žmonėmis visų pirma būtina atsižvelgti į nukentėjusiuosius.
 
Vaikystėje į vergiją parduotos šv. Bakchitos mirties dieną, vasario 8-ąją visame pasaulyje maldoje prisimenami milijonai nukentėjusių ir kenčiančių nuo prekybos žmonėmis. Koks šių nusikaltimų mastas Lietuvoje, nuotoliniame Carito renginyje apžvelgs Vidaus reikalų ministerijos atstovai. Konkrečiais atvejais dalinsis specialistai iš Carito, tiesiogiai dirbantys su išnaudojamais žmonėmis. Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai bei kiti praktikai, kurių pašaukimas – darbas su vaikais ir jaunimu kalbės apie šiuolaikinės vergijos prevenciją ir švietimo svarbą.
 
 
Ko, specialistų nuomone, mes, kaip asmenys ir visuomenė, nenorime pastebėti, girdėti, matyti ir kas dažniausiai dėl to nukenčia? O ką apie prekybą žmonėmis manote jūs? Esate linkęs nematyti, negirdėti, nežinoti? Ar vis tik – plačiai atmerkti akis ir pažvelgti į realybę su viskuo? Išgirsti tai, kas mieliau būtų užčiaupta, įžvelgti, ką norima nuslėpti. Nes rūpi.
 
Kokių priemonių artimiausioje aplinkoje galėtume imtis, kad nukentėjusiųjų nuo išnaudojimo ir įtrauktų į prekybos žmonėmis spąstus būtų mažiau, o geriausia – iš viso neliktų?
 
Susitikime apie tai pasikalbėti nuotoliniame renginyje vasario 8 dieną, nuo 14 iki 17 val.
Registracija prisijungti į renginį – https://forms.gle/t3vn1rfX8ZcoaTWXA
Transliacija Lietuvos Carito FB ir Kauno arkivyskupijos Youtube kanalu nuo 14 val. (registracija nebūtina).
 
Renginys skirtas visiems! Kviečiame dalyvauti!
 
 
 
Lietuvos Caritas