Moldovą pasiekė humanitarinė parama iš Lietuvos

Pagrindinis Moldovą pasiekė humanitarinė parama iš Lietuvos
Gegužės 7-ąją Moldovą pasiekė bendras Lietuvos Respublikos Prezidentūros, Lietuvos Carito ir mūsų partnerių: Lietuvos Raudonojo kryžiaus ir Maltiečių, humanitarinės pagalbos krovinys.
 
 
Sulaukė prašymo
 
Mūsų kolegos iš Moldovos Caritas įtemptai dirba ir teikia humanitarinę pagalbą karo pabėgėliams iš Ukrainos. Taip pat karitiečiai rūpinasi ukrainiečių priėmimo centrais šalyje.
 
Moldovos karo pabėgėlių centrai susiduria su didžiuliais iššūkiais, nes nuo invazijos pradžios į šią šalį pabėgo daugiau kaip 400 tūkst. ukrainiečių, virš 100 tūkst. nusprendė čia apsistoti, dar 8 tūkst. pasiliko separatistinėje Padniestrės teritorijoje.
 
„Sulaukėme Moldovos Carito prašymo padėti teikiant humanitarinę pagalbą Ukrainos žmonėms. Bendradarbiaudami kartu su Prezidentūra ir partneriais suorganizavome paramos išsiuntimą į šią šalį. Visą gegužės 2-osios dieną Vilniuje ruošėme ir pakavome krovinį išvežimui. Dėkojame partneriams ir įmonėms, kurios parėmė produkcija, maisto produktais, konkrečiomis prekėmis ir priemonėmis. Dėkojame visiems savanoriams, nes pamatėme puikų sutelktinės savanorystės pavyzdį, kai išvien darbavosi arti keturių dešimčių Prezidentūros, Lietuvos Raudonasis Kryžiaus, Maltiečių, mūsų ir Lietuvos Šaulių sąjungos žmonių. Didelio krovinio ruošimas – sunkus fizinis darbas, todėl mums labai pravertė šaulių savanorių rankos. Ačiū jums visiems“, – sakė Deimantė Bukeikaitė, Lietuvos Caritas gen. sekretorė.
 
Prezidento padėka
 
Gegužės 7-ąją Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda lankėsi Kišiniove įsikūrusiame karo pabėgėlių iš Ukrainos centre.
 
Prezidentas susitiko su centro gyventojais, darbuotojais ir savanoriais. Šalies vadovas pabrėžė, kad Moldova, susidurianti su dideliu karo pabėgėlių iš Ukrainos antplūdžiu, demonstruoja išskirtinį solidarumą ir empatiją, suteikdama visokeriopą pagalbą karo nelaimės ištiktiems žmonėms.
 
Vizito metu šalies vadovas perdavė Lietuvos visuomenės paramą – nevyriausybinių organizacijų ir verslo surinktą humanitarinę pagalbą, skirtą Ukrainos karo pabėgėliams Moldovoje. Humanitarinį Lietuvos krovinį sudaro maisto produktai, higienos reikmenys, drabužiai ir batai vaikams, patalynė, medicinos priemonės, maisto papildai.
 
Prezidentas nuoširdžiai dėkoja Lietuvos nevyriausybinėms organizacijomis – Lietuvos Caritui, „Maisto bankui“, Maltos ordinui, Lietuvos Raudonajam Kryžiui, Šaulių sąjungai ir šių organizacijų savanoriams skiriant, koordinuojant bei įgyvendinant paramos pristatymą Ukrainos karo pabėgėliams Moldovoje.
 
Entuziastingi savanoriai
 
Savanorių entuziazmas ir nusiteikimas, renkant, rūšiuojant ir pakuojant paramą Moldovai, išties džiugino, nors jau matomas bendras nuovargis visuomenėje ir dėl vykstančio karo, ir dėl emocinės savijautos, tačiau kai reikia čia ir dabar savanorių pagalbos, kai kviečiamos įmonės per vieną dieną turi apsispręsti ir prisidėti savo produkcija, nugabenant į tolimą šalį, noras padėti ir dovanoti savo laiką bei paramą išsaugo viltį, kad vis tik mes dar daug galime nuveikti.
 
„Džiaugiamės, kad savanoriai vis dar atsiliepia į mūsų kvietimus ir, kad jaučia prasmę šiame darbe, nes vietoje planuotų dviejų valandų išbūna ir šešias valandas savanorystės vietoje. Nuoširdžiai jums dėkojame, nes mūsų stiprybė – jūsų pagalboje“, – sakė D. Bukeikaitė.  
 
Caritas ir toliau yra pasiruošęs padėti ne tik mūsų šalyje apsigyvenusiems ukrainiečiams, bet ir atsiliepti į kitų Europos šalių Caritų prašymus tose šalyse, kai reikia padėti karo pabėgėliams iš Ukrainos.
 
Lietuvos Caritas informacija