Lietuvos Caritui – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos padėka

Pagrindinis Lietuvos Caritui – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos padėka

Pirmoje nuotraukoje iš kairės - Vilniaus arkivyskupijos Carito vadovė Audronė Kairienė, SADM ministrė Monika navickienė ir Lietuvos Carito generalinė sekretorė Deimantė Bukeikaitė. Lietuvos Carito nuotr.

Lietuvos gyventojų, viešojo sektoriaus ir nevyriausybinių organizacijų susitelkimas, ryžtas padėti nuo karo bėgantiems Ukrainos žmonėms – stulbinantis. Taip penktadienį Vilniuje vykusiame padėkos renginyje – diskusijoje „Pagalba Ukrainai: ryžtas, susitelkimas, nuveikti darbai ir iššūkiai“ sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Ministrė dėkojo žmonėms, įstaigoms ir organizacijoms, aktyviai prisidėjusioms prie paramos teikimo Ukrainos karo pabėgėliams, padėką įteikdama ir Lietuvos Caritui.

Lietuvos Carito nuotr.

Įsitraukė apie 50 tūkst. savanorių

Lietuvoje nėra savivaldybės, kurioje bent trumpam nebuvo apsistoję Ukrainos karo pabėgėliai. Dauguma apsigyveno Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, tačiau daugybė vietos bendruomenių susidūrė su nauja patirtimi ir padėjo, ir padeda naujakuriams.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, į pagalbos teikimą Lietuvoje įsitraukė apie 50 tūkst. savanorių. Daugiau nei 30 tūkst. Lietuvos gyventojų atvėrė ukrainiečiams savo namų duris, dar daugiau – aukojo daiktus ir pinigus.

5-oji Lietuvos Carito paramos rinkimo Ukrainai akcija. Lietuvos Carito nuotr.

Per metus ukrainiečiams išdalyta daugiau kaip 100 tūkst. maisto paketų, beveik 67 tūkst. maisto kortelių, 97 tūkst. higienos paketų, per 40 tūkst. higienos kortelių. Įvairią pagalbą, taip pat ir psichologinę, ukrainiečiams valstybinis sektorius ir nevyriausybinės organizacijos suteikė daugiau kaip 280 tūkst. kartų.

Caritas padeda ne tik karo pabėgėliams Lietuvoje

Per Lietuvos Caritą pagalba karo pabėgėliams teikiama 33 Lietuvos savivaldybėse. Kaip diskusijoje akcentavo organizacijos vadovė Deimantė Bukeikaitė, Rusijos karas prieš Ukrainą prasidėjo ne pernai. Ne metus trunka ir Lietuvos Carito parama šiai šaliai. Prasidėjus plataus masto karinei agresijai, Lietuvos Caritas neapsiribojo pagalba karo pabėgėliams mūsų šalyje, tačiau ir toliau telkė bei gabeno daiktus, maistą, o taip pat per Ukrainos Caritą finansiškai rėmė labiausiai nuo karo nukentėjusių Ukrainos teritorijų gyventojus.

Apdovanojo „Gerumo žvaigždėmis“ ir padėkomis

Už pagalbą organizuojant ir teikiant humanitarinę pagalbą, veikiant registracijos centruose ir palaikant karštąsias pagalbos linijas, pasižymėjimo ženklą „Gerumo žvaigždė“ ministrė Navickienė įteikė Maltos ordino pagalbos tarnybos generaliniam sekretoriui Edvinui Regelskiui, už pagalbą organizuojant ir teikiant humanitarinę pagalbą maistu apdovanojo labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ direktorių Simoną Gurevičių. „Gerumo žvaigždė taip pat įteikta visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ generalinei direktorei Rasai Dičpetrienei už pagalbą organizuojant ir teikiant humanitarinę pagalbą vaikams ir besilaukiančioms moterims, apgyvendinant vaikų – karo pabėgėlių grupes iš Ukrainos.

Gerumo žvaigždė įteikta organizacijos „Gelbėkit vaikus“ generalinei direktorei Rasai Dičpetrienei. Lietuvos Carito nuotr.

Už pagalbą organizuojant Ukrainos karo pabėgėlių apgyvendinimą ir keliones į ir iš Lietuvos „Gerumo žvaigžde“ apdovanoti viešosios įstaigos „Stiprūs kartu“ direktorius Edmundas Jakilaitis ir šios įstaigos koordinatorė bei Lietuvos skautijos vyriausioji skautininkė Akvilė Bartaševičiūtė. „Gerumo žvaigždė“ taip pat įteikta Indrei Liaudanskienei, visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ Krizių valdymo skyriaus vadovei.

Organizacijoms, reikšmingai prisidėjusioms prie humanitarinės krizės suvaldymo ir pagalbos Ukrainos žmonėms, įteiktos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos padėkos.

Lietuvos Carito informacija