Lietuvos Caritas su NATO atstovais aptarė bendradarbiavimą

Pagrindinis Lietuvos Caritas su NATO atstovais aptarė bendradarbiavimą
Pirmadienį, balandžio 4 dieną, Lietuvos Caritas gen. sekretorė Deimantė Bukeikaitė priėmė aukšto rango karininkus iš NATO priešakinių pajėgų bataliono Rukloje. Lietuvoje dislokuoti Vokietijos kariuomenės daliniai be kita ko užsiima ir bendradarbiavimu tarp kareivių ir civilinių organizacijų.
 
Siekdamas stiprinti ryšius su civilinėmis organizacijomis, atsakingas karininkas Lars Fiedler su kolega Jan Ole apsilankė Lietuvos Carite. Pagrindinė juos dominanti tema – darbas su karo pabėgėliais iš Ukrainos ir iš to nevyriausybinėms organizacijoms kylantys sunkumai.
 
„Mūsų vizito tikslas – susipažinti, prisistatyti, aptarti bendradarbiavimą ir sukurti bendradarbiavimo tinklą su civilių organizacijoms dėl karo pabėgėlių iš Ukrainos“, – pasakojo L. Fiedler.
 
Svečiams Deimantė Bukeikaitė, Lietuvos Caritas gen. sekretorė, pristatė Caritas organizaciją, jos veiklas, teikiamą pagalbą skirtingoms socialiai pažeidžiamų žmonių grupėms: vaikams ir šeimoms, vienišiems senjorams, priklausomybėmis sergantiems, benamystę, smurtą ar kitokią atskirtį patiriantiems, iš įkalinimo įstaigų išeinantiems ir kt., mūsų šalyje, taip pat papasakojo apie darbą su migrantais ir karo pabėgėliais. Paminėta, kad pagalbą Ukrainai Lietuvos Caritas teikia nuo 2014 metų, Maidano įvykių ir, kad nuo to laiko tarp karitiečių ir žmonių Ukrainoje užsimezgė tvari draugystė.
 
„Nuo 2014-ųjų palaikome glaudžius ryšius su kolegomis iš Ukrainos Carito, su Rytų Ukrainos Severodonecko miesto savivaldybe, vaikų globos namais. Prasidėjus karui Ukrainoje buvo aišku, kad vėl stengsimės padėti tiek Ukrainoje likusiems žmonėms, tiek tiems, kurie atbėgs į mūsų šalį ir prašys saugaus prieglobsčio. Visą karo laikotarpį renkame lėšas Ukrainos Caritui, taip pat jau Severodonecko gyventojams dalinama lietuvių suaukota ir nuvežta humanitarinė pagalba. Kiekvieną dieną Lietuvoje rūpinamės ukrainiečiais, kurie kreipiasi į Caritą pagalbos. Tai ir konsultuojame, ir informuojame, ir aprūpiname būtiniausiomis higienos priemonėmis, drabužiais ir avalyne, palydime ar tiesiog išgeriame kartu arbatos ir išklausome, esame šalia“, – sakė D. Bukeikaitė.
 
Šiuo metu per savaitę Caritas, teikdamas informaciją ir kitą pagalbą, aprūpindamas drabužiais ir higienos priemonėmis, padeda daugiau kaip 4 tūkst. ukrainiečių visoje Lietuvoje. O Carito vaikų dienos centruose rūpinamasi mažaisiais ukrainiečiais, su kuriais užsiima karitiečiai, bendrauja lietuvių vaikai. 
 
Lietuvos Caritas gen. sekretorė D. Bukeikaitė, kaip vieną iš bendradarbiavimo formų, karininkams pasiūlė surengti nuotolinį susitikimą su Caritas darbuotojais ir savanoriais, taip pat gyvai apsilankyti Caritas skyriuose.
„Karininkų ir civilinių organizacijų bendradarbiavimas yra svarbus, kad galėtume vieni kitiems padėti. Valstybės saugumas priklauso ne tik nuo pasirengusios kariuomenės ginti savo šalį, tačiau ir nuo kiekvieno piliečio. Pilietinės visuomenės pasipriešinimas, aktyvus dalyvavimas ir atsparumas dezinformacijai yra stipri jėga, kurios išorės grėsmės nėra pajėgios įveikti“, – kalbėjo D. Bukeikaitė.
 
Susitikimo pabaigoje svečiai papasakojo, kad Lietuvoje abu lankosi pirmą kartą, jaučiasi puikiai ir yra sužavėti lietuvių geranoriškumu ir svetingumu. Jie jau šiek tiek pakeliavo po mūsų šalį, kuri patiko ir dabar laukia, kada šylant orams ims žaliuoti gamta.
 
„Mano misija tęsis iki birželio vidurio, o iki to laiko mes dar tikrai susitiksime“, – pažadėjo L. Fiedler.
 
Atsisveikinant svečiams buvo įteiktos akcijos „Gerumas mus vienija“ žvakelės.
 
Lietuvos Caritas informacija