„Lidl“ taromatuose depozitas tampa parama: antrasis ketvirtis – dosniausias projekto istorijoje

Pagrindinis „Lidl“ taromatuose depozitas tampa parama: antrasis ketvirtis – dosniausias projekto istorijoje

Daugiau nei ketverius metus „Lidl Lietuva“ vykdomas socialinis projektas „Už saugią aplinką mūsų vaikams“ nemažina tempo. Jo metu pirkėjai ir prekybos tinklas kartu paaukojo jau daugiau kaip 335 tūkst. eurų. Antrojo šių metų ketvirčio paramos rezultatai dosnumu pralenkia ankstesnius projekto laikotarpius: vaikų dienos centrus visoje Lietuvoje artimiausiu metu pasieks per 32 tūkst. siekianti finansinė parama.

„Lidl Lietuva“ socialinio projekto metu taromatais besinaudojantys prekybos tinklo lankytojai gali už depozitą gautą sumą paaukoti vaikų dienos centrams, o ją prekybos tinklas padvigubina. Šią paramą „Lidl Lietuva“ išdalija vaikų dienos centrus prižiūrinčioms organizacijoms – „Gelbėkit vaikus“, „Caritas“ bei Maltos ordino pagalbos tarnyba.

„Šiuo metu vaikų dienos centruose galima sutikti ne tik lietuvių vaikus, bet ir vaikus iš Ukrainos. Centrų darbuotojai kiekvienam jų suteikia betarpišką pagalbą, tačiau dėl išaugusių lankytojų srautų, tai padaryti tampa sudėtingiau. Džiaugiamės, kad gyventojai nelieka abejingi – vis daugiau „Lidl“ pirkėjų nusprendžia ištiesti pagalbos ranką ir vieno mygtuko spustelėjimu aukoja už tarą gaunamą užstatą. Jų pastangomis organizacijas pasieks per antrąjį šių metų ketvirtį sukaupta rekordinė paramos suma – 32 200 eurų“, – sako „Lidl Lietuva“ Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas Valdas Lopeta.

Pramogauja ir išmoksta naudingų įgūdžių

Maltos ordino pagalbos tarnybos programų vaikams ir jaunimui vadovo Gražvydo Pavalkio teigimu, siekiant užtikrinti turiningą vaikų laisvalaikį vasaros metu, dalies vaikų dienos centrų darbo laikas buvo prailgintas. Be to, vasarą organizuojamos ir kitokios veiklos, lyginant su mokslo metų laikotarpiu: vaikai ne tik rungiasi protmūšiuose, žaidžia stalo žaidimus, kartu žiūri filmus ir gamina maistą, bet ir lankosi baseine, vyksta į ekskursijas.

„Kad vaikų dienos centre praleistas laikas būtų kuo naudingesnis, kone kasdien rengiamas kūrybines, pramogines veiklas papildome ir edukaciniais užsiėmimais. Pavyzdžiui, vaikų dienos centruose Kaune lankėsi Maltos ordino pagalbos tarnyboje dirbantys jaunieji paramedikai: jie vaikus išmokė suteikti pirmąją pagalbą bei kiekvienam įteikė įgūdžius patvirtinantį pažymėjimą“, – pasakoja G. Pavalkis.

Prasidėjus vasaros atostogoms, vaikai laukia šiuo metu vykstančių stovyklų, kurios trunka net iki 10 dienų. Lietuvos „Caritas“ vaikų dienos centrų stiprinimo programos koordinatorė Jūratė Blinstrubaitė pažymi, kad ne visoms šeimoms turint finansines galimybes savo vaikus išsiųsti atostogų kiek toliau nuo namų, tai padaryti stengiasi vaikų dienos centrai. Dalyje jų organizuojamos ir vasaros dienos stovyklos.

„Stengiamės, kad stovykloje vaikai galėtų užsiimti įvairia veikla, kuri tiek tobulintų meninius įgūdžius, tiek užtikrintų jų fizinį aktyvumą. Pastebėjome, kad berniukams labiau patinka sportas, mergaitėms – šokiai, talentų šou, madų pasirodymai. Nors stovykla prasideda kiekvienos dienos ryte ir tęsiasi iki pat 17 val., atėjus darbo pabaigai vaikai dar neskuba skirstytis“, – sako Dalia Kerienė, „Gelbėkit vaikus“ Šiaulių struktūrinio padalinio pirmininkė.

Centrus lankantys ukrainiečiai tapo tarsi šeima

D. Kerienė neslepia – poreikis į vaikų dienos centrų organizuojamas stovykla įtraukti ir ukrainiečių vaikus pradėjo aiškėti dar pavasarį. Į Lietuvą atvykę tėvai bei vaikai tikėjosi, kad greitai išvyks atgal į Ukrainą, todėl tam neįvykus liūdėjo ir jaudinosi dėl šalyje likusių artimųjų, daugiau laiko praleisdavo prie telefonų ar kompiuterių, užsidarę savyje.

Kalbinti organizacijų atstovai pažymi, kad pradėjus lankytis vaikų dienos centruose, ukrainiečių vaikų emocinė būklė pagerėjo. Jie noriai bendrauja su lietuvių vaikais, jų tarpe susiranda draugų, su kuriais susitinka ir centro nedarbo metu ar savaitgaliais, žaisdami įvairius žaidimus mokosi kalbėti lietuviškai, todėl skirtumai tarp „mes – lietuviai“ ir „jie – ukrainiečiai“ išnyksta.

Pavyzdžiui, stovyklai vykstant Šiauliuose, netoli Zoknių oro uosto, kylančių ar besileidžiančių lėktuvų garsai kelia vaikams baimę. Suprasdami bendraamžių patiriamus emocinius sunkumus, lietuviai mokosi padėti – išsigandusius ukrainiečius iškart apsikabina ir stengiasi nuraminti. Be to, siekiant, kad ukrainiečiai jaustųsi bendruomenėje kuo geriau, į vaikų dienos centrų stovyklų organizavimo darbus įtraukiami ir vaikų artimieji.

„Šiuo metu Lietuvos „Carito“ vaikų dienos centrą Kaune lanko dvidešimt vaikų iš Ukrainos. Čia dirba ir trys jų mamos bei močiutė, pietus vaikams savanoriškai padeda ruošti kelios ukrainietės moterys. Visi džiaugiasi galėdami bendrauti tarpusavyje, mokytis lietuvių kalbos – esam kaip viena didelė šeima“, – pasakoja vaikų dienos centro vadovė sesė Daiva.

Pagalba artėjant rudeniui – itin reikalinga

Pasak G. Pavalkio, turiningą vaikų laisvalaikį vasaros metu užtikrina būtent „Lidl“ prekybos tinklo ir pirkėjų skiriama parama. Jeigu savivaldybių skiriamų finansavimo krepšelių užtenka pagrindinių poreikių užtikrinimui, vaikų maitinimo išlaidoms padengti, iš gaunamos paramos lėšų apmokamos vaikų vasaros kelionės, stovyklos.

Tačiau pagalbos jau artimiausiu metu gali prireikti ir daugiau, mat rudenį vaikams sugrįžus į mokyklas, tikimasi ir vaikų dienos centrų lankytojų skaičiaus augimo. Kartu išaugs ir papildomų darbuotojų, psichologų ir kitų specialistų poreikis, didesnės savanorių pagalbos prireiks ir ukrainiečiams skirtos paramos skirstymui. Centrų darbuotojų taip pat prašoma padėti vaikus paruošti ėjimui į mokyklą, nupirkti reikiamas kanceliarines prekes, sportinę aprangą ir kitas priemones.

J. Blinstrubaitės teigimu, papildomo finansavimo prireiks ir vaikų dienos centrų patalpų remontui, kad jos būtų jaukios, patogios ir šiltos. „Lidl“ taromatų projekto metu gautos paramos dalį patalpų atnaujinimui jau panaudojo ir Maltos ordino pagalbos tarnyba: vaikų dienos centro Kaune patalpų kapitaliniam remontui bei pritaikymui vaikams su negalia buvo skirta apie 6 tūkst. eurų, pažymi organizacijos atstovas.

Vaikų dienos centrais visoje Lietuvoje besirūpinančioms organizacijoms finansinį nerimą kelia ir rudenį prasidėsiantis šildymo sezonas, padidėję komunaliniai mokesčiai, pabrangęs kietasis kuras, todėl tikėtina, kad nemaža dalis „Lidl“ socialinio projekto „Už saugią aplinką mūsų vaikams“ paramos lėšų bus atidedamos sąskaitų apmokėjimui žiemą.

Paaukoti gali kiekvienas

Prisidėti prie pagalbą vaikams teikiančių organizacijų gali kiekvienas prekybos tinklo „Lidl“ taromatais besinaudojantis žmogus, paspaudęs mygtuką „Aukoti“. Surinktą sumą „Lidl Lietuva“ padvigubina ir perveda vaikų dienos centrus koordinuojančioms organizacijoms – Maltos ordino pagalbos tarnybai, „Gelbėkit vaikus“ ir Lietuvos „Caritui“.

Iš viso kartu su pirkėjais prekybos tinklas vaikų dienos centras paaukojo jau daugiau kaip 335 tūkst. eurų. Pernai buvo surinkta rekordinė suma, siekianti 88 620 eurų, o šiemet šis skaičius, tikima, jog bus pralenktas – per pirmuosius du šių metų ketvirčius jau paaukota daugiau nei 62 tūkst. eurų.

Paaukoti vaikų dienos centrams galima visose „Lidl“ prekybos tinklo parduotuvėse Lietuvoje. Šiuo metu veikia 64 „Lidl“ prekybos tinklo parduotuvės 25-uose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje ir Kaišiadoryse.