„Lidl“ patrigubins taromatuose surinktą paramą: pinigai pasieks ir Ukrainos vaikus

Pagrindinis „Lidl“ patrigubins taromatuose surinktą paramą: pinigai pasieks ir Ukrainos vaikus
Grąžinant tarą „Lidl“ parduotuvių taromatuose, depozitą galima paaukoti vaikų dienos centrams, kuriuose laiką leidžia vaikai iš socialiai pažeidžiamų šeimų. Prasidėjus karui Ukrainoje, šiuos vaikų dienos centrus papildė ir pabėgėlių ukrainiečių vaikai. „Lidl Lietuva“, atsižvelgdama į situaciją, nusprendė patrigubinti visą per pirmą šių metų ketvirtį taromatuose surinktą paramą. Vaikų dienos centrus visoje Lietuvoje prižiūrinčias organizacijas – Lietuvos Caritas, Maltos ordino pagalbos tarnybą, „Gelbėkit vaikus“ – artimiausiu metu pasieks per 30 tūkst. eurų siekianti finansinė parama.
 
Tiek „Lidl Lietuva“, tiek paramą gaunančios organizacijos džiaugiasi kasmet vis didėjančiu žmonių dosnumu – nuo projekto vykdymo pradžios vaikams suaukota daugiau nei 303 tūkst. eurų. Organizacijos lėšas naudoja būtiniausioms reikmėms: remonto darbams, savanorių, socialinių darbuotojų bei užimtumo specialistų mokymui bei samdymui. Tačiau keičiantis situacijai, skiriama parama tampa dar reikalingesnė – jau kuris laikas visoje Lietuvoje esančius vaikų dienos centrus lanko ir vaikai iš karo siaubiamos Ukrainos.
 
„Dėl staiga išaugusių ir sparčiai didėjančių lankytojų srautų, vaikų dienos centrai susiduria su papildomomis problemomis, prie kurių sprendimo prisideda ir „Lidl“ pirkėjai. Per pirmuosius tris šių metų mėnesius taromatais naudojęsi prekybos tinklo lankytojai suaukojo kiek daugiau nei 10 tūkst. eurų, kuriuos įmonė ne padvigubino, kaip tai darydavo anksčiau, bet patrigubino – todėl per pirmąjį metų ketvirtį surinkta parama iš viso siekia per 30 tūkst. eurų“, – sako „Lidl Lietuva“ Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas Valdas Lopeta.
 
Apie sėkmingą ukrainiečių vaikų integraciją pasakoja Lietuvos Caritas generalinė sekretorė Deimantė Bukeikaitė. Ji pažymi, kad prieš priimant vaikus, darbuotojai daug dirbo ir kalbėjo su centrus lankančiais vaikais ir jų šeimomis, pasakojo, kad atvykstantys vaikai bėga nuo karo, kad jiems reikia pagalbos, o ją galime suteikti žaisdami, kalbėdami, neatstumdami.
 
Dėl dabartinės situacijos didėja vaikų dienos centro darbuotojų darbo krūvis, todėl reikia priimti daugiau  specialistų.
 
Lietuvos Caritas organizacija prižiūri daugiau kaip 34 vaikų dienos centrus. Šiuo metu keturiuose iš jų lankosi 15 vaikų iš Ukrainos, tačiau centrai yra pasiruošę priimti dar bent 75 vaikus – norint padėti dar daugiau vaikų, trigubai didesnė „Lidl Lietuva“ parama bus skiriama susimokėti už papildomas specialistų paslaugas bei pagelbės formuojant didesnius etatus, ieškant naujų darbuotojų.
 
„Turint pasirūpinti ne tik Lietuvos vaikais, bet ir vaikais iš Ukrainos, papildomo finansinio pastiprinimo reikia kaip niekada anksčiau. Dėl to Lietuvos Caritas gaunamas lėšas naudoja papildomų priemonių vaikams įsigijimui, itin dažnai perkamos mokyklinės priemonės, kuprinės bei sąsiuviniai, atėjus pavasariui – ir papildomas sporto inventorius“, – pasakoja organizacijos generalinė sekretorė.
 
Nevyriausybinių organizacijų atstovai teigia, kad neretai prekybos tinklo ir šalies gyventojų aukojamos lėšos yra naudojamos ir naujų paslaugų kūrimui bei centrų tobulinimui. 
Parengta pagal LIDL pranešimą spaudai