Kaip vyksta pokyčiai?

Pagrindinis Kaip vyksta pokyčiai?
   Birželio 1-oji – Tarptautinė vaikų gynimo diena – tai proga prisiminti vaikus mūsų aplinkoje, juos pastebėti ir paskatinti. Švenčiant šią dieną prisimename ir tuos, kurie kasdien yra vaikų draugai, globėjai ir pagalbininkai. O tokių žmonių išties daug – tai vaikų dienos centrų darbuotojai ir savanoriai visoje Lietuvoje.
  ,,Mūsų centre kurį laiką lankėsi mokymosi sunkumų turėjusi mergina. Įvairių institucijų siūlomos programos, turėjusios jai padėti atrasti save, norimų rezultatų nedavė. Buvo akivaizdi ,,duobė“. Ieškojome būdų, kaip padėti merginai atrasti save, norimą veiklą. Profesinio mokymo centre radome ją dominančios specialybės kursus. Matome akivaizdžią pažangą – mergina daro tai, kas jai išties įdomu. Dienos centre padedame jai atrasti savo hobį, kuriuo ji čia mielai užsiima. Jos darbai teikia džiaugsmo kitiems vaikams. Draugų džiaugsmas ir pagyrimai jos talentams daro didelę įtaką merginos savivertei. Keičiasi ir jos elgesys. Šis puikus pavyzdys parodo, kad atradus tai, kas vaikui išties įdomu ir jį visapusiškai ugdo, vyksta didžiausių pokyčių“, – pasakoja vieno Carito vaikų dienos centro vadovė. Ši jame nutikusi istorija atskleidžia, kokie svarbūs dienos centrai yra šiandienos visuomenėje. Juose auga ir tobulėja jaunesnieji mūsų visuomenės nariai.

Kauno širdyje, senamiestyje, įsikūręs Senamiesčio vaikų dienos centras – vienas iš Lietuvoje sėkmingai veikiančių vaikų dienos centrų. Į jį kasdien ateina bemaž 25 vaikai. Šio centro vadovė Aušra Žukauskaitė teigia, jog ne paslaptis, kad šį ir kitus šalyje esančius dienos centrus lanko vaikai iš įvairių sunkumų patiriančių šeimų. Tokioms šeimoms dažnai trūksta vaikų auginimo įgūdžių. Dienos centras tampa svarbi vieta, nes vaikai, jame leisdami laiką, mažiau būna juos žalojančioje aplinkoje. Ten, kur yra mylimi ir laukiami, jie atpažįsta savo talentus, ugdosi kūrybiškumą. Darbuotojai vaikams organizuoja edukacinius užsiėmimus, drauge su jais sportuoja, padeda ruošti namų darbus ar kurti įvairias menines programas. Kaip teigia centro vadovė, svarbiausia yra tai, jog kiekvienas vaikas čia yra pastebimas, įvertinamas, išgirstamos jo problemos ir džiaugsmai. Darbuotojai ir centro praktikantai bei savanoriai dovanoja vaikams savo širdis, ir tai duoda regimų rezultatų.

Dienos centruose ugdomi tie, kurie mūsų visuomenėje dažnai neranda sau vietos. Vaikų, augančių sudėtingomis sąlygomis, yra nemažai, tačiau centro vadovė Aušra teigia, kad šiandien labiausiai trūksta visuomenės įsitraukimo: ,,Labiausiai norėtųsi, kad stiprėtų bendruomenės, ir žmonės patys vieni kitiems padėtų. Jei vaikas kenčia šeimoje, apie smurto atvejus reikėtų ne tik pranešti vaiko teisių apsaugos kontrolieriams ar policijai, bet ir patiems padėti vaikui: pamaitinti jį, pakviesti pabūti savo namuose. Labai norėtųsi bendruomeniškumo. Dažniausiai šių šeimų tėvai taip pat patiria didžiulį visuomenės atstūmimą, jaučiasi kitokie, „neatitinkantys normų“. Vaikai jaučiasi lygiai taip pat – jie neturi draugų savo gatvėje ar gyvenvietėje, mokykloje. Kai tėvai nėra integravęsi į visuomenę arba yra integravęsi iš dalies, ir jų vaikai auga tokioje aplinkoje. Tėvai nepaskatina vaikų tapti visuomenės dalimi, ir tuomet ypač sunku tai pakeisti, nors dienos centro darbuotojai ir nepraranda vilties bei tikėjimo. Norėtųsi, kad į tai geriau įsitrauktų mūsų parapijos. Tai labai padėtų. Kai vaiką paima iš šeimos, kaimynas ar tolimas giminaitis galėtų prisidėti ir nebijoti atsakomybės imti jį globoti. Turime gerų pavyzdžių Italijoje, Sakartvele (arba, kitaip, Gruzijoje), kitose šalyse, kur giminaičiai ar kaimynai priglaudžia vaikus, nes aplinkiniams tai garbės reikalas. Mums trūksta paprasčiausios artimo meilės. Būtų gera, kad kasdien po lašelį, po kruopelytę jos daugėtų mūsų visuomenėje.“

Senamiesčio vaikų dienos centras visuomet labai laukia savanorių. Tų, kurie myli vaikus ir gali bent keletą valandų per savaitę paskirti bičiulystei su jais. Šioje tarnystėje ypač svarbi meilė vaikams. Susidomėjusius kviečiame rašykite elektroniniu paštu senamiesciovdc@gmail.com.

Mielai kviečiame galinčius ir norinčius auka prisidėti prie Senamiesčio vaikų dienos centro veiklos.
Dienos centro banko sąskaita: LT67 7044 0600 0344 4235 (AB SEB bankas)
Banko kodas: 7044
Įmonės kodas: 135632740