ES kovos su prekyba žmonėmis dieną – aukų istorijos, kaip įkliuvo į spąstus

Pagrindinis ES kovos su prekyba žmonėmis dieną – aukų istorijos, kaip įkliuvo į spąstus

Prekyba žmonėmis vyksta ir tai vienas iš šiuolaikinės visuomenės skaudulių. „Kuo daugiau žmonų mokės atpažinti prekybos žmonėmis pavojus ir apraiškas, tuo mažiau papuls į išnaudojimą“, – sako Šv. Mortos iniciatyvos koordinatorė prie Lietuvos Carito Vaida Matusevičiūtė.

Vaidos papasakotos istorijos, o taip išnaudojimo aukų liudijimai ES kovos su prekybos žmonėmis dieną, spalio 18-ąją atgims Kazio Binkio teatro scenoje Kaune.

Bažnyčios atsakas į nusikaltimus prieš vyrus, moteris vaikus, išnaudojant juos vergiškam nelegaliam darbui, organų donorystei, prostitucijai, surogatinei motinystei, vagystėms ir kitiems nusikaltimams – ne tik konkreti Caritas pagalba aukoms, bet ir Šventos Mortos grupės pastangos stabdyti šiuolaikinę vergiją.

Šv. Mortos grupę popiežius Pranciškus subūrė siekdamas plėtoti teisėsaugos, Bažnyčios ir bendruomenių ryšius, rūpintis, kad nusikaltimų aukoms būtų prieinama teisinė ir pastoracinė pagalba, o taip pat – įtakoti politikus bei įstatymų leidėjus, kad, kurdami įstatymus, nukreiptus prieš prekybą žmonėmis, pirmiausia orientuotųsi į nukentėjusiuosius.

Spalio 18 d. Kazio Binkio teatro spektaklis – dovana kiekvienam

Išgirsti prekybos žmonėmis aukas, prisiliečiant prie labai asmeniškų jų patirčių minint ES kovos su prekybos žmonėmis dieną galės visi norintys.

Pagal Carito darbuotojų ir savanorių bei prekybos žmonėmis aukų liudijimus sukurtas dokumentinis/prevencinis spektaklis „Spąstai“ – Kazio Binkio teatro dovana, už kurią esame labai dėkingi aktoriams ir režisierei. Pirkti bilietų į spektaklį nereikės, tad jaunimo grupes, moksleivius, visus, kam rūpi ap(si)saugoti nuo išnaudojimo, kviečiame jau dabar registruotis: https://forms.gle/6jrEBx7iuk7wFsn7A

Dokumentinis/prevencinis spektaklis „Spąstai“ vyks spalio 18 d. 18 val.
Vieta: Kauno kultūros centro Didžioji salė (Vytauto pr. 79, Kaunas)
Pjesės autorė ir spektaklio režisierė Nida Vita Žilinskienė
Vaidins Kazio Binkio teatro aktoriai
Spektaklis rekomenduojamas nuo 14 metų.
Trukmė - 50 minučių.

Ateikite išgirsti, pamatyti ir pajausti, kaip aktorių lūpomis prabyla jaunuoliai ir vyresnio amžiaus žmonės, vaikinai ir merginos, vyrai ir moterys, tapę prekybos žmonėmis aukomis. Kaip jie pateko į spąstus, kokias technikas pasitelkė prekeiviai žmonėmis siekdami užvaldyti aukas ir iš jų pelnytis.

„Padėti atkurti žmogišką orumą, pasitikėjimą kitais, pradedant nuo elementaraus saugumo, kurio šie žmonės stokoja – labai reikalinga, bet negana, – sako Šv. Mortos iniciatyvos koordinatorė prie Lietuvos Carito V. Matusevičiūtė. – Svarbu, kad ir kiti nepatektų į išnaudojimo spąstus, mokėtų atpažinti bandymo pasinaudoti ženklus, išvengtų labiausiai žeminančių bei patį žmogiškumą paneigiančių patirčių, o jei taip atsitiko ar įtariame, kad konkretus žmogus gali tapti ar tapo auka – visi žinotume, kur ieškoti pagalbos“.

Vaida Matusevičiūtė, Lietuvos Carito nuotr.

Tikslas, kad spąstus atpažintų kuo daugiau žmonių

Šventosios Mortos grupė daug dėmesio skiria prekybos žmonėmis prevencijai. Dėl susitikimų, renginių apie šiuolaikinę vergiją ir kaip nepakliūti į spąstus, galima kreiptis tiesiai į Šv. Mortos iniciatyvos koordinatorę prie Lietuvos Carito V. Matusevičiūtę, tel. +370 67441393.

„Jaunimo, kitų pažeidžiamų grupių informavimui apie prekybą žmonėmis ypač paveiki teatro kalba ir nenudailintos, tikros situacijos, kurias įtikinamai pasakoja aktoriai“, –  sako Vaida. Po spektaklio peržiūros Kaune ar jei nepavyktų atvykti, ji tarpininkautų dėl galimybės „Spąstus“ rodyti Lietuvos regionuose. Tikslas, kad prekybos žmonėmis spąstus atpažintų ir į juos neįkliūtų kuo daugiau žmonių.

Lietuvos Carito informacija