Dienos centruose daugėja vyresnių ir specialių poreikių turinčių vaikų: jais pasirūpinti padeda „Lidl“ parama

Pagrindinis Dienos centruose daugėja vyresnių ir specialių poreikių turinčių vaikų: jais pasirūpinti padeda „Lidl“ parama
Per daugiau nei penkerius socialinio projekto „Už saugią aplinką mūsų vaikams“ metus „Lidl“ kartu su pirkėjais paaukojo jau daugiau nei 420 tūkst. eurų vaikų dienos centrams, tarp kurių – 41 globojamas Lietuvos Carito.
 
Nors gaunama finansinė parama vaikų dienos centrų lankytojams leidžia džiaugtis saugiu ir turiningu laisvalaikiu, centruose daugėja paauglių, specialių poreikių turinčių vaikų – jiems reikalingas platesnis paslaugų spektras, nei šiuo metu gali pasiūlyti vaikų dienos centrus prižiūrinčios organizacijos, – „Lidl“ pranešimą spaudai cituoja šalies žiniasklaida.
 
Už depozitą paaukotą sumą padvigubina
 
Taromatais besinaudojantys prekybos tinklo lankytojai už depozitą gautą sumą gali paaukoti vaikų dienos centrams. Prekybos tinklas „Lidl“ paaukotą sumą padvigubina ir išdalija vaikų dienos centrus prižiūrinčioms organizacijoms – Lietuvos Caritui, „Gelbėkit vaikus“ bei Maltos ordino pagalbos tarnybai.
 
„Net praėjus penkeriems metams nuo iniciatyvos starto, „Lidl“ pirkėjų noras padėti vaikams neblėsta. Pirkėjai reguliariai renkasi vieno mygtuko spustelėjimu už tarą gaunamą užstatą paaukoti įstaigoms, kurios prisideda prie saugios mažųjų vaikystės. Per pirmąjį šių metų ketvirtį pirkėjai kartu su „Lidl“ vaikų dienos centrams paaukojo daugiau nei 26,5 tūkst. eurų. Šios lėšos leis vaikų dienos centrams ne tik palaikyti veiklą, bet ir ją plėsti, o šiltuoju metų sezonu suteikti vaikams vasariškų pramogų“, sako „Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė.
 
 
Dienos centrus lanko ir vaikai iš karo niokojamos Ukrainos
 
41 katalikišką Carito globojamą vaikų dienos centrą lanko 1033 vaikai, iš jų 70 nuo karo Ukrainoje pasitraukusių vaikų. „Esame dėkingi aukojantiems tarą ir „Lidl“ už paramą vaikų dienos centrams, kuriuose jie gali pavalgyti, saugiai, šiltai ugdytis, paruošti pamokas, turiningai leisti laisvalaikį, įgyti gyvenimui reikalingų įgūdžių, susirasti draugų“, sako Lietuvos Carito Vaikų dienos centrų koordinatorė Jūratė Blinstrubaitė.
 
 
2022 m. iš LIDL skirtos paramos Caritas apmokėjo 10 vaikų dienos centrų planuotas išvykas ir žygius. Pasak J. Blinstrubaitės, paramos dėka dalis vaikų pirmą kartą pabuvojo prie Baltijos jūros, kiti pirmą kartą naktį praleido palapinėje.
 
 
Caritui svarbu pritraukti reikiamų specialistų, tad reikšminga LIDL paramos lėšų dalis buvo skirta 5 vaikų dienos centrams, kurie dirba su specialiųjų poreikių vaikais.
 
Aukojusiųjų tarą ir LIDL paramos dėka vaikų dienos centrų darbuotojai kėlė kvalifikaciją, gilino konstruktyvaus bendravimo žinias. Kaip akcentuoja ir kiti vaikų dienos centrų steigėjai, tai – labai aktualu, nes vaikų dienos centruose daugėja paauglių bei specialiųjų poreikių turinčių vaikų.
 
Socialinės priežiūros paslaugų nepakanka
 
„Kažkada pradinukais buvę vaikų dienos centrų lankytojai užauga, keičiasi jų poreikiai, prie kurių turi prisitaikyti mūsų darbuotojai. Pavyzdžiui, darbe su paaugliais reikia daugiau lankstumo, pasiūlyti jiems kitokių veiklų bei paslaugų nei mažiesiems lankytojams – juk vien piešimu jų jau nebesudominsi. Tuo pačiu labai svarbu į sprendimų priėmimą priimti ir paauglius. Dėl to keliuose centruose pradėjome teikti palydėjimo į savarankiško gyvenimo paslaugą, o pasinaudodami „Lidl“ ir pirkėjų parama planuojame ir toliau plėtoti darbo su paaugliais sritį“, pasakoja Maltos ordino pagalbos tarnybos organizacinės plėtros vadovas Gražvydas Pavalkis.
 
Vaikų dienos centruose iššūkių kyla ir dirbant su specialiųjų poreikių turinčiais vaikais. Kaip pažymi Lietuvos Carito vaikų dienos centrų stiprinimo programos koordinatorė J. Blinstrubaitė, jiems nepakanka vien socialinės priežiūros paslaugų, reikia pasitelkti psichologus, logopedus ar dailės terapijos specialistus.
 
 
„Reikiamų specialistų pritraukimas ir esamų darbuotojų kvalifikacijos kėlimas yra svarbios sėkmingo vaikų dienos centrų gyvavimo sąlygos. Dėl to reikšmingą „Lidl“ prekybos tinklo ir pirkėjų paramos dalį Caritas skyrė ir planuoja skirti su specialiųjų poreikių turinčiais vaikais dirbantiems vaikų dienos centrams, o taip pat darbuotojų mokymams jiems aktualiomis temomis“, sako J. Blinstrubaitė.
 
Artėjančios vasaros atostogos verčia pasukti galvą
 
Pasak vaikų dienos centrus globojančių organizacijų atstovų, dalį taromatų paramos projekto metu gaunamų lėšų planuojama skirti turiningam, kokybiškam vaikų laisvalaikiui vasarą, kai moksleiviai atostogauja.
 
„Artėjantis vasaros sezonas verčia kaip reikiant pasukti galvą, kuo užimti vaikus. Mokslo metams ritantis į galą, vis dažniau sulaukiame vaikų klausimų, ar šiemet vyks vasaros stovyklos, ar jau planuojamos kelionės prie jūros, į Trakus ar sostinę. Tokių pramogų vaikai labai trokšta, nes daugelis jų įprastai neturi finansinių galimybių nei pramogauti, nei keliauti“, pasakoja organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vadovė Rasa Dičpetrienė.
 
Lietuvos Carito atstovė J. Blinstrubaitė priduria, kad artėjant vasarai vaikai vis dažniau svajoja apie keliones po Lietuvą, taip pat norėtų pabūti prie jūros, ežerų, vykti į žygius.
 
 
„2022 m. iš „Lidl“ skirtos paramos finansavome 10 vaikų dienos centrų suplanuotas išvykas ir žygius. Paramos dėka dalis vaikų pirmą kartą pabuvojo prie Baltijos jūros, kiti pirmą kartą naktį praleido palapinėje. Šiemet kol vaikai atostogaus, numatomi ir mažiausiai dviejų vaikų dienos centrų atnaujinimo darbai, kuriems naudosime „Lidl“ prekybos tinklo ir pirkėjų suaukotą paramą“, sako Carito atstovė.
 
 
Prisidėti prie pagalbą vaikams teikiančių organizacijų gali kiekvienas prekybos tinklo „Lidl“ taromatais besinaudojantis žmogus, paspaudęs mygtuką „Aukoti“.
 
Paaukoti vaikų dienos centrams galima visose 69-iose „Lidl“ prekybos tinklo parduotuvėse Lietuvoje, kurios veikia 26-uose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse ir Nemenčinėje.