Dešimtmečius niekintoje šventovėje – iš spąstų ištrūkusiųjų liudijimai apie prekybą žmonėmis

Pagrindinis Dešimtmečius niekintoje šventovėje – iš spąstų ištrūkusiųjų liudijimai apie prekybą žmonėmis
Spektaklis Spąstai, asmeninio albumo nuotr.
 
Karo, ekonominių iššūkių situacijoje aštrėja prekybos žmonėmis problema, konstatuoja pareigūnai ir kiti specialistai dirbantys su nukentėjusiais bei prieglobsčio prašytojais. „Į prekeivių žmonėmis spąstus įtraukiami, o galbūt – įtraukti mūsų vaikai, draugai, sesės, broliai, kaimynai pažįstami ir nepažįstami žmonės“, – antrina Caritas Lietuvoje žmonės, susitinkantys su prekybos žmonėmis aukomis.
 
Ką iš tiesų patiria išvežami vogti, prostitucijos aukos ir kitaip išnaudojami beteisiai, kaip pateko į spąstus ir ką ištrūkę išrėktų, kad kitiems to netektų patirti, – spektaklyje „Spąstai“ Kazio Binkio teatro aktorių lupomis prabils patys tapusieji prekybos žmonėmis aukomis.
 
„O kodėl jūs tylite, kodėl jūs nieko nesakote?“ – spektaklyje nuskamba Kazio Binkio teatro vadovės Nidos Vitos Glebauskaitės klausimas.
 
Prieš „Spąstų“ premjerą, kuri vyks antradienį, spalio 18-ąją, ES kovos su prekyba žmonėmis dieną bus apžvelgtos kintančios prekybos žmonėmis formos, situacija bei tendencijos Lietuvoje ir kitose šalyse. Diskusija ir spektaklis sumanytas ypatingoje Vilniaus vietoje – sovietmečiu niekintoje, daržovių sandėliu paverstoje, tačiau naujam gyvenimui prikeltoje Ramintojos bažnyčioje.
 
Šiuo metu vien Caritas teikia pagalbą per 30 nuo prekybos žmonėmis nukentėjusių asmenų, o per metus visos nevyriausybinės organizacijos – apie 260.
 
„Padėti atkurti žmogišką orumą, pasitikėjimą kitais, pradedant nuo elementaraus saugumo, kurio šie žmonės stokoja – labai reikalinga, bet negana, – sako Šv. Mortos iniciatyvos koordinatorė prie Lietuvos Caritas Vaida Matusevičiūtė. – Svarbu, kad ir kiti nepatektų į išnaudojimo spąstus, mokėtų atpažinti bandymo pasinaudoti ženklus, išvengtų labiausiai žeminančių bei patį žmogiškumą paneigiančių patirčių, o jei taip atsitiko ar įtariame, kad konkretus žmogus gali tapti ar tapo auka – visi žinotume, kur ieškoti pagalbos“.
 
Vaida Matusevičiūtė, Lietuvos Caritas nuotr.
 
Prekyba žmonėmis vyksta ir tai – didžiausias šiuolaikinės modernios visuomenės skaudulys. Kuo daugiau žmonų mokės atpažinti prekybos žmonėmis pavojus ir apraiškas, tuo mažiau papuls į išnaudojimą.
 
Kas yra prekybos žmonėmis spąstai, kaip į juos papuolama ir kas juose vyksta su žmonėmis, dalijosi pačios prekybos žmonėmis aukos, siekdamos įspėti kitus. Jų lūpomis garsiai apie tai prabils K. Binkio teatro aktoriai – premjeroje Prekybos žmonėmis dieną – spalio 18-ąją, 17.30 Vilniuje, Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje (Savičiaus g. 15), o spalio 20-ąją – Kaune. Spektakliai, kurių partneris Lietuvos Caritas – nemokami ir visiems atviri.
 
Daugiau informacijos:
Šv. Mortos iniciatyvos koordinatorė prie Lietuvos Caritas – Vaida Matusevičiūtė, tel.: 867441393,
Kazio Binkio teatro vadovė Nida Vita Glebauskaitė tel.: 861700650.