Caritas – už vieningą ir socialiai atsakingą Europą

Pagrindinis Caritas – už vieningą ir socialiai atsakingą Europą
Europos dienos proga Caritas Europa pabrėžia socialinių paslaugų teikėjų svarbą užtikrinant orų gyvenimą visiems. Šiandien konfliktų ir didėjančio skurdo keliamas grėsmes Europoje ypač skaudžiai jaučia tie, kurie gyvena nesaugioje padėtyje. Todėl dar kartą patvirtinamas įsipareigojimas ginti žmogaus teises, socialinį teisingumą ir taiką.

Savo istorinėje 1950 m. gegužės 9 d. kalboje Robertas Šumanas padėjo pamatus solidariai Europai, kurios šaknys glūdi Katalikų Bažnyčios socialiniuose principuose. Caritas giliai tiki šiais principais ir kasdien juos praktiškai įgyvendina, teikdama socialines paslaugas ir humanitarinę pagalbą daugiau kaip 25 milijonams žmonių visame žemyne, taip reikšmingai keisdama jų gyvenimą. Caritas taip pat labai vertina Europą, kuri yra tarptautinė bendradarbiavimo ir partnerystės platforma, leidžianti tokioms organizacijoms, kaip mūsų, spręsti humanitarinius iššūkius ir socialinę neteisybę, peržengiančią valstybių sienas.

Nuo įkūrimo 1897 m. Elzase, Vokietijoje, Caritas išaugo visoje Europoje ir už jos ribų. Dabar Caritas Europa priklauso 46 Europos šalys ir yra konfederacijos, veikiančios 200 pasaulio šalių ir teritorijų, dalis. Europoje Caritas padėjo žmonėms išgyventi neįsivaizduojamas kančias ir skurdą, kuriuos sukėlė du pasauliniai karai, komunizmo iškilimas ir žlugimas, ginkluoti konfliktai Balkanuose, Armėnijoje ir neseniai Ukrainoje. Pastarojoje nuo visiškos invazijos pradžios Caritas pagalbą gavo daugiau kaip keturi milijonai žmonių, kuriems buvo suteikta pastogė, materialinė ir psichosocialinė parama perkeltoms bendruomenėms.

Gegužės 6-8 d. vykusioje Caritas Europa regioninėje konferencijoje (generalinėje asamblėjoje) 92 dalyviai iš 37 šalių Briuselyje aptarė pagrindinę tinklo misiją ir jo gyvybiškai svarbų vaidmenį atsakant į Europai kylančius iššūkius, susijusius su didėjančia nelygybe ir naujomis grėsmėmis saugumui. Caritas Europa prezidentas Michaelis Landau priminė jiems apie jų atliekamo darbo svarbą, nepaisant to, kad kartais jaučiasi prislėgti daugybės krizių. Jis taip pat pabrėžė svarbų jų vaidmenį puoselėjant viltį ir socialinę sanglaudą, kartu pripažindamas, kad reikia daugiau, o ne mažiau Europos.

Caritas Europa regioninė konferencija

Caritas Europa ir toliau ryžtingai vykdo savo misiją skatinti socialinę Europą, kurioje būtų užtikrintas socialinių paslaugų teikimas, teikiant pirmenybę gerovei ir nepaliekant nė vieno nuošalyje. Mūsų memorandume, skirtame 2024 m. Europos Parlamento rinkimams, būsimi lyderiai raginami įveikti pagrindines socialinės nelygybės priežastis ir neapsiriboti vien 27 valstybių narių Europos Sąjunga.

Visą dokumentą galite skaityti čia: Caritas - už vieningą ir socialiai atsakingą Europą