Lietuvos Carito rinkta parama sėkmingai pasiekė karo pabėgėlius Dnipre

Pagrindinis Lietuvos Carito rinkta parama sėkmingai pasiekė karo pabėgėlius Dnipre
Severodonecko civilinės karinės administracijos vadovas Oleksandras Striukas ir garbės konsulas Luhanske Rpbertas Gabulas, perduodant Caritas surinktą paramą Dniprui
 
Ketvirtoji Lietuvos Carito paramos akcija, skirta padėti iš okupuoto Luhansko į sąlyginai saugesnį Dniprą persikėlusiems žmonėms, baigėsi sėkmingai. Antru paramos etapu Dniprą pasiekė vilkikai su tiksline parama, būtina tiek laikinose apgyvendinimo vietose, tiek įstaigose, kur pagalba teikiama namų netekusiems žmonėms.
Carito Dnipre feisbuko nuotr.
 
Caritas akcijos metu, už surinktas lėšas, buvo nupirkti visi prašomi daiktai ir priemonės pagal gautą sąrašą iš Ukrainos. Tai dujinės viryklės, skalbyklės-džiovyklės, šaldytuvai, virduliai, mikrobangų krosnelės, apklotai, pledai, patalynė, įvairios higienos prekės, maisto ruošai reikalingos priemonės ir įrankiai, prožektoriai, taip pat vaikų ugdymui skirtos priemonės, kompiuteriai, spausdintuvai, mokymo medžiagos ir priemonės neįgaliems vaikams ir kt. Vilkaviškio rajono savivaldybė nupirko reikalingus generatorius. Suteiktos paramos-krovinio vertė – virš 100 tūkst.eurų.
 
„Nuoširdžiai dėkoju Lietuvos žmonėms, nevyriausybinėms organizacijoms, savanoriams, verslo ir savivaldos atstovams, kurie nuo pat karo pradžios demonstruoja išskirtinį entuziazmą, vienybę ir solidarumą remiant Ukrainą. Žiauri Rusijos agresija tęsiasi, parama ukrainiečiams vis dar yra labai reikalinga. Negalime pavargti, turime tęsti tai, ką darome – visomis išgalėmis remti šalį, kurios žmonės kovoja už savo ir visos Europos laisvę. Neabejoju, kad tai ir darysime. Tiek, kiek reikės, iki pat Ukrainos pergalės“, – teigė paramos akcijos globėja, pirmoji ponia Diana Nausėdienė.
 
Ketvirtosios Caritas paramos akcijos iš okupuotų Ukrainos teritorijų į Dniprą persikėlusiems žmonėms pradžia, Pirmosios Ponios Dianos Nausėdienės žodis (kairėje - garbės konsulas R.Gabulas, dešinėje - Lietuvos Caritas vadovė Deimantė Bukeikaitė).Stopkadras iš spaudos konferencijos.
 
Kaip sakė iki Lvivo Caritas paramą lydėjęs Lietuvos garbės konsulas Luhanske Robertas Gabulas, vien Dnipre pabėgusių iš Rusijos okupuotų Ukrainos teritorijų – pora šimtų tūkstančių.
 
„Įvairiuose Ukrainos miestuose veikia humanitariniai centrai, skirti padėti pasitraukusiems Luhansko srities gyventojams, vienas didžiausių – Dnipre. Luhansko apskrities administracijos iniciatyva, čia taip pat atidaryta medicinos įstaiga Dnipro gyventojams iš Luhansko. Laikinoms apgyvendinimo vietoms, taip pat organizacijoms, kurios teikia psichologinę bei socialinę pagalbą suaugusiems ir vaikams, trūksta elementarių, kasdieninių daiktų. Taip pat trūksta priemonių vaikų mokymuisi. Lietuvos žmonių pagalba yra itin reikalinga ir laukiama Ukrainoje kiekvieną dieną“, – pasakojo R. Gabulas.
 
Carito Dnipre feisbuko nuotr.
 
„Rinkti lėšas ir už jas pirkti konkrečių daiktų užtrunka ilgiau, nei telkti paramą maistu ar kitoms išgyvenimo reikmėms. Tačiau šįkart Dniprui buvo aktualu gauti paramą daiktais, kurių žmonės nepriaukos, nors kai kurios bendruomenės, įmonės ar kolektyvai aukojo ne lėšas, o surinkę jas pirko ir perdavė, kas buvo poreikių sąrašuose. Pvz., viena parapija nupirko šaldytuvą, knygų leidykla – mikrobangų krosneles, virdulius, anklodes. Kiti aukojo lėšas nurodydami, kam konkrečiai norėtų skirti. Daugiausia paramos panaudota buitinei technikai ir namų apyvokos daiktams, nors buvo nemažas poreikis ir vaikų ugdymo priemonėms. Galima sakyti, ne viskas būtina žmonių išgyvenimui, kad ir šaldytuvas. Tačiau kasdieniam gyvenimui, kai karas trunka jau metus – besiglaudžiantiems laikinuose būstuose tokios priemonės yra labai svarbios“, – neabejoja Lietuvos Carito vadovė.
 
Kaip pasakojo Severodonecko civilinės karinės administracijos vadovas Oleksandras Striukas, kuris pasitiko paramą Ukrainoje, žmonės stengiasi prisitaikyti, mokytis gyventi kitomis sąlygomis, tačiau laukia galimybių grįžti namo, laukia Ukrainos pergalės.
 
„Tokiu sunkiu mūsų žmonėms Ukrainoje metu kiekvienam labai svarbi parama. Todėl noriu mūsų draugams Lietuvoje išsakyti padėkos žodžius, pirmiausia už tai, kokius nuoširdžius ir gerus darbus jie daro mūsų bendruomenės labui, ir už tą palaikymą, kurį mums išreiškia kiekvieną dieną“, - sakė O. Striukas.
 
Carito Dnipre feisbuko nuotr.
 
Severodonecko civilinės karinės administracijos vadovas už didelį indėlį organizuojant pagalbą Dnipre besiglaudžiantiems kraštiečiams dėkojo Lietuvos Pirmajai Poniai Dianai Nausėdienei, globojusiai ir rėmusiai Lietuvos Caritas paramos rinkimą, Lietuvos garbės konsului Dnipre R. Gabului, D. Bukeikaitei ir Lietuvos Caritui už lėšų rinkimą, kad būtų galima žmonėms sukurti tinkamesnes sąlygas ir jie galėtų kažkaip išgyventi žiemą.
 
Lietuvos Caritas parama Dniprui, Caritas nuotr.
 
Pasak R. Gabulo, nuo karo pradžios iš okupuotos Luhansko teritorijos (įskaitant ir Severodonecką), pasitraukė apie 350 tūkst. gyventojų. Iš jų apie 70 tūkst. yra vaikai. Tai – viena didžiausių nukentėjusių bendruomenių šalyje. Po 2014-ųjų dažnam tai jau antras persikėlimas į sąlyginai saugesnę teritoriją.
Kaip parodė sausio 14-oji, Dnipre irgi nėra saugu: nuo smūgio į daugiabučių kvartalą tądien žuvo mažiausiai 44 žmonės, tarp jų penki vaikai. 79 asmenys buvo sužaloti, apie 20 paskelti dingusiais be žinios. Laimei, 39 žmones pavyko išgelbėti.
 
Nepaisant miestus ir gyvenimus griaunančio karo, žmonės bando nepasiduoti: Dnipre pabėgėliai moko vaikus, stengiasi rūpintis pažeidžiamiausiais: našlaičiais, neįgaliaisiais, ligoniais, senukais, nors patys stokoja elementariausių, išgyvenimui būtinų dalykų.
 
D. Bukeikaitė dėkojo ne tik kiekvienam didele ar maža auka prisidėjusiam prie paramos Dniprui, bet ir įmonėms, kurios taikė didžiules nuolaidas: „Ypač džiaugiamės bendradarbiavimu su prekybos tinklu „Senukai“, kuris pritaikė itin didelę nuolaidą buitinei technikai ir kitoms įvairioms prekėms. Senukų“ prekybos centro „Megoje“ vadovė pati asmeniškai įsitraukė į paramos Dniprui akciją, užtikrindama, kad visi procesai vyktų be kliūčių.
 
Nuo karo pradžios Ukrainoje Lietuvos Caritui jau pavyko įgyvendinti 5 paramos akcijas, iš kurių 4 reikšmingai prisidėjo prie paramos Ukrainoje likusiems žmonėms, o viena – bėgantiems nuo karo ir prieglobstį radusiems Moldovoje.
 
Caritas savanoriai, Vilniaus arkivyskupijos Caritas nuotr.
 
Iš viso padėti Ukrainoje likusiems per Lietuvos Caritą surinkta 830 000 eurų paramos, taip pat išvežta 16 paramos krovinių (vilkikų) į Ukrainą, kurių vertė virš 400 000 eurų. Nuolatinė pagalba karo pabėgėliams Lietuvoje per Caritas organizacijos tinklą teikiama 33-ose mūsų šalies savivaldybėse.
 
Mūsų palaikymo karo alinamai šaliai dar reikės, tad Lietuvos Caritas kviečia nepaliauti malda, auka, savanoryste remti karo padarinius išgyvenančius žmones tiek Lietuvoje, tiek likusius Ukrainoje.
Paramą galima pervesti į specialią Lietuvos Caritas sąskaitą – LT257300010115125026, paskirtyje nurodant „Parama Ukrainos žmonėms“.
 
Įmonės, galinčios skirti paramą daiktais ar prekėmis, kviečiamos susisiekti el. paštu caritas@caritas.lt.