Pagrindinis Caritas antrą kartą skelbia paramos rinkimo akciją Ukrainos žmonėms balandžio 11–13 dienomis

Balandžio 11–13 dienomis, pirmadienį–trečiadienį, Lietuvos Caritas, kartu su septynių vyskupijų Caritas centrais, vėl skelbia humanitarinės pagalbos Ukrainos žmonėms rinkimo iniciatyvą. Jos tikslas – surinkti ne tik reikalingų daiktų, bet ir maisto produktų, kurių stokoja karą kiekvieną dieną Ukrainoje išgyvenantys žmonės. Šį kartą daiktai ir maisto produktai bus renkami Lvivo bei Mostyskos Carito prašymais.

Rinkimas vyks 7-se miestuose – Vilniuje, Kaune, Marijampolėje, Panevėžyje, Šiauliuose, Klaipėdoje ir Kaišiadoryse. Į šiuos miestus surinktus daiktus ir maisto produktus bus galima pristatyti iš visos Lietuvos.

Sulaukia vis daugiau prašymų

Dėl Rusijos sukelto karo Ukrainoje namus palikti turėjo milijonai žmonių, iš jų, didesnė pusė liko savo šalyje, glaudžiasi saugesniuose regionuose. Kaip ir Lietuvoje, Ukrainoje jais rūpinasi Caritas, kitos vietos institucijos, nevyriausybinės organizacijos, šalies gyventojai. Dauguma šių žmonių savo namus paliko kaip stovi, pasiėmę tik būtiniausius daiktus (dokumentus, vaistus). Laikino apsistojimo vietose milijonams žmonių reikia suteikti saugesnį prieglobstį, nakvynę, maistą, kitas priemones, todėl tai didelis iššūkis juos priimantiems žmonėms ir organizacijomis pačioje Ukrainoje.

„Likusiems žmonėms Ukrainoje pagalbos poreikis yra milžiniškas. Paskatinti visuomenės dosnumo Severodonecko žmonėms, kviečiame Lietuvos žmones atliepti ir Lvivo bei Mostyskos Carito prašymus. Šie miestai ir juose veiklą vykdantis Caritas yra vakarinėje Ukrainos dalyje, netoli pasienio. Veikdami ten mūsų kolegos susiduria ne tik su viduje perkeltų asmenų apgyvendinimo bei aprūpinimo iššūkiais, tačiau ir daug resursų išnaudoja koordinuodami, teikdami visokeriopą pagalbą bėgantiems į užsienį ukrainiečiams. Po truputį sulaukiame vis daugiau pagalbos prašymų iš Ukrainos, kiek iš jų pavyks atliepti, priklauso tik nuo mūsų, Lietuvos žmonių, solidaraus rūpesčio. Tikiu, kad visi galime bei norime ir toliau dalintis su Ukrainos žmonėmis, todėl kviečiu atnešti bent po vieną daiktą ir maisto produktą iš sąrašo. Juk dar vienas geras darbas prieš pat Velykas ir mus pačius sušildys“,  – kalbėjo Deimantė Bukeikaitė, Lietuvos Caritas gen. sekretorė.

Dalintis su stokojančiais Gavėnios metu

Kauno arkivyskupas Kęstutis Kėvalas nuoširdžiai dėkoja visiems, kurie nepailstamai padeda karo pabėgėliams Lietuvoje, taip pat rūpinasi paramos rinkimu, gabenimu į Ukrainą, atsiliepia į Lietuvos katalikų bažnyčios organizuotą finansinės paramos rinkimo akciją Ukrainos Caritui.

„Jau šešios savaitės kasdien darbuojamės telkdami palaikymą ir paramą Ukrainai, taip liudydami mūsų brolišką solidarumą su karo veiksmų draskoma šalimi. Dėkojame už Jūsų maldą, palaikymą ir finansinę paramą, kurių šiuo metu nepaprastai reikia mūsų broliams ir seserims Ukrainoje. Ištvermingai prisidėdami prie tokios pagalbos, drauge prisidedame ir prie Ukrainos (o taip pat Lietuvos bei kitų demokratinių šalių) laisvės ir nepriklausomybės išsaugojimo. Esu tikras, kad ši pagalbos Ukrainos žmonėms iniciatyva yra ypatingas būdas prasmingai išgyventi Gavėnios laiko  užbaigiančią Didžiąją savaitę ir paliudyti Kristaus Prisikėlimo nešamą viltį. Gerasis Viešpats teatlygina jums šimteriopomis malonėmis“, – sakė arkivyskupas K. Kėvalas.

Kur, ką ir kada pristatyti

Parama bus renkama 7-se miestuose, tačiau prie šios daiktų ir maisto prekių rinkimo iniciatyvos gali jungtis gyventojai, įmonės iš visos Lietuvos. Surinktą paramą savo parapijose, bendruomenėse, įmonėse ar draugų rate galėsite pristatyti į artimiausią paramos rinkimo vietą. Visą informaciją nuo balandžio 11 d. rasite www.caritas.lt

Būtiniausių daiktų, kurių reikia žmonėms Ukrainoje, sąrašas:

Elektronikos prietaisai: žibintuvėliai (maži ir dideli, veikiantys, su baterijomis); išmanieji telefonai (veikiantys); išorinio maitinimo akumuliatoriai („powerbankai“, nauja pakuotė); skirtingos baterijos (nauja pakuotė); elektriniai virduliai (veikiantys).

Medžiaginiai daiktai (nauji ir dėvėti): pledai (storesni, švarūs, nesuplyšę); kilimėliai (švarūs, nesuplyšę); apatiniai termodrabužiai (nauji arba mažai dėvėti ir švarūs); kojinės (storesnės, naujos); miegmaišiai (žieminiai, švarūs, nesuplyšę), patalynės komplektai (nauji užvalkalai ir paklodės).
Higienos priemonės (viskas nauja): šampūnas; dantų pasta suaugusiems ir vaikams; dantų šepetėliai suaugusiems ir vaikams; skutimosi priemonės (peiliukai ir mašinėlės); vaikiškos sauskelnės (įvairių dydžių); sauskelnės suaugusiems; moterų higieniniai paketai; muilas; drėgnos servetėlės ​​vaikams.

Kita: degtukai; bintas/tvarsčiai; pleistrai, vairuotojų vaistinėlės.

Aukojami daiktai turi būti NAUJI arba LABAI GEROS KOKYBĖS. Atneštų daiktų ne pagal sąrašą nebus galimybės priimti.

Daiktų rinkimo iniciatyva truks TRIS DIENAS – balandžio 11–13-ają.

Parama bus renkama tik nurodytose vietose ir tik konkrečiomis valandomis.

Vilnius: PC Panorama, (II a.) 12-20 val.
Kaunas: PC Akropolis (prie Griunvaldo įėjimo), 12-20 val.
Klaipėda: Smiltelės g. 27, 12-18 val.
Kaišiadorys: Brazio g. 6A, 12-18 val.
Šiauliai: Gegužių g. 57, 12-19 val.
Panevėžys: Upytės g. 3, 12-18 val.
Marijampolė: Bažnyčios g. 42, 12-18 val.

Verslo įmonės, įstaigos ir organizacijos, kurios norėtų organizuotai prisidėti prie daiktų ir maisto produktų rinkimo akcijos, gali kreiptis el. paštu lietuvoscaritas@gmail.com, tel. +370 685 50452.
Visais klausimais, susijusiais su informacija ir viešinimu, kreiptis komunikacija@caritas.lt, tel. +370 674 66049.

Kontaktai pasiteiravimui:
Aušra Malinauskienė