Sprogimas Beirute: Caritas atsakas

Pagrindinis Sprogimas Beirute: Caritas atsakas

Vos po 18.00 val.,  rugpjūčio 4 d., Antradienį, didžiulis  sprogimas sudrebino Beiruto uostą Libane.

 
Sprogimo priežastis tiriama ir siejama su 2700 tonų amonio salietros, kuri buvo laikoma uosto sandėlyje. Žala buvo didžiulė ir niokojanti - gauta pranešimų, kad langai išdužo 24 km spinduliu nuo sprogimo epicentro. Libano informacijos ministras paskelbė dviejų savaičių ekstremalią situaciją.
 
 
Kol avarinės tarnybos valo šiukšles ir nuolaužas, žūčių skaičius ir toliau auga. Šiuo metu pranešta, kad mirė daugiau kaip 100 žmonių ir mažiausiai 4000 sužeista. Dėl žalos benamų liko 250 000 žmonių. Libano Caritas nedelsiant pradėjo reaguoti. Jaunimas iš visos šalies ėmėsi savanorystės. Jie padeda išvalyti skaldą ir šiukšles, kiti surinko ir paskirstė būtiniausius reikmenis sprogimo paveiktiems žmonėms.
 
Tokio masto sprogimas yra didžiulė krizė, betkada ji įvyktų, tačiau ji įvyko koronaviruso pandemijos ir didėjančio maisto neužtikrintumo Libane įkarštyje. Dėl sprogimo sugadinti sandelių pastatai, kuriuose buvo kviečių, o privertė daugelį susirūpinti maisto prieinamumu šalyje. Higienos įranga taip pat būtina, ne tik dėl COVID-19 perdavimo, bet dar labiau dėl toksiško oro rizikos, kurią sukelia amonio salietra. Libanui reikės kaip įmanoma daugiau tarptautinės pagalbos per šią krizę.
 
Tęsiant pirminių poreikių vertinimą, reikalinga neatidėliotina pagalba užtikrinant pakankamą prieigą prie maisto ir medicinos atsargų. Libano Caritas, bendradarbiaudamas su keliomis Caritas organizacijomis visame pasaulyje, veikia kaip galima greičiau, kad įsitikitų, jog šie poreikiai bus patenkinti. „Caritas Internationalis“ paskelbs greitojo reagavimo kvietimą, kuriame nurodys būtiniausias prekes ir medžiagas, reikalingas atsigavimo procesui palengvinti.
 
Sprogimas taip pat smarkiai apgadino Libano Caritas būstinę. Laimei, įstaiga buvo uždaryta prieš pat sprogimą, todėl darbuotojai nebuvo sužeisti.
 
Tai, kas įvyko [antradienį] viršija logiką ir vaizduotę. Libano žmonės vis dar patiria šoką, apraudodami mylimųjų netektį ir melsdamiesi už sužeistus bei dingusius. Esam dėkingi ir palaiminti, kad visi „Caritas“ darbuotojai yra saugūs.
Rita Rhayem, „Libano Caritas“ direktorė
 
„Sužeistieji priimami apkrautuose pirminės priežiūros centruose, ligoninės yra nepaprastai perpildytos. Jiems trūksta visko, įskaitant maistą, kuris reikalingas nukentėjusiems“, - pridūrė Rita Rhayem. Jaunieji savanoriai mobilizuojami ir eina ieškoti sužeistųjų.
 
„Nuo 18:00 val. šalis sustojo ir mes gyvename košmarą. Mes nieko negalime padėti gyventojams “, - sako Libano„ Caritas “prezidentas, tėvas Michelis Abboudas. „Beirutas yra nuniokotas ir mes esame visiškai priblokšti dėl įvykių masto“.
 
Kaip pabrėžia „Caritas Internationalis“ generalinis sekretorius Aloysius John, didelio masto sprogimai dar labiau sužeidė Libaną dėl ekonominės krizės, smurto, COVID-19 pandemijos ir Sirijai įvestų ekonominių sankcijų padarinių. John sako, kad „tarptautinė bendruomenė turi skubiai ir besąlygiškai įsikišti, kad padėtų gyventojams. Reikia remti tikėjimu pagrįstas pilietines visuomenės organizacijas, ypač Libano Caritas pastangas patenkinti pagrindinius ir neatidėliotinus poreikius, ypatingai šiuo Libano žmonių kančių metu “.
 
„Negalime pamiršti to, kad ekonominių sankcijų ir politinio smurto padariniai susilpnino šią šalį ir daro didelę žalą Libanui, kuriam trūksta maisto. Labai svarbu, kad tarptautinė bendruomenė ryžtingai veiktų palengvindama skurdžių libaniečių kančias, nedelsiant panaikinant ekonomines sankcijas “, - pridūrė Aloysius John.
 
„Caritas Europa“ solidarizuojasi su „Libano Caritas“ ir remia avarinį reagavimą ten, kur išgali. Norėdami gauti daugiau informacijos, galite sekti darbus Libano „Caritas“ svetainėje arba jų „Facebook“ puslapyje.