Antrieji namai

Pagrindinis Antrieji namai
Birželio pirmąją minime Tarptautinę vaikų gynimo dieną. Lietuvoje šiuo metu yra daugiau nei 9 tūkst. sunkiai besiverčiančių šeimų. Jose auga beveik 20 tūkst. vaikų, iš kurių tik apie 8 tūkst. turi galimybę lankyti dienos centrus. Dažnam iš jų čia tiekiami nemokami pietūs yra vienintelis dienos maistas. Šiuo metu Lietuvoje veikia 376 vaikų dienos centrai. Juose vaikai gali praleisti pusdienį, kurį kitaip praleistų pavojingose gatvėse ar ne itin saugiuose namuose. Vienas tokių – Kalvarijos mieste (Marijampolės apskr.) įsikūręs Caritas vaikų dienos centras „Žiniukas“ ne tik teikia pagalbą, bet ir tampa vaikams antraisiais namais.
 
Žengiant į,,Žiniuko“ kiemą, lankytoją pasitinka gražaus dviaukščio namo langus puošiančios vaikų iškarpytos spalvingos popierinės gėlės. Dienos centro vadovė Renata Jarimavičienė sako, kad darbuotojai kartu su vaikais stengiasi, jog dienos centre visi jaustųsi kaip namuose: ,,Kasdien susirinkę darome namų darbus, vėliau žaidžiame žaidimus, dirbame įvairius darbelius. Kartu gaminame maistą, valgome, tvarkomės. Mokomės reikalingų įgūdžių. Kartais vaikus reikia išmokyti net elementariausių dalykų, pavyzdžiui, šluoti grindis. Dienos centras vaikams, ypač iš sunkumus patiriančių šeimų, yra vieta, kur jie gali jaustis saugūs. ,,Žiniuką“ lanko 30 vaikų, daugiausia – pradinių klasių moksleiviai. Vyresnieji dienos centre jau spėjo ir užaugti. Dažnai jie tampa darbuotojų Renatos ir Karolinos pagalbininkais auklėjant mažuosius.
 
 
Dienos centro darbuotojos moko vaikus atrasti vertybes. ,,Mūsų malda – prieš valgį ir po jo. Visuomet palaiminame ir padėkojame už maistą, kurį valgysime. Kartą per savaitę turime dvasinio ugdymo pokalbius: su vaikais kalbame apie tikėjimą. Kai kuriuos vaikus reikia mokyti elementariausių dalykų, pradedant nuo paprasčiausio persižegnojimo. Paaiškiname, kas yra kryžiaus ženklas, kodėl jis svarbus. Esminių krikščionybės principų mokome kiekvienoje veikloje. Kartais vaikus nusivedame į bažnytėlę, dalyvaujame atlaiduose, procesijose. Pasikviečiame ir kleboną pabendrauti su vaikais. Esame turėję vikarų, kurie patys, savo iniciatyva kartą per savaitę atbėgdavo su vaikais pasikalbėti, pažaisti“, pasakojo Renata.
 
 
Į „Žiniuką“ ateina įvairiausių patirčių turinčių vaikų. Ir jų išties nemažai. Tačiau dienos centre dirba tik dvi darbuotojos, kurios ne tik auklėja ir moko vaikus, bet ir atlieka visus reikalingus darbus. ,,Kartais juokaujame, kad turime ne tik savo namus, kuriuos reikia prižiūrėti, bet ir šiuos. Darome viską: pjauname žolę,  tvarkome sugedusius vandens šildytuvus, taisome sulūžusią tvorą. Kasdienė buitis mums yra didžiausias iššūkis. Projektinėse lėšose tokiems dalykams finansavimas nenumatomas“, sako Renata ir pasiguodžia, kad sunkiausia būna tuomet, kai žiemą reikia anksti keltis ir atbėgti užkurti ugnį. Kad vėliau į dienos centrą atėjusiems vaikams būtų nešalta.
 
Dienos centro darbuotojos sutartinai tvirtina, kad didžiausias dienos centro džiaugsmas – patys vaikai: ,,Būna akimirkų, kai susipyksti su vaikais, trūksta lėšų veiklai vykdyti ir atrodo, kad norisi palikti šią veiklą. Tuomet gatvėje sutinki vaiką, kuris sako: ,,Vadove, kaip aš jūsų pasiilgau, taip seniai nemačiau...“. Ir, vėl šypsomės, džiaugiamės, laukiame susitikimų. Vaikai atveria mūsų širdis“.
 
 
 
Šiais metais Caritas švenčia savo veiklos Lietuvoje 30-metį. Per šį laiką Lietuvoje Caritas ar parapijų pastangomis įkurta daugiau nei 34 vaikų dienos centrai, kur auga ir tobulėja vaikai iš įvairius sunkumus patiriančių šeimų.
 
Paremti vaikų dienos centrų veiklą galite:
  • pinigine auka (Lietuvos Caritas LT63 700 0100 3429 6861, paskirtis „Auka vaikams“);
  • savanoryste;
  • aukojant tarą ,,Lidl“ taromatuose