Advokatų teiktomis nemokamomis konsultacijomis pasinaudojo < 235 žmonės

Pagrindinis Advokatų teiktomis nemokamomis konsultacijomis pasinaudojo < 235 žmonės

2019 metų pabaigoje ketvirtą kartą vyko Lietuvos advokatūros ir Lietuvos Caritas iniciatyva, kurios metu advokatai bei jų padėjėjai buvo kviečiami skirti laiko nemokamų teisinių konsultacijų teikimui įvairiuose Lietuvos miestuose.

Advokatai buvo pasirengę konsultuoti šeimos, darbo, paveldėjimo, nekilnojamojo turto, antstolių, smurto bei kitais aktualiais klausimais. Per dvi savaites daugiau nei 125 advokatai bei jų padėjėjai nemokamas teisines konsultacijas suteikė daugiau nei 235 žmonėms, vyko 10 grupinių konsultacijų. Daugiausiai susidomėjimo sulaukėme Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose. Kai kurie advokatai suteikė ir po 3-4 konsultacijas. Žmonės turėjo galimybę pasitarti net kelis kartus tuo pačiu klausimu, tad kai kurie advokatai padėjo paruošti reikiamus dokumentus bei prižadėjo klientus lydėti iki kol problemos bus iki galo išspręstos.

Iniciatyvos atstovai, kurie buvo atsakingi už teisinių konsultacijų organizavimą konkrečiuose miestuose, teigė, kad nemažai daliai besikreipusių žmonių ši teisininkų pagalba buvo rimta paskata pradėti spręsti susiklosčiusias sudėtingas situacijas. Pavyzdžiui, Šiauliuose žmonės kreipėsi paveldėjimo klausimais. Kaune buvo kreiptasi dėl itin jautraus atvejo, kuomet žmogus buvo sužeistas autoįvykio metu. Advokato konsultacija labai padėjo, buvo gauti atsakymai, numatytas tolimesnis veikimo planas. O su Kaišiadorių regiono koordinatore spėliojome, ar šiame krašte žmonės neturėjo teisinių klausimų, ar vis dar nedrąsu kreiptis pagalbos, nes iniciatyvos metu teiravosi vienas žmogus.

Kauno koordinatorė Kristina dalinasi savo įspūdžiais: „Po įvykusių konsultacijų žmonės skambino ir dėkojo Caritas organizacijai, advokatams ir jų padėjėjams už suteiktą galimybę konsultuotis rūpimais klausimais, įvardino tai kaip labai reikalingą iniciatyvą. Vieni džiaugėsi advokatų profesionalumu ir maloniu bendravimu, taip pat buvo besikreipusiųjų, kurie pasidalino, jog po suteiktos konsultacijos atsirado vilties išspręsti išties sunkią situaciją. Man taip pat norisi pasidžiaugti advokatais bei jų padėjėjais, kurie stengėsi kuo išsamiau paaiškinti, skirdami laiko konsultacijoms tiek, kiek reikėjo, kiti netgi sutiko padėti parengti raštą, nemokamai atstovauti asmenį teisme. Labai malonu sulaukti pačių teisininkų geranoriškos iniciatyvos prireikus padėti ir ateityje: „Visada mielai pagelbėsiu Jūsų žmonėms - esant teisinės konsultacijos poreikiui prašau žmonėms duoti mano telefono numerį - lai prisistato nuo Caritas ir suteiksiu teisinę pagalbą.“ Žinoma, tenka pripažinti, jog kilo ir iššūkių organizuojant susitikimus, derinant konsultacijų laikus, nes suinteresuotų asmenų atsirado išties nemažai. Kauno arkivyskupijos Caritas Benamystės dienos centro lankytojai ir darbuotojai taip pat prisideda prie padėkos advokatei, kuri sutiko atvykti pas juos ir pakonsultuoti čia besilankančius asmenis įvairiais su antstoliais bei grįžimu į legalią darbo rinką susijusiais klausimais. Susitikimo metu vyko grupinės ir privačios konsultacijos, kuriose dalyvavo 25 žmonės, jie aktyviai klausėsi. Buvo sutarta, kad advokatė atsiųs papildomos medžiagos.“

Sakome AČIŪ Lietuvos advokatūrai, Maltos Ordino Pagalbos Tarnybai, Nacionaliniam skurdo mažinimo organizacijų tinklui, nes dirbdami drauge galėjome sudaryti sąlygas vis daugiau žmonių gauti nemokamas teisines konsultacijas. Svarbiausias AČIŪ - visiems advokatams bei jų padėjėjams: už dalyvavimą šioje iniciatyvoje, už norą prisidėti bei padėti, už nuostabius bendradarbiavimo vaisius: gausėjančius ir vis labiau išdrįstančius kreiptis žmones, besikeičiančias bendradarbiavimo formas (individualios bei grupinės konsultacijos, pagalba parengiant dokumentus), už tai, kad 14 advokatų (dvigubai daugiau negu praėjusias metais) pasisiūlė bendradarbiauti ne tik Lietuvos advokatūros organizuojamos iniciatyvos metu, bet ir jai pasibaigus.