Nemokami vaistai nuo vienatvės ir depresijos – savanorystė

Pagrindinis Nemokami vaistai nuo vienatvės ir depresijos – savanorystė

Ką daryti vyresnio amžiaus žmogui, užauginusiam vaikus, baigusiam savo profesinę veiklą, pajutusiam vienatvę ir tuštumą gyvenime?  Atsakymas vienas – surasti save iš naujo savanoriškoje veikloje, padedant gyvenimo vargų prispaustiems žmonėms.

Lietuvos Caritas šešiuose Lietuvos miestuose suorganizavo seminarus, kuriuose kvietė žmones aktyviai įsitraukti į savanorišką veiklą.

Šie metai Europoje paskelbti Savanoriškos veiklos metais ir Lietuvos Caritas kaip viena didžiausių nevyriausybinių organizacijų Lietuvoje, teikianti įvairiapusę socialinę bei dvasinę pagalbą, kartu su LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija nusprendė paskatinti savanorystei tą mūsų visuomenės dalį, kuri dažnai lieka neįvertinta, kamuojama vienatvės, dvasinių ir fizinių ligų.

Projektas „Vyresnio amžiaus žmonių įtraukimas į socialinę veiklą, teikiant socialines paslaugas“ padėjo plačiai paskleisti žinią apie savanorišką veiklą tarp vyresnio amžiaus žmonių, kuri išvaduotų juos nuo vienatvės, depresijos, suteiktų bendravimo ir pagalbos kitam džiaugsmą.

„Esame nustebinti, kiek daug yra vyresnio amžiaus žmonių, kurie savo energija ir užsidegimu padėti kitiems nenusileidžia, o dažnai ir lenkia jaunimą. Vyresnio amžiaus žmonių patirtis kartu su  jaunystės energija duoda pačius geriausius rezultatus, todėl kvietėme žmones įsitraukiant į savanorišką veiklą, nepamiršti pasidalinti savo gerąją patirtimi su jaunesniais“, – sakė šio projekto vadovas Gediminas Salvanavičius.

Caritas surengtuose šešiuose seminaruose - mokymuose sudalyvavo daugiau nei 300 žmonių, kurie mokėsi socialinio darbo principų, dalinosi savanoriškos veiklos patirtimi.

„Baigiau darbą ir labai liūdna pasidarė, o jėgų kaip nežinau pas ką. Ieškojau, kur save realizuoti, išsivaduoti iš apėmusios depresijos. Pradėjau galvoti, ieškoti, kur eiti. Po kurio laiko atradau „Caritas“ skyrių Klaipėdoje. Esu labai dėkinga, kad mane priėmė. Savanorystė man suteikė galimybę pabūti drauge su kitais, sužinoti ir išmokti naujų dalykų. Aplinkiniai labai stebisi, iš kur tiek pas pas mane jėgų, o aš atsakau paprastai – „Caritas“ duoda. Todėl kviečiu visus įsijungti į savanorišką veiklą, dalintis vieni su kitais savo energija, padėti kitiems“, -  sakė Irena, „Caritas“ savanorė iš Klaipėdos.

Visoje Lietuvoje esančiuose Caritas centruose ir parapijų skyriuose darbuojasi daugiau nei du tūkstančiai savanorių. Didelė jų dalis yra ilgalaikiai savanoriai besidarbuojantys įvairiuose projektuose, dienos centruose, labdaros valgyklose, vaikų, senelių globos namuose. Sunkų ir svarbų darbą  atlieka savanoriai, padedantys išdalinti ES pagalbą  maistu. Šiame darbe ypač trūksta vyrų savanorių, kurie padėtų moterims iškraunat sunkvežimius ir skirstant skurstantiesiems paramą.

„Šiemet vykdysime jau gerąja tradicija tapusią vargstančių paramos akciją „Gerumas mus vienija“, jos metu bažnyčiose, Caritas skyriuose ir kitose vietose mūsų savanoriai platins žvakutes, kvies aukoti skurdžiai gyvenančioms šeimoms, jaunimui, seniems ir vienišiems žmonėms, nuo prekybos žmonėmis nukentėjusioms moterims ir jų vaikams“,  - kviesdamas prisidėti prie akcijos ir savanoriškos veiklos, sakė Lietuvos Caritas generalinis direktorius kun. Robertas Grigas.

Kviečiame visus, jaunus ir vyresnio amžiaus žmones, prisijungti prie „Caritas“  savanorių, kurie, padėdami tūkstančiams Lietuvos žmonių nuolat primena solidarumo su vargstančiais svarbą.

Daugiau informacijos apie savanorišką veiklą rasite internete