Pagrindinis Ukrainos Carito vadovė įspėja apie dar vieną didelį iššūkį žmonėms po Kachovkos užtvankos griūties
Ukrainos Carito vadovė Tetiana Stawnychy, susprogdinta Kakhovkos užtvanka. Carito fotomontažas

Kachovkos užtvanką pažeidęs galingas sprogimas, birželio 6 dieną sunaikinęs Kakhovkos vandens rezervuarą ir paleidęs potvynių vandenis pasroviui, semia kaimus, miestelius ir miestus palei Dniepro upę. Humanitarinė krizė. Taip situaciją įvardijo Ukrainos Carito vadovė Tetiana Stawnychy,  tą pačią dieną tarptautinei Carito bendruomenei atsiųstame pranešime apie dar vieną didžiulį iššūkį karo niokojamai Ukrainai.

Pasak Ukrainos Carito vadovės, su kiekviena valanda vandens lygis toliau kyla, todėl netoliese esantys miestai tampa netinkami gyventi ir dar labiau didina skubios evakuacijos poreikį. Potvynio atoslūgiai taip pat kels didelių iššūkių dėl vandens srauto nešamų minų.

„Apskaičiuota, kad 16 000 žmonių, gyvenančių rizikos zonose, reikės evakuoti arba teikti pagalbą vietoje, atsižvelgiant į įvykių eigą artimiausiomis dienomis. Reikia pirmosios pagalbos: higienos ir vandens, pastogės, psichosocialinės paramos. Ukrainos Caritas tinklas Sukvietė darbo grupę, kuri įvertins poreikius ir koordinuos pagalbą 5 Carito centruose, esančiuose netoli nukentėjusių vietovių: Mykolaivo Carito, Kryviy Rih Carito, Odesos Carito, Chersono Carito, Carito Beryslave. Dniepro Donecko Carito ir Kamyansko Carito, kurie teiks papildomą pagalbą nukentėjusiems“, - rašoma laiške.

Pasak T. Stawnychy, birželio 6 dieną Mykolaivo Carito darbuotojai pasitiko pirmąjį traukinį, atvykusį iš Chersono su evakuotais žmonėmis. Kaip pastebi karitiečiai, gyventojai nesiryžta evakuotis toli nuo savo gyvenamųjų vietų, kurios užlietos potvynio metu.

Kai vandens lygis nuslūgs, reikės skubiai spręsti ribotos prieigos prie švaraus vandens problemą visame regione tiek aukštupyje, tiek pasroviui. Vykdant nuolatines pagalbos pastangas bus nepaprastai svarbu užtikrinti prieigą prie saugių ir pakankamai vandens išteklių.

Plaukia prašymai padėti

Vis daugiau nukentėjusiųjų nuo sprogdinimų Kachovkos HES, vis didesni siaubingo užtvindymo pietinėje Ukrainoje padariniai. Potvynis gresia maždaug 80 gyvenviečių.

Iš Ukrainos plaukia prašymai padėti vietose dirbantiems karitiečiams pasirūpinti šalies viduje perkeltiems Ukrainos žmonėms. Paramą išgintiems iš namų, evakuojamiems, o taip pat – su nerimu laukiantiems pagalbos galima pervesti per Lietuvos Caritą:

Gavėjas: Lietuvos Caritas
Gavėjo bankas: „Swedbank”, AB
Sąskaita: LT257300010115125026
Mokėjimo paskirtis: Parama Ukrainos žmonėms
Jeigu aukojate iš užsienio SWIFT kodas: HABALT22

Lėšas nukentėjusiems nuo Kachovkos užtvankos sprogdinimo padarinių taip pat renka tarptautinis Caritas:

Palaikykime karo sukeltos stichijos blaškomus žmones malda ir auka!
Lietuvos Carito informacija