Severodoneckas - metai okupacijoje

Pagrindinis Severodoneckas - metai okupacijoje

Nuo 2014 m. Luhanskui likus okupuotoje teritorijoje, srities centru tapo Severodonecko miestas. Dar prieš plataus masto Rusijos invaziją šiam regionui nuolat reikėdavo paramos. Vietovės būdavo reguliariai apšaudomos, gyventojų buitis sudėtinga. Bendradarbiaudami su kitomis Lietuvos organizacijomis, Lietuvos Caritas nuolat rėmė regioną, o 2019 m. jame apsilankė ir paramą pristatė Lietuvos Caritas generalinė sekretorė Deimantė Bukeikaitė. Karo metu vienos vargingiausių sričių Ukrainoje situacija dar pablogėjo.

Dėl regiono specifikos ir sudėtingos logistikos gyventojai bei kariai sulaukdavo labai mažai pagalbos. Gresiant apsiausčiai, buvo stengiamasi evakuoti kiek įmanoma daugiau gyventojų. Nepaisant to, liko nemažai žmonių, kurie dėl įvairių priežasčių atsisakė palikti savo namus.

Okupuotame Severodonecke padėtis yra katasrofiška ir dėl vaistų trūkumo. Daugybė lėtinėmis ar ūminėmis ligomis sergančių gyventojų nesulaukia jokios pagalbos.

Daugelio vietų, į kurias anksčiau keliaudavo parama iš Lietuvos jau nebėra. Sugriautos mokyklos, ligoninės, vaikų namai. Lietuvos Caritas siųntęs paramą iki pat Severodonecko okupacijos, kuomet Lietuvos žmonės gausiai aukojo maisto produktus, higienos priemones bei medikamentus, ir toliau padeda Luhansko apskrities žmonėms.

Miesto administracija, persikėlusi į Dniprą intensyviai dirba tiek pristatant būtinas prekes okupuotų zonų gyventojams (nors tai itin sudėtinga), tiek užtikrinant orias gyvenimo sąlygas į kitus regionus perkeltiems Luhansko apskrities gyventojams. Įvairiuose miestuose steigiami jiems skirti humanitarinės pagalbos centrai, perkeliamos ligoninės ir kitos įstaigos. Remiantis Chersono patirtimi, ruošiamasi apskrities išlaisvinimui. Tuomet regionui pagalbos reikės dar daugiau, todėl nesustokime padėti!

 

Paramą Ukrainai galima pervesti į specialią Lietuvos Caritas sąskaitą:

Gavėjas: Lietuvos Caritas

Gavėjo bankas: „Swedbank”, AB

Sąskaita: LT257300010115125026

Mokėjimo paskirtis: Parama Ukrainos žmonėms

Jeigu aukojate iš užsienio SWIFT kodas: HABALT22

 

🇺🇦 Kartu iki pergalės! Разом до перемоги!