Nepaisant visos karo tamsos ir siaubo, išlikime šviesa

Pagrindinis Nepaisant visos karo tamsos ir siaubo, išlikime šviesa
Caritas-Spes Ukraine vadovas kun. Viačeslavas Grynevychus, vieo stopkadras
 
Karas – tai totalus blogis, kuris griauna viską aplinkui: santykius tarp žmonių ir patį vertingiausią dalyką – patį žmogų, – sako Caritas-Spes Ukraine vadovas kun. Viačeslavas Grynevychus, vaizdo įraše apžveldamas situaciją karo niokojamoje šalyje.
 
„Dveji metai plataus masto agresijai Ukrainoje ir jau 10 metų karinių operacijų Ukrainos teritorijoje. Šis karas Europos centre pribloškia tragedijos mastu: nuo žemės paviršiaus nušluoti milijonai gyvenimų. Milijonai žmonių niekada nebematys ne tik savo namų, bet ir ištisų miestų.
 
Daugiau nei 6 milijonai ukrainiečių tapo pabėgėliais, dar 4 milijonai buvo perkelti šalies viduje, dešimtys tūkstančių okupuotų teritorijų ir beveik 300 000 kvadratinių kilometrų užminuotų plotų.
 
Apnuodyti vandens telkiniai, dirvožemiai, pažeistos ekosistemos. Šalis, kuri kažkada buvo Europos grūdų aruodas, ir toliau dega karo ugnyje. Specialistai teigia, kad vien teritorijų išminavimas užtruks iki 70 metų. Sunku įsivaizduoti.
 
Karas – tai totalus blogis, kuris griauna viską aplinkui: santykius tarp žmonių ir patį vertingiausią dalyką – patį žmogų.
 
Prisimenu Viktorijos Amelinos eilėraštį: „Oro antskrydis visoje šalyje, lyg visi būtų vedami sušaudyti, bet taikosi tik į vieną. Ir pirmiausia į tą, kuris yra pakraštyje. Bet šiandien tai – ne tu. Oro pavojus baigėsi.“ Šį eilėraštį ji parašė 2022 metų balandžio 5 dieną. O 2023 metų liepos 1 dieną žuvo per raketų ataką Kramatorske. Rašytoja paliko 10-metį sūnų.
 
Jokie skaičiai ar statistika negali perteikti skausmo, kurį ir toliau patiria ukrainiečiai.
 
Mūsų šalis didžiule kaina ir toliau kovoja už savo teisę į tapatybę, demokratiją ir pasirinktą vystymosi kryptį. Mūsų, kaip Caritas-Spes Ukraine misija – kovoti už žmogų, už jo teisę gyventi, jo orumą ir vertę.
 
Su Tėvu Viačeslavu ir kilegomis iš Caritas-Spaes Ukraine liepą Carito Lietuvoje atstovai lankė pačioje karo pradžioje labiausiai nukentėjusių Kyjivo priemiesčių žmones. Lietuvos Carito nuotr. 
 
Galime užtikrinti, kad šiame darbe nesame vieni. Tarptautinės paramos dėka galėjome nedelsdami pradėti greitojo reagavimo programas – tai kolosalus, sudėtingas darbas. Tačiau jo dėka pavyko išvengti humanitarinės katastrofos, bent jau valdžios kontroliuojamose teritorijose. Ir pagalba nesibaigia!
 
Norėčiau ištarti padėkos žodžius įvairių šalių Caritui, ambasadoms, vyriausybėms, humanitarinėms organizacijoms, kurios ir toliau lieka su mumis. Jūsų solidarumas virsta dešimtis humanitarinių projektų ir programų, kurios atkuria, aprengia, maitina, gydo kūną ir sielą.
 
Mieli kolegos! Visi, su kuriais drauge išgyvename šią karo tragediją. Noriu pasakyti, kad esame labai dėkingi jums už jūsų empatiją, už jūsų sugebėjimą skausmą paversti meile savo žemei, savo žmonėms, už nueitą kelią, kurį, tikiuosi, toliau keliausime kartu.
 
Čia taip pat yra dieviškas ženklas, nes būtent Dievo malonė suteikia mums galimybę išlikti šviesa ir šviesti kitiems, kad veiktume vedini meilės. Šis virsmas suvienija žmones padėti vieni kitiems, suteikia jėgų tarnauti ir guosti vienas kitą, atgimti ir kilti.
 
Ir pabaigai noriu kreiptis į kiekvieną su prašymu: nepaisant visos karo tamsos ir siaubo, kad ir kas mūsų lauktų ateityje, išlikite šviesa. Palaikykite kitus tamsos metu, nes tik vienybėje ir savitarpio palaikyme mes galime auginti taiką ir gėrį.“
 
Lietuvos Caritas tęsia paramos rinkimą Ukrainai
 
Naudodamiesi proga, karitietišką AČIŪ tariame visiems, prisidėjusiems prie 6-ose Lietuvos Carito rengtose paramos Ukrainai akcijose. Ačiū, kad nepavargstate malda, o kas galite – ir finansiškai remti labiausiai nukentėjusių karo alinamos šalies žmonių.
 
Šiuo į specialią sąskaitą renkame aukas apgriautiems būstams remontuoti, kad žmonės kuo greičiau galėtų grįžti į savo namus. Pirmenybė teikiama šeimoms, likusioms be maitintųjų, vienišiems seneliams, ligoniams.
 
GavėjasLietuvos Caritas
Gavėjo bankas: „Swedbank”, AB
Sąskaita: LT257300010115125026
Mokėjimo paskirtis: Parama Ukrainos žmonėms
Jeigu aukojate iš užsienio SWIFT kodas: HABALT22
 
 
Už vertimą dėkojame Kauno arkivyskupijos Carito savanorei Ksenijai ir humanitarinės pagalbos šioje vyskuijoje kordinatorei Svajonei