Pagrindinis Maltos ordino pagalbos tarnyba ir Caritas kviečia susitikimui su vargstančiaisiais
Sekmadienį, lapkričio 17 d., minima Pasaulinė vargstančiųjų diena. Maltos ordino pagalbos tarnyba ir Caritas susivienijo bendram tikslui – atkreipti visuomenės dėmesį į skurdžiausiai gyvenančius ir įvairią atskirtį patiriančius mūsų šalies gyventojus. Organizacijos remiasi popiežiaus Pranciškaus žinia, skirta šiai dienai paminėti, ir kviečia atsiverti susitikimui su vargstančiaisiais.

Popiežius Pranciškus savo žinioje teigia, jog „Kasdien sutinkame šeimų, priverstų palikti savo žemę ir ieškoti pragyvenimo galimybių kitur; našlaičių, praradusių tėvus ar prievarta nuo jų atskirtų, turint tikslą juos brutaliai išnaudoti;  jaunuolių, kurių profesiniai siekiai neįgyvendinami dėl trumparegės ekonominės politikos; aukų, patyrusių įvairias smurto formas, nuo prostitucijos iki narkomanijos, išgyvenusių gilų vidinį pažeminimą. Negalėtume pamiršti milijonų migrantų, kurie yra paslėptų interesų aukos, dažnai išnaudojamų politiniais tikslais. Taip pat daugybę benamių ir visuomenės atstumtųjų, klajojančių mūsų miestų gatvėmis.“ O kur dar Lietuvoje seni žmonės, dėl mažų pensijų ir skurdžios vienatvės priversti prašyti pagalbos. Popiežiaus įsitikinimu yra neteisinga, kad šiuos žmones labai dažnai lydi smerkimas, jiems neatleidžiama dėl jų skurdo. O tokiems žmonėms reikia visai nedaug, kad jie atgautų viltį, – užtenka sustoti, nusišypsoti, išklausyti.
Nuotrauka unsplash.com

Maltiečiai ir Caritas kviečia visus dalyvauti Gailestingumo dienai skirtose Šv. Mišiose Vilniaus Aušros Vartų Dievo Motinos koplyčioje lapkričio 15 d. 19.00 val. Šv. Mišias aukos Vilniaus vyskupas augziliaras J. E. Darius Trijonis. Šią dieną organizacijos taip pat kviečia visoje Lietuvoje veikiančius savanorius kartu su savo globojamais žmonėmis dalyvauti Šv. Mišiose savo miestuose ir kaimuose, po jų surengti vaišes, praleisti laiką drauge su senais žmonėmis senelių namuose, slaugos ligoninėse ar vienišų žmonių namuose.

Maltiečiai Lietuvoje yra visame pasaulyje veikiančios organizacijos – Maltos ordino – dalis ir vadovaujasi tuo pačiu moto: „Tikėjimo saugojimas ir pagalba vargstantiems“. Vargstančiųjų dieną lietuviai prisijungia prie organizacijos narių 120 pasaulio šalių ir bendromis iniciatyvomis liudija savo kasdienį buvimą šalia žmonių, kuriems pagalbos reikia labiausiai.
„Į visus vargstančius žmones, kuriuos nurodo popiežius, Maltos ordinas nukreipia savo žvilgsnį: miestuose ir miesteliuose savanoriai nešioja karštą maistą, Afrikos ir Vidurio Rytų regionuose, kuriuos kankina karas ir sausra, siūlome apsaugą ir paramą savo įsteigtose ligoninėse ir medicinos įstaigose“, – sako Maltos ordino Didysis Hospitaljeras J. E. Dominique Prince de La Rochefoucauld-Montbel.

Maltos ordinas gali garbingai vykdyti savo pagalbos vargstantiesiems misiją – pasaulyje turi per 80 000 savanorių ir 55 000 narių bei darbuotojų. 2019 m. daugiau nei 1 000 Maltos ordino valdomų dienos centrų benamiams ar skurde gyvenantiems asmenims buvo teikiama medicininė priežiūra, psichologinė pagalba, būtiniausi reikmenys, maistas ir karšti gėrimai, taip pat galimybė naudotis dušais ir skalbykla.