Malda Pasaulinei migranto ir pabėgėlio dienai bei Carito iniciatyvos

Pagrindinis Malda Pasaulinei migranto ir pabėgėlio dienai bei Carito iniciatyvos
Vilniaus arkivyskupijos Carito Užsieniečių integracijos programos nuotr.
 
Pasitinkant Pasaulinę migranto ir pabėgėlio dieną, kuri minima spalio 24-ąją, įvairūs susitikimai, žygiai, diskusijos, degustacijos, muzikiniai pasirodymai, piknikai, pokalbiai vyks visoje Lietuvoje.
 
Rugsėjo 20 dieną Kauno arkivyskupijos Caritas ukrainiečiams vaikams surengė nepakartojamą išvyką maršrutu Kaunas-Klaipėda-Smiltynė-Jūrų muziejus-Klaipėda- Kaunas. Po uostamiestį pasivaikščioję karitiečiai su vaikais persikėlė į Smiltynę, aplankė Jūrų muziejaus gyventojus ir delfinariumą, pajūryje piknikavo, kalbėdamiesi migrantų, Lietuvos, Ukrainos tema.
 
Rugsėjo 22-ąją Varėnos Caritas pakvietė bendruomenę į atvirų durų dieną ir susitikimą su savanoriais, ukrainiečiais, gyvenančiais šiame mieste.
 
Šeštadienį, rugsėjo 23 dieną Raseinių dekanato Caritas kviečia visus burtis į Žaiginio ukrainiečių bendruomenę skaityti ir apmąstyti popiežiaus laišką Pasaulinei migranto ir pabėgėlio dienai, o taip pat susipažinti su Carito Šeimų draugystės projekto idėja bei veiklomis.
 
Sekmadienį, rugsėjo 24 dieną 11 val. Vilniuje Pasaulinės pabėgėlio ir migranto dienos minėjimas prasidės Mišiomis Šv. Jonų bažnyčioje. Po jų savo meniniais pasirodymais džiugins skirtingų tautų atlikėjai: grupė „UpHill 7“ bei akordeonininkas iš Pabradės ir tradicinių šokių šokėja iš Šri Lankos. Norintys galės prisijungti prie „chna“ rankų marginimo dirbtuvių.
 
Bus dalijamasi tradiciniais skanėstais, su meile pagamintais Vilniaus arkivyskupijos Carito Užsieniečių integracijos programos dalyvių iš Ukrainos, Tadžikistano, Sirijos bei Šri Lankos.
 
 
Pasvalio Caritas sekmadienį, rugsėjo 24 dieną taip pat minės 109-ąją Pasaulinę migrantų ir pabėgėlių dieną. Sekmadienį po 9 val. Mišių parapijiečiai kviečiami pasilikti pokalbiui-diskusijai, kurioje dalyvaus ukrainiečiai, laikinai gyvenantys Pasvalio savivaldybėje ir jų vadovė Olena Sliusarenko.
 
Vilkaviškio vyskupijos  Caritas šia proga Marijampolėje Carito pagalbos centre „Rūpintojėlis“ sekmadienį, rugsėjo 24 d. rengia atvirų durų dieną ir pokalbį su lektoriumi iš darbo inspekcijos.
 
Ignalinos Caritas po sekmadienio Šv.Mišių organizuoja agapę, į kurią pakviesti ir valstybinių bei nevyriausybinių organizacijų atstovai.
 
 
Pasaulinės pabėgėlio ir migranto dienos renginiai tęsis ir kitą savaitę.
 
Antradienį, rugsėjo 26 dieną Kauno arkivyskupijos Caritas rengia žygį suaugusiems – ukrainiečiams ir lietuviams – po Kauno apylinkes su profesionalia gide, pikniku ir popiežiaus laiško Pasaulinei migranto ir pabėgėlio dienai pristatymu bei pokalbiu su žygio dalyviais migracijos tema.
 
109-ąją Pasaulinę migranto ir pabėgėlio dieną rugsėjo 26-ąją nuo 15 val. Panevėžio vyskupijos Carite minės ir šio miesto bendruomenės dalimi tapę karo pabėgėliai bei vietos žmonės.
 
Trečiadienį, rugsėjo 27 d. 16 val. Zarasų Caritas rengia stiklo mozaikos edukaciją. Ją ves lietuvė, pati migravusi į Prancūziją, dalyvaus ukrainiečiai, karitiečiai, vietos bendruomenės žmonės.
 
Apmąstyti, kaip priimame kitokį kitą, ką mums patiems reikštų namų netekti, kaip galėtume asmeniškai ir bendruomeniškai prisidėti, kad pabėgėliai ir migrantai patirtų kuo mažiau atstūmimo, galime ir savo šeimose ar su draugais.
 
Pabėgėlio ir migranto diena – viena metuose, tačiau sugyventi tuose pačiuose namuose svarbu kiekvieną dieną.
 
Malda Pasaulinei pabėgėlio ir migranto dienai
 
 
Popiežiaus Žinią 109-ai Pasaulinei pabėgėlio ir migranto dienai rasite paspaudę šią nuorodą.
 
Su kokiais sunkumais susiduria karo Ukrainoje pabėgėliai ir kaip jiems pasitarnauja Šventojo Sosto 100 tūkst. eurų parama, skirta padėti vaikams ir studentams iš Ukrainos pasiruošti mokslo metams, skaitykite čia.
 
 
Lietuvos Carito informacija