Kaip bendrauti su socialiai pažeidžiamais žmonėmis

Pagrindinis Kaip bendrauti su socialiai pažeidžiamais žmonėmis

Mokymų "Kaip bendrauti su socialiai pažeidžiamais žmonėmis" dalyviai

Rugsėjo mėnesį Tauragėje ir Klaipėdoje vyko konsultacijos Carito savanorių komandoms tema: "Kaip bendrauti su socialiai pažeidžiamais žmonėmis". Juos vedė psichologė Eglė Ramanauskaitė. Mokymus organizavo Telšių vyskupijos Caritas.

 

Lektorė Eglė Ramanauskaitė

Konsultacijų tikslas - efektyvi komunikacija ir komandinio veikimo organizavimas, siekiant išklausyti pažeidžiamus žmones. Psichologė pasakojo apie klaidas, kurios iškyla klausant, bendraujant su socialiai pažeidžiamais žmonėmis, ir kaip galima tokiems žmonėms padėti.
 
Pagal aktyvų susirinkusiųjų dalyvavimą buvo galima spręsti, kad tema labai aktuali Carito savanoriams Klaipėdoje.
 
Konsultacijoje dalyvavo Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės parapijos jaunieji karitiečiai, taip pat savanoriai iš Klaipėdos šv. Juozapo Darbininko parapijos Carito, Gargždų Šv. arkangelo Mykolo parapijos Carito ir Palangos Carito.
 
Klaipėdos Carito koordinatorė Aurelija Lipskė dalijosi, kad konsultacijos išties svarbios, nes Carito savanoriai dažniausiai bendrauja su socialiai pažeidžiamais žmonėmis. Tad susirinkusieji mokėsi kaip su tokiais žmonėmis komunikuoti, kaip neįžeisti.
 

Netrūko žaidimų ir praktinių užduočių

 

Praktinės užduotys

 
"Mokymai buvo apie pagrindinius žmonių poreikius: saugumą, laisvę ir savigarbą. Sužinojome kaip visus šiuos poreikius atliepti bendraujant su pažeidžiamais žmonėmis. Viena mintis iš mokymų man labai įsiminė: "jei žmogus ir pasielgia blogai, tačiau jo galutinis tikslas dažniausiai vis tiek yra geras". Jeigu asmuo padaro kažką netinkamo, tai galbūt taip yra todėl, kad jis kitaip nemoka, nors jo ketinimai yra geri", - kalbėjo A. Lipskė.
 
Tauragės Carito koordinatorė Vitalija Šlepavičienė patvirtino, kad tokios konsultacijos yra būtinos ir labai naudingos savananoriams, nes savanorystę pasirenka įvairių profesijų atstovai. Be to, tai padeda ir formuojant komandą, nes efektyvus bendravimas - visa ko raktas į sėkmę.
 

"Visuomet naudinga gauti informacijos kaip efektyviau bendrauti. Tai - puiki galimybė patobulinti žinias, išmokti kažko naujo. Tokie mokymai - investicija ir į save ir į sėkmingesnį bendravimą su kitais", - pasakojo Tauragės Carito atstovė.

 

Projektas finansuojamas iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos lėšų.
 
Telšių vyskupijos Carito informacija ir nuotraukos