Kada internetas tampa pavojingu?

Pagrindinis Kada internetas tampa pavojingu?
 
Rugsėjo 16 dieną dalyvavome Kauno miesto savivaldybės rengiamuose 
mokymuose „Kada internetas tampa pavojingu? Atpažinkime nepilnamečių verbavimą ir išnaudojimą". 
 
Mokymus vedė Lietuvos Kriminalinės policijos biuro Sunkaus
ir organizuoto nusikalstamumo tyrimo 5-osios valdybos
1-ojo skyriaus viršininkas S. Chaniutka. 
 
S. Chaniutka dalinosi savo žiniomis ir realiomis istorijomis. Papasakojo kaip yra piknaudžiaujama technologijomis: socialiniais tinklais („facebook", „instagram" ir pan.), įvairiomis programėlėmis („messenger", „viber", „whatsapp", „skype" ir pan.), internetiniais puslapiais (skelbiu.lt bei specifiniais t.y. netinkamo pobūdžio svetainės). Gali kilti klausimas, o tai kaip yra piknaudžiaujama? 
 
Piknaudžiaujama turint netinkamus tikslus, iš ko kyla netinkami pasiūlymai, prašymai/reikalavimai t.y. seksualinio turinio, kaip antai „Nori užsidirbti nuo 500 iki 5000 eurų? Tau reikės savo namuose arba mūsų įrengtame ofise, prieš kamerą bendrauti su vyrais.“, „Kokia tu graži, parodyk daugiau“... Tik vėliau paaiškėja, kad norint užsidirbti turi vykdyti įvairiausius vyrų norus ir apnuoginti savo kūną. Tik vėliau paaiškėja, kad išsiųsta nuotrauka išplatinama internetinėje erdvėje. Tik vėliau paaiškėja, kad vaikinas/mergina, kuris/kuri rodė dėmesį ir apsimetinėjo draugu, turėjo tikslą išnaudoti.   
 
Raginame būti atsargiems, taip greitai nepasitikėti, išaiškinti visą svarbią informaciją. Jeigu sulaukėte netinkamo darbo pasiūlymo, visada galite kreiptis į valstybinę darbo inspekciją:  https://www.vdi.lt/Forms/Tema.aspx?Tema_ID=58 . Jeigu jums siunčia netinkamo turinio nuotraukas ar tekstus, užblokuokite juos. Jeigu jaučiate, kad esate verčiami dalintis netinkamu turiniu, praneškite apie tapolicijai: bendruoju pagalbos telefonu 112 arba policijos elektroninių paslaugų svetainėje: https://www.epolicija.lt/web/guest/report-anonymous; vaikų ir jaunimo pagalbos linijai:http://www.draugiskasinternetas.lt/lt/main/report ; http://www.vaikulinija.lt  
 
Lektorius pasidalino pavyzdžiu: „Tėtis paėmė savo mažametės dukros telefoną ir netikėtai pamatė vieną susirašinėjimą nuo kurio susiėmė už galvos. Tai buvo seksualinio pobūdžio susirašinėjimas. Vyras buvo sulaikytas tą pačią dieną. Paaiškėjo, kad jis buvo teistas prieš 2 metus už nepilnametės išžaginimą.“ Jeigu norite sužinoti daugiau, kviečiame skaityti:  https://eteismai.lt/byla/79712849858038/1-452-791/2019?word=nuotraukos
 
Svarbu informuoti visuomenę, ypatingai vaikus ir jaunimą, kad seksualinis prievartavimas internete yra nusikaltimas, bei patarti, kaip atpažinti šią grėsmę ir kaip nuo jos apsisaugoti bei kam apie ją pranešti. Specialiai tam buvo sukurtas informacinis filmukas, kuriame iliustruojamos seksualinės prievartos internete situacijos. Žiūrėti čia:https://www.delfi.lt/video/aktualijos/policija-visoje-europoje-perspeja-apie-seksualine-prievarta-pries-vaikus-internete.d?id=74985834 (sukūrė Lietuvos policija kartu su Europolu ir kitų užsienio šalių teisėsauga)
 
Jeigu randate netinkamą/žalingą turinį internete, praneškite (anonimiškai arba ne) : https://svarusinternetas.lt/