Humanitarinės pagalbos dieną – apie 3 grėsmes ir kokius žmogaus poreikius svarbiausia atliepti

Pagrindinis Humanitarinės pagalbos dieną – apie 3 grėsmes ir kokius žmogaus poreikius svarbiausia atliepti
Alisteris Duttonas lankosi Kyjivo Carite. Caritas Internationalis nuotr. 
 
Pasaulinę humanitarinės pagalbos dieną, kuri jau 20-us metus minima rugpjūčio 19-ąją, Caritas Internationalis generalinis sekretorius Alisteris Duttonas akcentuoja 3 didžiausias šiandieninio pasaulio grėsmes ir kokius žmogaus poreikius svarbiausia atliepti.
 
Humanitarinės pagalbos dienos proga Caritas Internationalis  pagerbia organizacijos darbuotojus bei savanorius, kurie tarnauja ištiktiems negandų, rizikuodami savo saugumu, o neretai – ir gyvybėmis.
 
Caritas Internationalis nuotr. 
 
Kaip šia proga paskelbtame pareiškime rašo Caritas Internationalis generalinis sekretorius Alisteris Duttonas, šiandieninis pasaulis susiduria su trimis pagrindinėmis grėsmėmis: didėjančia nelygybe, augančiu konfliktų skaičiumi ir klimato kaitos problema.
 
Būtent humanitarinės pagalbos darbuotojams tenka reaguoti į vis sudėtingesnes ekstremalias situacijas, užsitęsusias krizes. Caritas Internationalis šeimoje – 162 nacionalinių Caritas organizacijų, veikiančių beveik visose pasaulio šalyse, todėl karitiečiai gali atsiliepti į humanitarines krizes kone visame pasaulyje, šiuo metu ypatingą dėmesį skiriant pagalbai karo niokojamoje Ukrainoje.
 
Gabenimui į Ukrainą ruošiama humanitarinės pagalbos siunta. Lietuvos Carito nuotr.
 
Svarbūs ne tik materialiniai poreikiai
 
„Žmonės, kuriems tarnaujame, nėra tik humanitarinės pagalbos gavėjai. Atsižvelgiame į visus jų poreikius, kurie yra ne tik materialiniai, bet ir socialiniai, psichologiniai bei dvasiniai“, – pabrėžia Caritas Internationalis generalinis sekretorius.
 
Prisijungdami prie generalinio sekretoriaus A. Duttono sveikinimų teikiantiems humanitarinę pagalbą, dėkojame Carito Lietuvoje partneriams, rėmėjams, visiems, kurie dalijasi žiniomis, neatlygintinu darbu, atkakliai ir kūrybiškai ieškodami išeičių iš sudėtingiausių situacijų, kai reikia operatyviai teikti skubią, o vėliau – ir tęstinę pagalbą.
 
Didžiuojamės būdami pasaulinio Carito dalimi ir kad nedidelės mūsų šalies Carito bendruomenė – auga. Ne tik karitiečių skaičiumi, bet ir noru pasitarnauti žmonėms sunkiose jų gyvenimo situacijose nepaisant tautybės, religijos, lyties, amžiaus ar kitų skirtumų.
 
Po Kachovkos sporogdinimo apsemtų teritorijų gyventojams tiekiamas vanduo. Ukrainos Carito nuotr.
 
Pasaulinę humanitarinės pagalbos dieną palaikymą siunčiame kolegoms iš Caritas-Spes Ukraine ir Caritas Ukraine, su kuriais glaudžiai bendradarbiaujame telkdami ir gabendami humanitarinę pagalbą labiausiai nukentėjusių Ukrainos teritorijų žmonėms. Taip pat stiprybės linkime visų humanitarinių organizacijų darbuotojams bei savanoriams.
 
Carito Lietuvoje atstovai Kyjive susitiko su kolegomis iš Caritas-Spes Ukraine ir Caritas Ukraine. Lietuvos Carito nuotr.
 
Pasaulinė humanitarinės pagalbos diena rugpjūčio 19-ąją minima Jungtinių Tautų Organizacijos iniciatyva. Įvesti šią dieną paskatino 2003 m. rugpjūčio 19 d. Bagdade įvykę sprogimai, per kuriuos žuvo 22 humanitariniai darbuotojai, tarp kurių buvo specialus JTO pasiuntinys Irake Sergio Vieira de Mello.
 
Caritas Internationalis nuotr.