Carito vadovė apie šildymo kompensacijas: svarbu, kad jos tikrai pasiektų visus stokojančius

Pagrindinis Carito vadovė apie šildymo kompensacijas: svarbu, kad jos tikrai pasiektų visus stokojančius
Laidos stopkadras
 
Ar kompensacijas už šildymą turi gauti tie, kas turi pinigų? Tokia tema LRT Radijo ringe diskutavo Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Martynas Šiurkus, buvęs SADM ministras, Seimo narys Linas Kukuraitis, Lietuvos Carito generalinė sekretorė Deimantė Bukeikaitė, Alytaus meras Nerijus Cesiulis. Ekspertine nuomone dalijosi Vilniaus universiteto Socialinės politikos katedros docentė Jekaterina Navickė.
 
Tai, kad tema labai jautri, o sugriežtintus reikalavimus kompensacijoms skirti gyventojai vertina nevienareikšmiškai, buvo akivaizdu iš skambučių gausos. Jei vieni sakė, kad maksimalios sumos, kurią turint banke dar skirtų kompensaciją, nė laidotuvėms neužtektų, kiti – kad turintys santaupų iš viso neturėtų prašyti komepensacijų, nes jas sumoka visi mokesčių mokėtojai.
Keli skambintojai guodėsi, kad jų prašymai teikti kompensaciją šildymui buvo atmesti ne tik dėl vos didesnių turimų santaupų, bet ir dėl paveldėtos sodybos ar žemės, kuri neatneša jokių pajamų.
Kaip laidoje akcentavo D. Bukeikaitė, svarbu, kad kompensacijos už šildymą tikrai pasiektų visus stokojančius, todėl net ir gavę neigiamą atsakymą žmonės neturėtų nuleisti rankų. „Jei situacija iš tiesų sudėtinga, žmonės turėtų pasinaudotų teise pakartotinai kreiptis į savivaldybes dėl paramos už šildymą skyrimo išimties tvarka“, – sakė Carito vadovė, pabrėždama, kad būsimi šalčiai ir negauta kompensacija žmonėms neturėtų kainuoti jų sveikatos, kai nebegalės nusipirkti reikalingų vaistų ar maisto.
 
Šiemet šildymo kompensacijos skiriamos ne pagal tokią pat tvarką, kaip pernai. Esminis pokytis – vertinamas gyventojų turtas.
 
Pagal Seimo grąžintą iki 2020 m. birželio galiojusią tvarką, prieš skiriant gyventojams patalpų ir vandens šildymo išlaidų kompensacijas ar socialinę pašalpą, vertinamas:
  • nuosavybės teise turimas nekilnojamasis turtas (statiniai, žemė); 
  • kilnojamasis turtas (transporto priemonės, žemės ūkio technika); 
  • finansinis ir kitas vertingas turtas (piniginės lėšos, turimos bankuose, kitose kredito įstaigose, pasiskolintos ir negrąžintos lėšos, vertybiniai popieriai ir pan.).
Pasak D. Bukeikaitės, bankų išrašai apie pretenduojančių į kompensacijas pajamas nėra naujas dalykas, gal tik šiemet savivaldybės labiau į tai atkreipia dėmesį. Kaip laidoje minėjo Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Martynas Šiurkus, visas vieno asmens turtas – prie būsto vertės pridėjus kitą nekilnojamą turtą, automobilį, santaupas, neturėtų viršyti 60 tūkst. eurų.
 
Atkreiptinas dėmesys, kad prašymus skirti šildymo kompensaciją privalo teikti visi šeimų ūkiai, gyvenantys tame pačiame būste. Pvz., jei name gyvena senjore su sūnumi, atskirai prašymus turi teikti abu – ir senjorė, ir jos sūnus, antraip, kaip ir praėjusiais metais, kompensacija gali būti nepaskirta.
 
Laidos stopkadras
 
Informaciją, ką svarbu žinoti pretenduojant į kompensacijas už šildymo išlaidas, pateikia socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM): https://socmin.lrv.lt/lt/naujienos/naujas-sildymo-sezonas-ka-svarbu-zinoti?lang=lt
 
Jeigu žinote savo aplinkoje žmonių, kurie kreipėsi dėl šildymo kompensacijos, bet jos negavo nepaisant sudėtingos padėties, Caritas kviečia padrąsinti tokius žmones kreiptis pakartotinai išimties tvarka, gal net palydėti į savivaldybę ar nukreipti pagalbos į nevyriausybines organizacijas.
 
Naudodamasi proga Carito vadovė dėkojo savivaldybėms, kurios skiria laiko atsižvelgti į individualius atvejus, o kompensacijos už šildymą ir socialinė parama pasiekia žmones, kuriems iš tiesų reikia pagalbos.
 
Ačiū visiems, kurie savo aplinkoje pastebi žmones, nepajėgiančius savarankiškai užpildyti prašymų šildymo kompensacijoms gauti ir labai praktiškai padeda tai padaryti. Esame viena šeima.
 
Pirmoje Radijo ringo „Ar kompensacijas už šildymą turi gauti tie, kas turi pinigų?“ dalyje (iki 28 min.) kalbėjo SADM viceministras Martynas Šiurkus ir buvęs SADM ministras, Seimo narys Linas Kukuraitis. Nuo 28 min. kompensacijų už šildymą skyrimo praktiką, problemas ir galimas išeitis iš socialiai jautrių situacijų aptarė Lietuvos Carito generalinė sekretorė Deimantė Bukeikaitė ir Alytaus meras Nerijus Cesiulis. LRT Radijo ringą vedė Liepa Želnienė ir Marius Jokūbaitis.