Asmeninė pagalba pasiteisina su kaupu

Pagrindinis Asmeninė pagalba pasiteisina su kaupu
Nuotrauka iš Marijampolės savivaldybės puslapio

Neįgalieji ir jų artimieji labai laukė tokios pagalbos ir ji pasiteisina su kaupu, - akivaizdu Vilkaviškio vyskupijos Carito direktoriaus pavaduotojai Giedrei Volff. Marijampolėje vien per Caritą asmeninę pagalbą gauna 23 specialiųjų poreikių žmonės, kasdienėje buityje jiems padeda, į kultūriniu renginius, užimtumo veiklas, darbą lydi 12 asmeninių asistentų.

„Paslaugą gauna ne tik suaugę žmonės, turime ir vaiką. Vienas iš lankomųjų - vyras po insulto. Kol žmona darbe, asmeninis asistentas jam padeda pasiruošti maisto. Beje, jis puikiai gamindavo, tačiau po ligos reikia pagalbos. Žmona labai džiaugėsi asmeninia pagalba vyrui, nes gali ramiai dirbti, žinodama, kad jis ne vienas. Dirbti ir uždirbti svarbu, kad liga neįstumtų į nepriteklių visos šeimos“, - sakė G.Volff.

Asistento paslauga mokama, tačiau, Giedrės žodžiais, palyginti nebrangi.

Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kas čia tokio asmeniniam asistentui lydėti žmogų į miestą ar padėti buityje. Tačiau esmė - užimtumo veiklos. Minėto vyro atveju, kartu ruošiant maistą lavinama smulkioji motorika, kad po insulto žmogus galėtų būti kuo savarankiškesnis.

„Ne daryti už žmogų, bet kartu su juo, padedant, kur jis negali. Tai pagalba susigrąžinti turėtus įgūdžius ar kuo savarankiškiau gyventi su turimais. Asmeniniai asistentai ir kartu į muziejus, teatrus eina, palydi į darbą, užimtumo veiklas. Tai – labai konkreti pagalba specialiųjų poreikių turinčiam žmogui, jo šeimai, tik gaila dar nedaug žmonių apie tokią galimybę žino ir ja pasinaudoja“, - sako Vilkaviškio vyskupijos Carito direktoriaus pavaduotoja.

Marijampolėje Caritas – viena iš trijų organizacijų iš kurią savivaldybė perka asmeninės pagalbos paslaugas. Daugiau informacijos rasite paspaudę šią nuorodą.

Asmeninio asistento pagalba turintiems specialiųjų poreikių organizuojama ir kitose Lietuvos savivaldybėse.

Lietuvos Carito informacija