Vargstančiųjų dienos minėjimas

Pagrindinis Vargstančiųjų dienos minėjimas
May be an image of 2 people and text

Lapkričio 14 d. jau 5-ą kartą minėsime Pasaulinę vargstančiųjų dieną, kurios minėjimą visame pasaulyje iniciavo Popiežius Pranciškus.

Kiekvienais metais Popiežius parašo Žinią ir pakviečia mus susimąstyti, peržvelgti savo veikimą ir pastangas vargstančiųjų atžvilgiu, kuriame galime atpažinti mūsų silpnybes, apsileidimus ir gal net subsidiarumo stoką.. Taip pat Popiežius mums nurodo kryptį, kur link ir kaip turime keliauti atviromis širdimis, ko jis tikisi iš mūsų, tikinčiųjų bendruomenės narių.

Šių metų žinia - „Vargšų jūs visuomet turite su savimi“ (Mk 14, 7).

Tai kvietimas, kad niekada neišleistume iš akių mums suteikiamos progos daryti gera. Čia galime įžvelgti seną biblinį priesaką: „Tačiau jei būtų tarp jūsų elgeta, vienas iš giminaičių, bet kuriame tavo miestų krašte, kurį Viešpats, tavo Dievas, duoda tau, nebūk kietaširdis ar šykštus savo beturčiui artimui. Verčiau ištiesk ranką ir noriai jam skolink, ko tik jis stokoja.  <...> Duok tad jam dosniai ir neapgailestauk širdimi tai darydamas, nes Viešpats, tavo Dievas, už tai laimins visus tavo darbus ir visus tavo siekius. Kadangi krašte beturčių niekad netrūks, todėl įsakau tau: 'Ištiesk ranką vargšui ir beturčiui artimui savo krašte'“ (Įst 15, 7–8. 10–11).

Popiežius, užbaigdamas žinią, viliasi, kad ši diena, kurią minėsime jau penktą kartą, „dar labiau įsitvirtins mūsų vietinėse Bažnyčiose ir įkvėps evangelizacinį sąjūdį, kuris pirmiausia pasitiktų vargšus ten, kur jie yra. Negalime laukti, kol jie pasibels į mūsų duris, neatidėliotinai būtina pasiekti juos jų namuose, ligoninėse ir globos namuose, gatvėse ir tamsiuose užkampiuose, kur jie kartais slepiasi, prieglobsčio ir priėmimo centruose...“
Esame kviečiami neklausinėti vieni kitų ar yra vargšų, kas jie ir kiek jų...

„Vargšus turime priglausti, o ne skaičiuoti. „Vargšai yra tarp mūsų. Kaip būtų evangeliška, jeigu su visa tiesa galėtume ištarti: mes taip pat esame vargšai. Nes tik taip galėsime juos tikrai pripažinti, kad jie taptų mūsų gyvenimo dalimi ir išganymo priemone“.

Popiežiaus Pranciškaus minčių įkvėpti nuo lapkričio 14 d., Vargstančiųjų dienos paminėjimo, PRADEDAME kasmetinę Caritas akciją „Gerumas mus vienija“. Daugiau apie žvakelių akciją skaitykite čia.

Nuorodos:

KVIETIMAS

Renginys skirtas apžvelgti Popiežiaus Žinią Vargstančiųjų dienai, kuri minima jau 5-tą kartą, pasidalinti aktualijomis ir planuojamais sprendimais Lietuvos socialinėje srityje, taip pat įvardinti galimus veiksmus, padedančius stiprinti mūsų visuomenės solidarumą ir gebėjimą dalintis.