Solidarumas migrantams ir pabėgėliams turėtų būti skatinamas

Pagrindinis Solidarumas migrantams ir pabėgėliams turėtų būti skatinamas
Birželio 20 dieną minime Pasaulinę pabėgėlių dieną. Caritas Europa kviečia Europos lyderius pasisakyti už pamatines žmogiškasias vertybes ir priimti migrantus ir pabėgėlius su derama pagarba.
 
Šiuo metu visame pasaulyje dėl karinių konfliktų ar smurto beveik 70 milijonų žmonių buvo priversti palikti savo namus. Solidari ir susitelkusi Europa šioje situacijoje yra reikalingesnė nei bet kada anksčiau. Deja, bet dėl griežtesnės migracijos politikos ir nelegalios migracijos, visoje Europoje paplito pagalbos migrantams kriminalizacija.
 
„Solidarumas ir pagalba migrantams ir pabėgėliams, kurie patiria didžiulį stresą ir pažeidžiamumą turi būti garsiai ir aiškiai pripažįstami, vietoje to, kad dabar jie yra kriminalizuojami“, sako Maria Nyman, Caritas Europa generalinė sekretorė.  Ji prideda, kad „Žmogiškosios brolybės ir solidarumo dvasioje, visi mes turime pareigą užtikrinti, kad žmogaus teisės bus gerbiamos“.
 
unsplash.com nuotrauka
 
Caritas Europa tinklas stebi pokyčius visoje Europoje. Daromos išvados, jog žmogiškoji savanorių ir organizacijų pagalba migrantams visame regione yra stigmatizuojama ir kriminalizuojama. Organizacija pateikia tokių veiksmų pavyzdžius: policijos pareigūnai įžeidinėjo žmones teikiančius pabėgėliams maistą ir galimybę nusiprausti Kalė mieste Prancūzijoje; piliečiai į teismą padavė žmones, kurie teikė pastogę prieblobsčio prašytojams Belgijoje; nevyriausybinių organizacijų nariai patraukti baudžiamajai atsakomybei už tai, kad vykdė paieškos ir gelbėjimo operacijas Italijos ir Maltos pakrantėse. Caritas praneša apie panašias patirtis ir kitose šalyse, tokiose kaip Vengrija, Graikija, Šveicarija, Serbija, Ispanija. Ir tai tik kelios.
 
„Humanitarinė pagalba nėra nusikaltimas, tačiau tai taip pat nėra heroizmas. Tai tiesiog būtinybė“, sako Sean Binder, 25 metų savanoris, kuris buvo sulaikytas ir jau praleido 106 dienas nelaisvėje Graikijoje. Vaikinas kaltinamas kontrabanda už tai, kad Lesbo saloje pabėgėliams teikė humanitarinę pagalbą. Šiuo metu Sean laukia teismo, kuriame jam gresia 25 metai metai laisvės atėmimo.
 
Šiuo metu paplitęs priešiškas migrantams diskursas sukuria neigiamą efektą, naikina solidarumo galimybę. Nepaisant to, kad tai ypač neigiamai ir tiesiogiai veikia migrantų ir pabėgėlių gyvenimus, kriminalizuojamas solidarumas taip pat pavojingas demokratiniams procesams, mažina visuomenių susitelkimą ir grasina bendroms žmogiškosioms vertybėms.
 
Minint Pasaulinę pabėgėlių dieną Caritas Europa kviečia Europos įstatymų leidėjus užtikrinti, kad jų leidžaimi įstatymai prieš žmonių kontrabandą ir prekybą žmonėmis nebūtų nepagrįstai vedantys link humanitarinės pagalbos skirtos migrantams ir pabėgėliams kriminalizacijos. Vietoje to, šie įstatymai turėtų remti pilietinės visuomenės pagalbą ir palaikymą skirtą sunkius išbandymus patiriantiems žmonėms. Liedžiami įstatymai turėtų parodyti Europą kaip atvirą, solidarią ir veikiančią pagarbos žmogiškajam orumui pagrindu.  Solidarumą rodantys veiksmai, kurie užtikrina migrantams ir pabėgėliams pagarbą  jų žmogiškajam orumui, turi būti sveikinami ir drąsinami, o ne kriminalizuojami.
 
Caritas Europa – tai 49 šalių organizacijų tinklas veikiantis 46 Europos šalyse. Caritas Europa yra vienas iš 7 regionų sudarančių Caritas Internationalis struktūrą. Skirtingose šalyse veikiantis Caritas teikia pagalbą milijonams sunkumus ir skurdą patiriančių žmonių. Caritas Europa tikslas yra padėti žmonėms pakilti iš skurdo juos įgalinant. Kita itin svarbi veiklos kryptis – bandymas paveikti nesąžiningas struktūras bei įstatymus, kurie trukdo žmonėms ištrūkti iš skurdo spąstų.