Minima tarptautinė pabėgėlių diena

Pagrindinis Minima tarptautinė pabėgėlių diena
   Birželio 20 d. minima Tarptautinė pabėgėlių diena.

Karai, persekiojimai ir kitokios formos prievarta lėmė, kad perkeltųjų asmenų skaičius pasaulyje augo penktus metus iš eilės ir pernai pasiekė naują rekordą. Jungtinių Tautų Pabėgėlių agentūra kasmetinėje ataskaitoje „Pasaulinės tendencijos“ skelbia, kad 2017-ųjų pabaigoje pasaulyje perkeltųjų asmenų skaičius siekė 68,5 mln.

Vien per praėjusius metus pabėgėlių skaičius siekė net 16,2 mln. Dalis jų buvo perkelti pirmą kartą, o dalis – antrąkart ar net daugiau. Statistikos analizė atskleidžia, kad per dieną net 44,5 tūkst. žmonių priversti palikti savo namus ar prieglobsčio vietą. Trumpai tariant, kas dvi sekundes pasaulyje atsiranda po pabėgėlį.  Perkeltųjų asmenų skaičius daugiausia auga dėl konfliktų Kongo Demokratinėje Respublikoje, Pietų Sudane, dėl masinio musulmonų rohinjų bėgimo nuo persekiojimų Mianmare į Bangladešą.

Dažnai galima girdėti, kad daugiausia pabėgėlių yra išsivysčiusiose šiaurės pusrutulio valstybėse. Tuo tarpu skaičiai byloja priešingai – net 85 proc. pabėgėlių glaudžiasi besivystančiose šalyse, kur dažnai kenčia skurdą, menką socialinę rūpybą. Keturi iš penkių pabėgėlių apsistoja kaimyninėse valstybėse.

„Esame kryžkelėje: jeigu norime sėkmingai išspręsti pasaulinę priverstinio išvykimo problemą, reikia naujo gerokai platesnio požiūrio, kad pavienės šalys ir bendruomenės nebūtų paliekamos vienos su šia problema, – teigia JT vyriausiasis pabėgėlių komisaras Filippo Grandi. – Vilties yra. Keturiolika šalių jau rengia naują modelio, kaip įveikti pabėgėlių situacijas, projektą, ir po kelių mėnesių Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja galės balsuoti dėl naujo susitarimo dėl pabėgėlių.“

Popiežius Pranciškus, sekmadienį, po vidudienio maldos, prisiminė šią dieną ir teigė, jog „Šių metų Pabėgėlių diena minima vykstant vyriausybių konsultacijoms siekiant priimti Pasaulinį susitarimą dėl pabėgėlių, kurį ketinama pasirašyti iki metų pabaigos, kaip ir susitarimą dėl saugios, tvarkingos ir legalios migracijos. Linkiu, - sakė popiežius, - kad šiame procese dalyvaujančios valstybės sugebėtų susitarti ir su žmoniškumu ir atsakomybe užtikrintų pagalbą ir apsaugą žmonėms, priverstiems palikti savo šalis. Taip pat kiekvienas iš mūsų esame kviečiami būti artimi pabėgėliams, su jais bendrauti, priimti jų indėlį, kad jie galėtų kuo geriau integruotis į priimančias visuomenes. Bendravimas, abipusė pagarba ir pagalba gali išspręsti daug problemų“.

Plačiau skaitykite:

Popiežiaus Pranciškaus žinią Pabėgėlių dienos proga žiūrėkite: