Iš pradžių bijojo, o po to įdarbino: kaip jonavietis tapo pabėgėlių darbdaviu

Pagrindinis Iš pradžių bijojo, o po to įdarbino: kaip jonavietis tapo pabėgėlių darbdaviu
     Jonavoje įsikūrusioje baldų gamykloje dirba aštuoni pabėgėliai: vienas afganistanietis ir septyni sirai. Vienas jų – Alo Suleimanas – į Lietuvą atvyko beveik prieš 2 metus, iš kurių vienerius atlieka gręžimo ir surinkimo darbus „Baldai Jums“. „Lietuvoje labai gerai“, – DELFI sakė jis. Vyras kartu su šeima gyvena Jonavoje. Du jo vaikai (7 ir 10 metų) eina į mokyklą, kalba lietuviškai.

Bijojo be reikalo
   A. Meškauskas pasakojo apie pabėgėlius anksčiau galvojęs labiau neigiamai. „Apačioje netgi duris įsirengėme su specialiais užraktais. Galvojome, atvažiuoja teroristai į Ruklą, o ji visai netoli. Tokių baimių buvo“, – sakė jis. „Baldai Jums“ vadovas pirmąjį pabėgėlį iš Afganistano įdarbino po pokalbio su Pabėgėlių priėmimo centro direktoriumi. „Buvome susitikę, pasikalbėjome, tada ir paklausiau, ar yra tokių pas tave, kurie nori dirbti. Neatvažiavo tiesiog gyventi, bet nori dirbti. Sakė, pasižiūrės. Po to ir prasidėjo. Mes nesakome, kad galime kiekvieną įdarbinti, visokių yra“, – kalbėjo A. Meškauskas. Jonavietis pasakojo, kad iš pradžių priėmęs du sirus, po to – dar keturis, o tada dar vieną. „Baldai Jums“ iš viso dirba maždaug 400 žmonių, tad aštuoni pabėgėliai sudaro labai mažą jų dalį.
„Tačiau iš Baltijos šalių įdarbiname daugiausiai“, – sakė A. Meškauskas. Verslininkas teigė, kad šiems savo darbuotojams yra padėjęs susirasti ir išsinuomoti butus Jonavoje. „Jie nusipirkę mašinas, normaliai važinėja, dirba. Integravosi, nei mūsų darbuotojų buvo priešprieša, kažkaip viskas išėjo normaliai. Esu savo darbuotojams sakęs, kad jei kokie nors konfliktai ar trintis bus, kad aš iškart žinočiau“, – dėstė jis. Pašnekovas dar prisiminė, kad pernai prieš naujuosius metus du sirai buvo paprašę atostogų. „Vienas išvažiavo į Vokietiją, kitas – į Švediją (turbūt giminių aplankyti). Galvojome, kad jau su visam išvažiavo, reikia peržegnoti, bet sugrįžo, dirba po šiai dienai“, – sakė A. Meškauskas. Sirai tarpusavyje kalba arabiškai, lietuvių ar anglų kalbos gerai nemoka, tad, kaip paaiškino „Baldai Jums“ vadovas, juos apmokyti dirbti teko su vertėju. „Dabar išmokę ir nėra problemų, dirba monotonišką darbą, kuris nesikeičia diena iš dienos“, – sakė jis.

Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/verslas/verslas/is-pradziu-bijojo-o-po-to-idarbino-kaip-jonavietis-tapo-didziausiu-pabegeliu-darbdaviu.d?id=78968087