Iš narkotikų išsivadavęs Aleksas: „Per visą gyvenimą legaliai esu dirbęs tik metus“

Pagrindinis Iš narkotikų išsivadavęs Aleksas: „Per visą gyvenimą legaliai esu dirbęs tik metus“
Aleksas dažnai sapnuoja ženklus. Dar – kad sėdi baltame kambaryje. Tie ženklai, pasakoja jis, tarsi kažkokie mistiniai, įvairių geometrinių formų. „Kada nors aš juos nupiešiu“, – sako jis. „Ar analizuoju savo praeitį? Taip, nors dabar jau vėlu. Reikia žiūrėti į ateitį, o praeitį norisi pamiršti. Noriu gyventi kaip normalūs žmonės. Šeimos ateityje norėčiau, vaikų. Nes kaip gyventi vienam?“ – priduria.

Su 40-mečiu Aleksu Orlovičiumi susitinkame Partizanų gatvės 5 numeriu pažymėtame pastate Kaune. Be visų kitų organizacijų čia įsikūręs taip pat „Carito“ dienos centras, kuriame prieglobstį, paramą ir šilumą randa sugrįžę iš įkalinimo įstaigų ir kituose kasdienybės paribiuose atsidūrę žmonės. Aleksas, pavyzdžiui, sugrįžęs iš Didžiosios Britanijos. Jį deportavo. Be to, jis turi priklausomybę – daug metų vartojo narkotikus.
 
Tačiau apie viską – nuo pradžių. Pirmą kartą Alekso vardą pamačiau beskaitinėdama praėjusią savaitę Kaune vykusio šiuolaikinio cirko festivalio „Cirkuliacija“ programą bei aptikusi, kad į ekskursiją po Dainavos rajoną kviečia šio dienos centro lankytojas. Maždaug prieš mėnesį „Carito“ dienos centre vyko vienas iš edukacinių užsiėmimų. Tąsyk centro lankytojai su socialiniais darbuotojais kalbėjosi apie tai, ką gyvenime norėtų veikti. „Po to užsiėmimo prie manęs priėjo Aleksas ir pasakė: Virginija, kaip norėčiau būti gidu“, – pasakojo socialinė darbuotoja Virginija Tamošiūnaitė. Tąsyk juodu pasikalbėjo, jog gidui reikia aukštojo išsilavinimo. Tada Aleksas nuliūdo: „Esu baigęs tik šešias klases.“ „Bet tu nenusimink. Visko būna“, – pasakė Virginija, ir jau kitą dieną sulaukė „Cirkuliacijos“ organizatorių žinutės. 

Kadangi cirko festivalis vyko Dainavos mikrorajone, todėl, kurdami tampresnę sąsają su mikrorajonu, netradicinio sprendimo ieškojo ir polėkio nestokojantys Kauno menininkai. Jie ieškojo žmogaus, galinčio papasakoti dar negirdėtų istorijų apie Dainavos rajoną. Tai buvo tarsi šūvis į dešimtuką – į Alekso svajonę.


Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/gyvenimas/naujiena/pokalbiai/is-narkotiku-gniauztu-issivadaves-aleksas-per-visa-gyvenima-legaliai-esu-dirbes-tik-metus-1040-1163072?fbclid=IwAR0ZXm9-TYVSygvGO3sdxPBQkHjzlJmFzxYUQUpZO6zFyVBNUUC7bezmQGk