„Caritas“ apie „Lidl“ paramos projektą „Už saugią aplinką mūsų vaikams“

Pagrindinis „Caritas“ apie „Lidl“ paramos projektą „Už saugią aplinką mūsų vaikams“
„Caritas“ vaikų dienos centruose šiais metais bus ne tik šilčiau, bet ir dar daugiau vaikų gaus reikiamą socialinio darbuotojo ar psichologo pagalbą – tokias galimybes suteikė „Lidl“ socialinis projektas „Už saugią aplinką mūsų vaikams“. Taromatais besinaudojančių pirkėjų paaukotos už užstato tarą gautos lėšos, kurias prekybos tinklas padvigubina yra skiriamos organizacijom, besirūpinančioms vaikų dienos centrais. Ši parama leido skirtingų Lietuvos miestų dienos centruose pakeisti ir atnaujinti šildymo įrangą, atlikti kapitalinio remonto darbus, išlaikyti skirtingų kompetencijų specialistus ir suteikti vaikams profesionalią bei kompleksinę pagalbą.
 
Kaip teigia organizacijos generalinė sekretorė Deimantė Bukeikaitė, darbuotojų ir savanorių ugdymas darbui dienos centre su vaikais ir šeimomis yra vienas iš svarbių uždavinių, norint padėti jiems spręsti įvairias problemas.
 
„Mūsų organizacijos socialiniai darbuotojai ir užimtumo specialistai jaučia nuolatinį poreikį komandoje turėti psichologą, kuris padėtų spręsti įsisenėjusias bei labai sudėtingas vaikų ir šeimų psichologines problemas. Idealiu atveju vaikų dienos centrų darbuotojų komanda turėtų būti sudaryta iš skirtingų kompetencijų specialistų – socialinio darbuotojo, psichologo, užimtumo specialisto – kad vaikai ir šeimos gautų kiek įmanoma įvairiapusišką pagalbą“, – tvirtina „Caritas“ generalinė sekretorė.
 
Vaikų namuose tapo šilčiau
 
„Lidl“ pirkėjų paaukotą sumą, kurią prekybos tinklas padvigubino, organizacija „Caritas“ panaudojo ir kitoms būtinoms vaikų dienos centrų reikmėms: Pasvalyje ir Panevėžyje, kaip ir naujai besikuriančiame vaikų dienos centre Antalieptėje, įsigyta šildymo įranga.
 
D. Bukeikaitė akcentuoja, kad vaikams reikia ne tik žmogiškos šilumos, bet ir šiltesnės bei jaukesnės vietos leisti laisvą laiką. Tai ypač aktualu žiemą, kai oro temperatūra lauke dažnai nukrenta žemiau nulio.
 
„Lankančių dienos centrą vaikų skaičius dažniausiai padidėja vėlyvą rudenį ir žiemą, todėl šiuo laikotarpiu svarbu užtikrinti būtiniausias jų buvimo čia sąlygas“, – apie organizacijos veiklą pasakoja „Caritas“ atstovė.
 
Remonto darbai nelaukia
 
Norint vaikams suteikti kuo geresnes gyvenimo sąlygas, nuolat reikia lėšų ir įvairiausiems remonto darbams. Jų poreikiai atrodytų paprasti, bet būtini: nuo galimybių užtikrinti prie judrios gatvės įsikūrusio Švenčionėlių vaikų dienos centro saugumą – suremontuoti apsauginę tvorą, iki oro kondicionieriaus tame pačiame vaikų dienos centre montavimo ar Vilniaus vaikų dienos centro patalpų remonto.
 
„Kartu su bendruomenių pagalba stengiamės patalpas atnaujinti kasmet – pakeisti senus baldus ar įrangą, atlikti smulkius remonto darbus. Prie minimalaus patalpų atnaujinimo prisideda ir patys vaikai, rūpinasi savo antraisiais namais juos prižiūrėdami, puošdami. Tačiau sudėtingesniems infrastruktūros atnaujinimo projektams vaikų dienos centruose vietos bendruomenės pagalbos nebeužtenka, todėl „Lidl“ parama leidžia iš esmės atsinaujinti“, – pasakoja D. Bukeikaitė.
 
Užtikrina veiklos tęstinumą
 
Darbams, kuriuos būtina padaryti, norint suteikti vaikams saugią ir šiltą erdvę, primenančią jaukius namus, bei spręsti iškylančias socialines ar psichologines problemas, būtinas nenutrūkstamas pagalbos teikimas, sako „Caritas“ generalinė sekretorė.
 
„Vaikų dienos centrai be „Lidl“ ir kitų paramos kiekvienų metų pradžią išgyventų labai sunkiai. Tikėtina, kad vienuose vaikų dienos centruose veikla būtų vykdoma minimaliai, stengiantis bent iš dalies atliepti vaikų poreikius, kituose – ji galimai būtų net ir sustabdoma iki finansavimo gavimo iš valstybinių institucijų. Todėl „Lidl“ parama gyvybiškai svarbi pradedant 2020 metus”, – tvirtina pašnekovė.
 
„Lidl“ pirkėjai, aukojantys taromatuose už užstato tarą gautas lėšas, kartu su prekybos tinklu per dvejus metus paramai jau skyrė daugiau nei 100 tūkst. eurų, kurie buvo paskirstyti vaikais besirūpinančioms organizacijoms: „Caritas“, „Gelbėkit vaikus“ ir „Maltos ordino pagalbos tarnyba“. Šis „Lidl“  ilgalaikis paramos projektas „Už saugią aplinką mūsų vaikams“ yra nacionalinės socialinio saugumo kampanijos „Už saugią Lietuvą“ dalis.