Advokatų teiktomis nemokamomis konsultacijomis pasinaudojo 200 žmonių

Pagrindinis Advokatų teiktomis nemokamomis konsultacijomis pasinaudojo 200 žmonių
   Praėjusių metų pabaigoje vyko Lietuvos advokatūros savaitė, kurios metu advokatai bei jų padėjėjai buvo kviečiami skirti laiko nemokamų teisinių konsultacijų teikimui šalies gyventojams. Trečius metus organizuojant nemokamas teisines konsultacijas įvairiuose Lietuvos miestuose Advokatūros partneris buvo Caritas organizacija.
 
   Gyventojai galėjo registruotis Caritas centruose konsultacijoms, o advokatai buvo pasirengę konsultuoti šeimos, darbo, paveldėjimo, nekilnojamojo turto, teistumo, vaikų globos teisių bei kitais aktualiais klausimais. Per savaitę daugiau nei 100 advokatų bei jų padėjėjų nemokamas teisines konsultacijas suteikė beveik 200 žmonių. Daugiausiai susidomėjusių šia iniciatyva buvo Vilniuje, Kaune ir Telšiuose.
 
   „Neblėstantis susidomėjimas šia iniciatyva aiškiai rodo, jog gyventojai linkę spręsti savo problemas teisiniu keliu ir vertina galimybę pasikonsultuoti su kompetentingais teisininkais, ir gauti atsakymus į jiems rūpimus šeimos, darbo, nekilnojamojo turto, paveldėjimo, teistumo ir kitus klausimus. Džiugina ir tai, kad advokatų bendruomenė kasmet noriai sutinka kvietimą teikti nemokamas konsultacijas, taip primindama, kad advokatai dirba žmogaus ir jo teisėtų interesų labui“, – sako Advokatų tarybos pirmininkas prof. dr. Ignas Vėgėlė.
 
   Caritas atstovai, kurie buvo atsakingi už teisinių konsultacijų organizavimą konkrečiuose miestuose, teigė, kad nemažai daliai besikreipusių žmonių ši teisininkų pagalba buvo rimta paskata pradėti spręsti susiklosčiusias sudėtingas situacijas. Pavyzdžiui, Rita iš Klaipėdos teigė iš advokatų gavusi konkrečią informaciją, kur turėtų kreiptis, norėdama gauti alimentus savo vaikui iš buvusio vyro, kuris jau kurį laiką gyvena užsienyje. Kita moteris, Gražina, džiaugėsi advokato dėmesingumu ir konkretumu. Moterį ypač nustebino, jog advokatas jai skyrė daugiau laiko, nei buvo numatęs iš pradžių. Ne viena Caritas darbuotoja ar savanorė sulaukė iš žmonių padėkos žodžių bei žinučių su prašymais dar kartą padėkoti pagelbėjusiems advokatams.
 
    ,,Trečius metus rengta bendra Lietuvos advokatūros ir Lietuvos Caritas iniciatyva padėti nepasiturintiems žmonėms gauti nemokamą teisinę pagalbą sulaukia vis daugiau dėmesio tiek iš advokatų, norinčių nemokamai pasidalinti savo žiniomis, tiek iš žmonių, kuriems yra reikalingas teisinis konsultavimas. Šiemet beveik du šimtai žmonių pasinaudojo šia galimybe ir sprendė teisinius klausimus susijusius su įsiskolinimais (pavyzdžiui, skyrybos su turima paskola, teismo sprendimu priteistos skolos išieškojimas per antstolius ir pan.), vaikų ir šeimos teisėmis, paveldėjimu,  baudžiamosios teisės procesu bei kitais įvairiais klausimais. Akivaizdu, kad teisinės pagalbos poreikis yra, ir kiekvienais metais vis daugiau žmonių atvyksta nemokamai pasikonsultuoti“, - sakė Lietuvos Caritas generalinė sekretorė Deimantė Bukeikaitė.
 
   Vilniuje galimybe gauti teisines konsultacijas pasinaudojo 5 institucijos, kurių atstovai domėjosi įstaigos teisių ir  klientų teisių situacija bei praktika, atsakomybių dėl įvykių įstaigose su nepilnamečiais klausimais, taikos sutarčių sudarymo specifika, mediacijos paslaugų ypatumais. Taip pat advokatai konsultavo Lukiškių kalėjime, Vilniaus Pataisos namuose. Caritas darbuotojai iš Vilniaus džiaugėsi, kad septyni advokatai pasisiūlė bendradarbiauti ne tik Lietuvos advokatūros organizuojamos renginių savaitės metu.
 
   Šiaulių, Kauno, Telšių, Panevėžio bei Vilkaviškio regionuose taip pat vyko teisinės konsultacijos, kurių metu buvo aptarti paveldėjimo, baudžiamosios teisės, skyrybų su turima paskola, teismo sprendimu priteistų skolų išieškojimo, buto nuomos ir daiktų išieškojimo iš nuomininko klausimai. Vaikų paėmimo iš šeimos klausimai taip pat buvo vieni iš aktualiausių, dėl kurių individualių teisinių konsultacijų pageidavo ne viena šeima.