Už saugią Lietuvą

Spalio 16-oji – pasaulyje minima kaip Maisto diena

Šia diena siekiama atkreipti dėmesį į maisto trūkumą pasaulyje. Caritas International kviečia mus susimąstyti, kad labai daug pasaulio šalių išgyvena didelę krizę, susijusią su maisto trūkumu bei badu ir švęsti šią dieną ne kaip šventę, bet paminėti ją įsigilinant į maisto trūkumo ir bado problemą pasaulyje, kuri yra milžiniška.

Šiandien yra nemažai šalių, kur maisto trūkumas jaučiamas kiekvieną dieną. Caritas International išplatintame pranešime skelbiama, jog 2017 m., pirmą kartą per pastarąjį dešimtmetį, net 815 milijonų žmonių kenčia nepriteklių, susijusį su maisto rūkumu. Tai net 37 milijonais daugiau, nei užfiksuota per praėjusius, 2016 metais. Šie akivaizdūs skaičiai byloja, jog nepriteklius ir badas yra opios mūsų pasaulio problemos, kurios vis auga. Jas nulemia įvairūs klimato pokyčiai, gausėjančios stichinės nelaimės, kurios tuo pačiu skatina ir gausesnę žmonių migraciją. Ieškodami derlingesnių žemių, kad galėtų išmaitinti savo šeimas, žmonės yra priversti emigruoti iš savo gimtinių.

Caritas Lietuvoje taip pat teikia pagalbą maistu sunkiai gyvenantiems žmonėms bei organizuoja maitinimą dienos metu valgyklose. Valgyklose apsilanko įvairūs žmonės – vieni jų yra socialiai remtini arba benamiai, kiti priklauso rizikos grupei ar yra ką tik grįžę iš įkalinimo įstaigos, tretiems – neįgaliems žmonėms – maistą į namus iš valgyklos parneša giminaičiai ar kaimynai, o dar kiti yra mažas pensijas gaunantis senuoliai. Net trečdalis besilankančių čia yra mažas pensijas gaunantys senjorai, kuriems sumokėjus mokesčius už butą bei nusipirkus vaistų, maistui pinigų beveik nebelieka.

Caritas International‘is atkreipia dėmesį, kad politikai ir šalių lyderiai turėtų stengtis sudaryti palankesnes sąlygas žemdirbiams bei ūkininkams plėtoti savo ūkius, idant jie galėtų ne tik išmaitinti savo šeimas, bet padėti ir šalia esantiems. Kiekvienas pasaulio pilietis kviečiamas tausoti gamtą ir asmeniškai susimąstyti apie savo indėlį kovoje su badu bei maisto nepritekliumi.

Minint šią dieną - Popiežius Pranciškus viešės oficialioje Maisto ir Agrokultūros organizacijos Romoje organizuojamame renginyje ir viešai kreipsis į pasaulio lyderius siekdamas atkriepti jų dėmėsį į maisto trūkumo pasaulyje krizę.

„Maisto bankas“ kasdien surenka ir nepasiturinčiųjų maitinimui patiekia apie 12 tonų maisto produktų.
Spalio 20-21 d. Lietuvos prekybos centruose vyks tradicinė „Maisto banko“ akcija, skatinanti žmones aukoti produktus sunkiau gyvenančių reikmėms. Pirmą kartą aukoti maistą „Maisto bankui“ bus galima ne tik tradicinėse maisto prekių parduotuvėse, bet ir internetu.

Šv. Tėvo intencijos 11 mėn

Gerumas mus vienija, 2016!